De Sănătate

Punem punctul pe știi

Moarte în condiţii suspecte a unei paciente de 45 de ani, în salon

vineri, 30 iunie 2017, 01:50
2 MIN
 Moarte în condiţii suspecte a unei paciente de 45 de ani, în salon

Există bănuiala că aceasta ar fi avut tuberculoză, ceea ce a neliniştit tot personalul unităţii, care nu a ştiut nimic.

Moartea în condiţii suspecte a unei paciente de la Secţia Exterioară pentru bolnavi cu afecţiuni psihiatrice cronice de la Bârnova, din subordinea Institutului de Psihiatrie „Socola“, a creat o stare de nelinişte pentru personalul angajat al unităţii, după ce există bănuiala că aceasta ar fi suferit de tuberculoză, fără ca niciuna dintre persoanele cu care aceasta a intrat în contact să ştie acest lucru. Mai mult, în urma autopsiei s-a stabilit principala cauză a decesului a fost pneumonie abcedată, precum şi insuficienţă respiratorie şi că este posibil ca aceasta să fi fost şi purtătoare a bacilului Koch.

Stadiul abcedat al pneumoniei este însoţit de sindrom febril cu valori ridicate, în medie o perioadă de şase săptămâni, în unele cazuri pneumonia abcedată fiind asociată unor infecţii intraspitaliceşti, cum ar fi Stafilococul auriu sau Klebsiella. Cu toate acestea, femeia, în vârstă de 45 de ani, care era pacientă a unităţii medicale de mai mult timp, nu era luată în evidenţă ca o persoană care suferă şi de afecţiuni pneumologice. În urmă cu aproximativ o săptămână, pacienta care era internată pentru a beneficia de îngrijiri paliative, s-a stins din viaţă. În urma suspiciunilor că ar fi suferit şi de tuberculoză, a fost demarată o anchetă epidemiologică de amploare, cazul fiind raportat şi la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi.

Astfel, ceilalţi pacienţi, aparţinătorii acestora, precum şi personalul de îngrijire, printre care asistenţi medicali, infirmiere, îngrijitori, vor fi testaţi pentru a se stabili dacă au fost sau nu contaminaţi. „Au fost luate măsurile standard, adică toţi cei care au intrat în contact cu pacienta respectivă vor fi verificaţi, s-a făcut şi dezinfecţie terminală. Nu se ştia că ar fi fost bolnavă de tuberculoză, era internată pentru afecţiuni psihice“, a precizat dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola“. În acelaşi timp au fost prelevate probe biologice şi se aşteaptă rezultatelor acestora, care vor confirma sau infirma dacă pacienta era bolnavă de tuberculoză.

 

  

Comentarii