IAşi Colegiul Naţional

joi, 28 septembrie 2017, 01:50
1 MIN
 IAşi Colegiul Naţional

Anul 2018 a fost declarat de către reprezentanţii Parlamentlui European şi ai Comisiei Uniunii Europene „Anul european al patrimoniului cultural”. Colegiul Naţional, una dintre puţinele şcoli româneşti afiliate UNESCO, a considerat firesc să se implice şi să susţină un element de patrimoniu cultural ce ne defineşte pe noi, românii: cămaşa femeiască cu altiţă, numită mai simplu, ie. „Ia din regiunea Iaşi – element de patrimoniu cultural” a devenit tema unui proiect educaţional înscris în cea de-a X-a ediţie a Concursului Naţional Euroscola.

Proiectul a debutat în 15 iunie 2017, când a fost selectată echipa de proiect din rândul elevilor de nivel liceal care s-au arătat interesaţi de tematica şi activităţile propuse. O primă activitate a constat în campania de promovare a iei din regiunea Iaşi în cadrul „Zilei mondiale a iei” din 24 iunie, activitatea bucurându-se şi de sprijinul Primăriei Iaşi, partener în acest proiect. Elevii au pregătit pliante de prezentare a iei pe care le-au împărţit ieşenilor, au admirat meşterii populari prezenţi la eveniment şi au aflat câte ceva dintre secretele ce te pot ajuta să deosebeşti o ie autentică de una lucrată industrial, să le deosebeşti pe cele importate din India sau China (efect al globalizării nu doar industriale, ci şi culturale), de cele autentic româneşti.

Un alt punct important al proiectului l-a reprezentat vizita de studiu la Muzeul de Etnografie al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Moldova. În baza parteneriatului încheiat cu muzeul, echipa proiectului a beneficiat de informaţii şi precizări din partea specialiştilor cu privire la costumul tradiţional din regiunea Iaşi şi a putut admira colecţia unică de costume tradiţionale ce include şi o serie de cămeşi cu altiţă din regiunea etnografică a Podişului Moldovei.

În perioada vacanţei de vară, cei 24 de elevi ai Colegiului Naţional implicaţi în proiect au devenit „agenţi secreţi” urmărind să descopere cât mai multe ii autentice pe care să le împărtăşească vizual cu cât mai multe persoane prin intermediul paginii de facebook a proiectului (Colegiul National sustine ia ca element de patrimoniu cultural). Elevii colegiului au răspuns pozitiv şi au descoperit ascunse în lăzile de zestre ale bunicilor adevărate comori, ii vechi de peste 80 de ani cu motive tradiţionale din regiunea Iaşi, cu o cromatică diversă, de la culori vii, la cele mai severe, cu modele florale sau geometrice, toate extrem de frumoase. Tinerii „agenţi” au descoperit şi diversitatea, şi frumuseţea costumelor tradiţionale autentice din alte zone ale României sau chiar ale Europei prezente în cadrul Festivalului Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret „Cătălina” (Iaşi, 26-28 iulie 2017).

Începutul anului şcolar a însemnat şi o reorganizare a echipei de proiect, şi lansarea de noi activităţi. În baza colaborării cu Palatul Copiilor, s-a desfăşurat, pe 18 septembrie, workshop-ul cu tema „Valori ale Uniunii Europene” moderat de d-na Pamela Darie în biblioteca colegiului, unde elevii au reuşit să identifice şi să înţeleagă valorile ce unesc diversitatea de state europene: respectarea demnităţii umane, libertatea, democraţia, statul  de drept, drepturile omului. Pentru a ilustra diversitatea culturală a statelor Uniunii Europene, elevii au prezentat, pe 26 septembrie, în curtea interioară a colegiului, sub forma unui  târg, toate statele membre cu elementele caracteristice ale culturii şi civilizaţiei acestora, incluzând costumul tradiţional, gastromomia, limba, monumentele istorice etc.

Pe data de 3 octombrie va avea loc „Ziua iei la Colegiul Naţional”, elevii şi profesorii fiind rugaţi să vină pentru o zi îmbrăcaţi în cămăşi tradiţionale româneşti. În sala de festivităţi va avea loc parada iei moderată de muzeograful  Eva Giosanu de la Muzeul de Etnografie al Moldovei şi membru al comisiei naţionale de promovare a iei ca patrimoniu UNESCO. La paradă vor fi prezentate atât costume valoroase ce aparţin unor elevi ai colegiului, cât şi costume autentice ce aparţin unei colecţii private oferite de partenerul nostru de proiect, Elena Ieţcu din Poiana Teiului, Neamţ. Evenimentul va cuprinde şi un moment de dansuri populare şi cântece susţinut elevi ai colegiului şi de elevi de la Palatul Copiilor.

Echipa proiectului vă aşteaptă să fiţi alături de ei şi să susţineţi ia din regiunea Iaşi ca element de patrimoniu cultural prin participarea la eveniment şi prin vizitarea paginii proiectului de pe facebook. Poate că împreună vom reuşi să transmitem şi generaţiilor viitoare dragostea pentru portul tradiţional românesc şi poate vom reuşi să facem ca ia să fie din nou românească.

La începutul anului 2017, reprezentanţii Parlamentului European şi ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu cu privire la decizia de proclamare a anului 2018 drept „Anul european al patrimoniului cultural”. Patrimoniul cultural include vestigii ale trecutului care îmbracă forme şi aspecte variate. Printre acestea se numără monumente, situri, tradiţii, cunoştinţe şi forme de expresie ale creativităţii umane transmise de la o generaţie la alta, precum şi colecţii păstrate şi gestionate în muzee, biblioteci şi arhive.

George Ţurcănaşu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi 

Comentarii