De Business

Punem punctul pe știi

La o mare firmă din Iaşi s-a tras heblul de luni bune

luni, 13 iulie 2015, 01:50
4 MIN
 La o mare firmă din Iaşi s-a tras heblul de luni bune

De la 1 martie, la Fortus SA a fost tăiată alimentarea cu gaz, iar de pe 8 mai şi energia electrică lipseşte. In aceste condiţii este greu de imaginat cum combinatul mai poate fi readus la viaţă.

Directorul şi practicienii în insolvenţă de la Fortus au tras heblul în combinat. Unul din membrii consorţiului de practicieni în insolvenţă şi-a luat tălpăşiţa după o neînţelegere cu acţionarul majoritar, administratorul special are mandatul depăşit, salariaţii organizează tot mai des proteste pentru că nu-şi primesc drepturile băneşti, iar de luni de zile nu mai există alimentare cu gaz metan şi electricitate. Pe lângă toate acestea, planul Primăriei, al doilea creditor ca importanţă, de a ridica un parc industrial cu ajutorul chinezilor pe terenurile Fortus, în contul datoriilor care cresc la foc automat, s-a dovedit a fi un fiasco. Colac peste pupăză, combinatul este în faliment, dar nu e: sentinţa de intrare în faliment nu este motivată pentru a putea fi atacată, iar falimentul este suspendat provizoriu, termenul pentru suspendarea definitivă, adică până la motivarea soluţiei, fiind amânat pentru luna septembrie. „Nu exagerez, ce se întâmplă acum la Fortus este un dezastru umanitar. Dosare peste dosare, întâlniri ale unei comisii interministeriale care nu ştiu de unde a răsărit şi discuţii, dar numai măsuri concrete de rezolvare a problemelor nu se iau la Fortus. Problema sutelor de salariaţi care trebuie să îşi primească drepturile băneşti pentru munca pe care au prestat-o se va rezolva, probabil, pe cale naturală. Abia au trecut trei săptămâni de când un coleg în activitate, care avea de primit salarii, a decedat la Fortus”, a spus Florin Rugină, mic acţionar şi reprezentant al salariaţilor disponibilizaţi de la Fortus.

 
 
Singura soluţie găsită este vânzarea de active
 
 
Cea mai sigură modalitate prin care Fortus poate face rost de bani pentru plata creditorilor, aici fiind incluşi şi salariaţii activi şi disponibilizaţi, chiar dacă în tabelul definitiv rectificat al creditorilor nu este prezentată o situaţie clară a acestora, este vânzarea de active. După numeroase încercări de valorificare eşuate, motivul principal fiind şi preţurile ridicate stabilite în baza unui raport de evaluare, în luna mai au fost din nou chemaţi creditorii pentru a modifica strategia de vânzare. În cazul valorificării activelor Mecanica Grea şi Turnătoria de fontă, poate cele mai importante active nefuncţionale, a intervenit un conflict între practicianul în insolvenţă Eduard Pascal şi reprezentanţii AAAS. Pascal solicita aprobarea strategiei şi regulamentului de valorificare, cu alte cuvinte căuta susţinere din partea acţionarului majoritar, în timp ce AAAS a impus nişte condiţii transmiţând că doar „ia act” de decizia şi planurile administratorului judiciar, moment în care Pascal şi-a anunţat demisia, iar unic administrator judiciar a rămas partenerul ISD Insolvency din Bucureşti, coordonat de Elena Buştea. Interesant la plecarea administratorului judiciar Eurobusiness LRJ SPRL, prin coordonator Eduard Pascal, este chiar motivul invocat, respectiv lipsa de susţinere din partea acţionarului majoritar, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS). De fapt, dintr-un motiv similar a fost schimbată şi precedenta echipă de practicieni în insolvenţă, formată din Casa de Insolvenţă Transilvania şi Sigma IPURL.
 
 
„Este o bătaie de joc la adresa salariaţilor”
 
 
Ultima licitaţie prin care s-a încercat valorificarea activelor Mecanica Grea şi Turnătoria de fontă a avut loc săptămâna trecută, însă niciun ofertant nu a cumpărat caietul de sarcini şi nu s-a prezentat la şedinţă. Totuşi, chiar dacă s-ar fi prezentat, nu este clar dacă s-ar fi putut efectua vreo tranzacţie, deoarece AAAS a atacat la Tribunalul Specializat Mureş hotărârea Adunării Creditorilor prin care a fost votat regulamentul de valorificare a celor doua active, primul termen de judecare fiind abia în toamnă. Cu alte cuvinte, problemele de natură juridică cresc alarmant şi direct proporţional cu problemele angajaţilor instituţiei care nu găsesc alte soluţii decât să iasă în faţa pavilionului central şi să ceară explicaţii. „Să nu uităm că există la DNA, deschis chiar de domnul procuror Emilian Eva, un dosar despre o licitaţie prin care s-au vândut active de peste două milioane euro, iar acel dosar stagnează de mai bine de trei ani din cauza unei expertize contabile. În acest timp s-au întâmplat multe alte lucruri, nu foarte bune pentru soarta combinatului şi a salariaţilor. Salariaţii sunt tot mai des pe platformă pentru că de la 1 martie nu mai există alimentare cu gaz metan, iar energia electrică este oprită de pe 8 mai, este o bătaie de joc la adresa salariaţilor”, a concluzionat Florin Rugină.
 

 

 

Comentarii