Liga Studenţilor din Universitatea „Cuza” din Iaşi dă în judecată instituţia

joi, 08 ianuarie 2015, 16:16
3 MIN
 Liga Studenţilor din Universitatea „Cuza” din Iaşi dă în judecată instituţia

Liga Studenţilor din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, acţionată în instanţă de instituţia de învăţământ, a dat şi ea în judecată universitatea, solicitând anularea regulamentului pentru studii universitare de licenţă, pe motiv că acesta a fost adpotat "prin viciu de procedură".

Liga Studenţilor din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" a depus, în 23 decembrie, la Tribunalul Iaşi, o acţiune împotriva instituţiei de învăţământ superior, cerând anularea regulamentului pentru studii universitare de licenţă.

Potrivit reprezentanţilor ligii studenţeşti, conducerea universităţii ieşene a votat în Consiliul de Administraţie şi în Senat o serie de măsuri şi de taxe pentru repetarea examenelor fără consultarea studenţilor.

"Liga Studenţilor a dat, la rândul ei, în judecată Universitatea «Cuza» la Tribunalul Iaşi, într-o speţă de contencios administrativ, prin care solicită anularea actualului regulament pentru studii universitare de licenţă, adoptat prin viciu de procedură, prin intermediul căruia au fost introduse noile taxe pentru examenele nepromovate în anii anteriori", se arată într-un comunicat transmis, joi, de Liga Studenţilor din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

De asemenea, Liga studenţilor condamnă decizia conducerii Universităţii "Cuza" de a o acţiona în instanţă, considerând că este o acţiune "total antidemocratică“.

Potrivit sursei citate, o asemenea măsură este "mai mult o formă de intimidare", apărută ca reacţie în urma unor acţiuni desfăşurate de reprezentanţii ligii.

"Dacă era o problemă reală, s-ar fi sesizat mult mai devreme. ş…ţ În loc să rezolve problemele sesizate de către noi, conducerea preferă să ne atace, irosim timpul şi resursele fiecărei părţi“, a arătat Silvian-Emanuel Man, preşedintele ligii, în comunicatul de presă citat.

Reprezentanţii ligii susţin că organizaţia studenţească nu se află în ilegalitate, fiindcă a depus toate actele necesare obţinerii titulaturii în instanţă şi a primit toate aprobările.

Conducerea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a dat în judecată Liga studenţească, cerându-i să îşi schimbe numele, motivaţia instituţiei de învăţământ superior fiind aceea că numele ligii ar induce în eroare, putându-se crede că asociaţia ar reprezenta întregul corp studenţesc al universităţii, lucru considerat de universitate ca fiind "ilegal şi incorect".

Vasile Işan, rectorul universităţii ieşene, declara că liga nu a dorit să prezinte documente conducerii instituţiei de învăţământ superior cu privire la alcătuirea şi membrii care fac parte din ea şi că a făcut o serie de "acţiuni agresive şi inconcrete prin care spune că, de fapt, reprezintă toţi studenţii, ceea ce este fals". "Este şi un prejudiciu de imagine adus Universităţii şi persoanelor care o conduc“, mai spunea rectorul.

Liga Studenţilor "Universităţii Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi este o asociaţie studenţească înfiinţată în anul 2013, care a iscat o serie de nemulţumiri în rândul celorlalte ligi şi al studenţilor reprezentanţi în Senatul şi Consiliul de Administraţie al instituţiei de învăţământ superior prin faptul că aceasta şi-a luat un statut de sindicat, nerecunoscut de restul asociaţiilor.

Liga a organizat luna trecută un protest în Sala Paşilor Pierduţi a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi , protestând faţă de unele taxe considerate a fi abuzive, creşterea tarifului pentru cazarea în căminele instituţiei de învăţământ superior, cerând să aibă reprezentanţi în structurile de conducere ale universităţii.

 

Comentarii