In Estonia doar de trei ori in viata trebuie sa semnezi hartii

marți, 07 noiembrie 2017, 13:54
2 MIN
 In Estonia doar de trei ori in viata trebuie sa semnezi hartii

​In Estonia serviciile de e-guvernare au ajuns atat de departe incat este nevoie de prezenta fizica la autoritati doar la casatorie, divort si la vanzarea unei proprietati, a povestit cel care a condus tara intre 2006 si 2016, Toomas Ilves, prezent la Bucuresti la evenimentul Microsoft Summit.

In Estonia serviciile de internet banking sunt disponibile de acum 21 de ani, iar votul electronic, de 12 ani. Dureaza cateva minute sa-ti completezi declaratiile de impozit, iar o firma poate fi infiintata online in sub o jumatate de ora. Nu e de mirare ca tara in care copii invata programare inca de la sapte ani, a ajuns sa fie numita E-stonia si sa fie data ca exemplu pentru orice stat care vrea sa dezvolte servicii de e-guvernare.

"Guvernul nu are voie sa te intrebe date pe care deja le are. Nu trebuie sa completezi adresa sau numarul de telefonul nicaieri, este deja completat.Am reusit o revolutie a birocratiei", spune Ilves.

Ca exemplu de simplitate, fostul presedinte explica ce se intampla dupa nasterea unui copil. Spitalul trimte automat informatiile despre noul nascut la Evidenta Populatiei care apoi le trimite in sistemul de sanatate unde apoi copilul este inscris in listele unui pediatru. Totul fara ca parintii sa fie nevoiei sa "plimbe" hartii.

Un alt exemplu: pentru plata taxelor formularele sunt gata completate, pot fi accesate online si dureaza trei-cinci minute totul. Apoi exista si reteta digitala, mergi la doctor, esti consultat, doctorul iti prescrie reteta, dar nu iti da o hartie, ci este incarcata in sistem. Cand mergi la farmacie introduci cardul si farmacistul vede in sistem ce trebuie sa iti dea. Daca ai nevoie de o reinnoire a retetei este suficient sa ii trimiti doctorului un e-mail si apoi te poti duce la farmacie.

hotnews.ro

Comentarii