Dezbaterea naţională de la Iaşi despre regionalizare a adus idei noi

Iaşi, capitala regiunii Bucovina?

vineri, 24 mai 2013, 01:50
5 MIN

Aula Universităţii de Agronomie s-a umplut ieri de primari, preşedinţi de consilii judeţene, profesori universitari, sociologi şi parlamentari în prima dezbatere pe tema regionalizării organizate în teritoriu de Ministerul Dezvoltării.

Întâlnirea a fost una foarte dinamică. Edilii au ridicat probleme pertinente cu privire la finanţarea regiunilor, denumirea lor sau viitoarele reşedinţe. Cea mai interesantă propunere a venit din partea primarului din Suceava, Ion Lungu, care doreşte ca Regiunea de Nord-Est să fie denumită „Moldova – Bucovina“. Este însă de acord ca regiunea să aibă capitala la Iaşi.

Prima dezbatere oficială organizată de Ministerul Dezvoltării în teritoriu a început cu o prezentare făcută de viceprim-ministrul Liviu Dragnea. Demnitarul a vorbit auditoriului despre principiile de bază ale descentralizării. Procesul ar însemna o dezvoltare echilibrată pentru toate localităţile din Moldova, reducerea birocraţiei, simplificarea sistemului administrativ şi o mai bună absorbţie a fondurilor europene. „Acum Autoritatea de Management se află la Bucureşti, ceea ce înseamnă că toate documentele privind proiectele europene se aprobă acolo. Aceasta duce la un volum mare de muncă şi de evaluare. Intenţia noastră este să realizăm opt Programe Operaţionale Regionale, urmând ca în fiecare regiune să fie acredită ca autoritate de Management“, a spus Dragnea. Ministrul Dezvoltării a asigurat faptul că oamenii nu vor fi nevoiţi să parcurgă distanţe mai mari pentru problemele administrative, primăriile păstrându-şi aceeaşi utilitate. Viceprim-ministrul a avansat ideea ca o parte din comune să se asocieze, urmând ca centrul să fie organizat într-o singură primărie. „Nu se desfiinţează comuna, ci primăria“, a asigurat Dragnea.

Iaşul, dorit drept capitală de 48% dintre moldoveni

Principiile de bază ale procesului de regionalizare au trezit mai puţin interesul printre participanţi în comparaţie cu stabilirea reşedinţei viitoarei regiuni, denumirea ei sau alegerea preşedintelui. Totuşi, după o oră de dezbatere, o mare parte din sală era goală şi cei mai mulţi participanţi ori butonau telefoanele mobile şi tabletele, ori stăteau cu ochii închişi. În ciuda auditoriului mai puţin atent, Dragnea a prezentat concluziile unui sondaj de opinie realizat în acest an, din care a reieşit faptul că 48% dintre persoanele intervievate din zona Moldovei au ales Iaşul ca viitoarea reşedinţă. Restul au ales Suceava, în procent de 12,2%, Piatra Neamţ – 11,1% sau Bacău – în proporţie de 9,3%. În celelalte regiuni din ţară, persoanele care au participat la interviu au fost însă mult mai hotărâte în privinţa viitoarelor capitale. Clujul a fost ales de 62,2% dintre persoanele din Regiunea N-V, Timişoara – 69,5%, Craiova – 59,8%. În Muntenia, Centru şi zona sud-vestică, preferinţele au fost pentru Bucureşti, unde nu se doreşte totuşi o concentrare prea mare a tuturor fluxurilor, Constanţa – 23,8% sau Braşov – 28,7%. „Mai susţinem să nu concentrăm într-un singur judeţ toate instituţiile regionale. În fiecare judeţ să fie câte o instituţie regională, ca fiecare comunitate judeţeană să simtă efectiv că participă la dezvoltarea regională. Decizia care naşte cele mai multe patimi şi controverse şi care a generat cele mai multe negocieri este unde vor fi reşedinţele“, a mai declarat Dragnea.

