De Business

Punem punctul pe știi

IDEO 2 şi Tudor Project – clădirile de birouri care se vor înalţa în acest an la Iaşi

marți, 10 ianuarie 2017, 03:03
4 MIN
 IDEO 2 şi Tudor Project – clădirile de birouri care se vor înalţa în acest an la Iaşi

În oraş se vor ridica două noi spaţii moderne de birouri, potrivit unui studiu dat publicității de companiile de consultanţă imobiliară CBRE şi JLL. Investiţiile aparţin Iulius Group şi Tester Grup.

Piaţa de birouri din Iaşi se va afla şi în acest an pe un trend ascendent, fiind estimată o creştere a suprafeţei stocului actual de clădiri office cu aproape 25.000 de metri pătraţi, potrivit datelor comunicate de companiile de consultanţă imobiliară CBRE şi JLL, citate de „Ziarul Financiar” (ZF).

Dacă în Bucureşti se aşteaptă finalizarea a şapte noi clădiri de birouri în acest an, iar la Timişoara trei, Iaşul figurează pe „hartă” cu două mari proiecte, iar Cluj-Napoca cu unul singur. Toate aceste proiecte vor adăuga aproape 290.000 de metri pătraţi stocului actual existent la nivel naţional.

„2017 va fi un an în care vom asista la creşterea interesului investitorilor faţă de piaţa de birouri din oraşele secundare de succes, care încep să aibă masă critică ca şi stoc total de birouri. În Iaşi, avem anunţate noi clădiri de birouri din partea principalilor investitori locali, Iulius Group şi Tester Grup, şi al companiilor existente, precum Continental. Aceste noi investiţii şi multe alte puncte de interes relevante vor fi cuprinse în PIN Map Iaşi, noua hartă de birouri a oraşului nostru. Pe acest fond de dezvoltare a pieţei de birouri din Iaşi în care se va depăşi pragul de 200.000 de metri pătraţi a stocului total de birouri, este esenţial ca autorităţile locale să poziţioneze Iaşul ca oraş verde prin adoptarea de stimulente fiscale şi non-fiscale pentru certificarea noilor clădiri drep clădiri verzi încă din faza de proiect, ceea ce va duce la o dezvoltare durabilă a pieţei imobiliare locale”, consideră Dan Zaharia, senior consultant, Extind.

IDEO 2 şi Tudor Project

Iulian Dascălu şi Bogdan Piţigoi sunt oamenii de afaceri care au investit cel mai mult în Iaşi în astfel de proiecte şi, potrivit studiului realizat de CBRE şi JLL, şi în 2017 tot cei doi antreprenori se vor afla în prim planul acestui business prin două mari proiecte de clădiri office.

Bogdan Piţigoi chiar intenţionează ca în trei ani să îşi dubleze suprafaţa de birouri din portofoliu, potrivit datelor publicate în octombrie 2016 de „Ziarul de Iaşi”. Noua „jucărie” a milionarului ieşean va fi IDEO 2, o clădire de birouri de 10.000 de metri pătraţi, ce va fi ridicată în spatele centrului de dezvoltare şi sprijinire a afacerilor IDEO de pe Şoseaua Păcurari. Reprezentanţii companiilor CBRE şi JLL estimează că investiţia Tester Grup, deţinut de Piţigoi, va fi finalizată în decursul acestui an.

„IDEO 2 va fi o clădire de birouri foarte modernă, va dispune de parcări subterane, pasaje de legătură cu IDEO 1, cafenele, foarte multe alte opţiuni în afară de birouri, destinate celor care vor veni să închirieze. Intenţia noastră este de a satisface cererile clienţilor noştri şi de a putea să oferim şi altor clienţi facilităţi, în obiectivul pe care ni l-am fixat pentru următorii trei ani. Adică, ne propunem să dublăm suprafaţa actuală de birouri, care în prezent are 30.000 de metri pătraţi. Astfel, în funcţie de evoluţia pieţei, vor mai apărea şi alte clădiri. Deocamdată, concret, pornim cu IDEO 2 cu 10.000 de metri pătraţi”, declara anterior Piţigoi.

Pe de altă parte, „regele mall-urilor”, Iulian Dascălu, tatonează momentan piaţa de profil din Iaşi, fiind interesat să investească într-un nou proiect imobiliar, de această dată în zona Tudor Vladimirescu, unde deţine şi Iulius Mall. Potrivit celor două companii de consultanţă, Dascălu are în plan să îşi extindă portofoliul de clădiri de birouri din Iaşi cu „Tudor Project”, proiect cu o suprafaţă închiriabilă de 15.400 metri pătraţi.

Iulian Dascălu este angrenat pe mai multe „fronturi”, nu doar în Iaşi, ci şi în Cluj-Napoca şi Timişoara, în „inima” Banatului urmând a livra în acest an şi prima clădire din ansamblul OpenVille. Potrivit ZF, în ansamblul urbanistic Openville din Dascălu va include, pe lângă funcţiunile de retail, parc şi entertainment, şapte imobile de birouri clasa A, cu o suprafaţă totală de peste 131.000 de metri pătraţi închiriabili, printre care şi cea mai înaltă clădire din România, de 155 de metri şi 27 etaje. Construcţia ansamblului OpenVille a început în luna septembrie 2015, cu lucrările la o primă clădire de birouri, de 18.000 de metri pătraţi.

CITIȚI ȘI:

La ieşirea din Iaşi va „răsări” un nou imobil de birouri: Ideo 2. Pasaje de legătură cu Ideo 1

Comentarii