Noi denumiri

Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG) a făcut deja câteva propuneri pentru schimbarea denumirilor actualelor regiuni de dezvoltare. Regiunea de Nord-Est ar urmă să se numească Nord-Moldova. Primarul din Suceava, Ion Lungu, a făcut însă o altă propunere. „Să denumim viitoarea regiune «Moldova-Bucovina», pentru că Regiunea Nord-Est nu spune nimic. Este foarte important să apară şi numele Bucovina, să atragem investitori străini“, a spus primarul. Dragnea a răspuns că va analiza propunerea, doar că Bucovina s-ar preta mai degrabă pentru o microregiune a zonei. „Trebuie să dăm nume proprii la regiuni. Vom studia în viitorul proiect înfiinţarea de microregiuni cu competenţe. Situaţia Bucovinei s-ar regăsi în acest lucru. Denumirea viitoarelor regiuni va fi rezultatul unui amplu proces de consultare“, a mai spus ministrul Dezvoltării.

Cine va conduce regiunea

Preşedintele regiunii, modul lui de alegere şi puterea pe care o va avea au fost subiecte fierbinţi ridicate de edilii prezenţi. Liviu Dragnea a explicat că regiunea va fi condusă de fapt de Consiliul Regional, preşedintele având doar rol executiv. Modalitatea de selecţie a membrilor este însă o necunoscută. Numărul de mandate ar urma să fie stabilit ori proporţional cu populaţia din fiecare judeţ, ori egal pentru fiecare judeţ. „Temerea mea nu constă unde va fi reşedinţa regiunii, ci cine va conduce. Există posibilitatea ca preşedintele să fie subiectiv, şi atunci să favorizeze un anumit oraş. Şi dintr-o regiune cu mai mulţi poli de dezvoltare să se transforme într-o regiune cu un singur pol“, a spus vicepreşedintele CJ Suceava, Alexandru Rădulescu. Primarul din Bacău, Romeo Stavarache, a ridicat problema competenţelor regiunilor şi a atribuţiilor pe care le-ar avea Consiliile regionale. „Nu facem un proiect pentru oamenii care vor conduce regiunea, ci pentru cetăţeni“, a punctat Stavarache.

Înţepături pe problema Aeroportului Iaşi

Şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, a ridicat problema importanţei paşilor care trebuie urmaţi în realizarea proiectului privind regionalizarea. Neobosit în demersurile sale de a obţine fonduri guvernamentale pentru Aeroportul din Iaşi, Adomniţei a ridicat şi ieri această problemă în faţa participanţilor la dezbatere. „Închei prin a spune că aeroportul din Iaşi este unul regional. Poate Guvernul se gândeşte să facă pentru Iaşi ceea ce a făcut pentru alte oraşe din România. Aş vrea şi eu, aşa cum au semnat toţi parlamentarii din România, să primesc bani din partea clujenilor sau a braşovenilor. Aştept, sunt răbdător. Oricum se face cu sprijinul ieşenilor. Corect ar fi să se facă şi cu ajutorul Guvernului“, şi-a încheiat Adomniţei interpelarea. Dragnea i-a răspuns că şi el susţine acest proeict, însă răspunsul primarul Gheorghe Nichita a fost unul mai ironic. „Sunt bucuros că viceprim-ministrul este la Iaşi, dar sunt şi mai bucuros că ministrul Transporturilor este Relu Fenechiu. Asta referitor la aeroport“, a spus Nichita.

Calendarul regionalizării

În finalul dezbaterii, ministrul Liviu Dragnea a prezentat un calendar al procesului de regionalizare şi descentralizare. În octombrie ar trebui organizat referendumul pentru modificarea Constituţiei, urmat de formarea regiunilor şi alegerea preşedinţilor. Întrebat dacă îl vede pe primarul Iaşului drept viitor preşedinte al Moldovei, Dragnea a evitat răspunsul. „Trebuie să se întâmple regionalizarea, înfiinţarea regiunii, şi mai trebuie ca domnul Gigi Nichita să-şi dorească lucrul acesta. Înainte de a se gândi dacă şi-ar dori să devină preşedintele noii regiuni, ar trebui să aibă o discuţie cu ieşenii din municipiu. Este prematur, şi încerc să evit genul ăsta de discuţii“, a declarat Liviu Dragnea.

Comentarii