Moaştele Mariei Magdalena vor fi aduse la Iaşi, de Sfânta Parascheva

vineri, 25 septembrie 2015, 01:55
2 MIN
 Moaştele Mariei Magdalena vor fi aduse la Iaşi, de Sfânta Parascheva

Pentru prima dată de la organizarea pelerinajului la moaştele Sfintei Parascheva la Iaşi, vor fi aduse moaştele Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena de la Athos.

Totodată, evenimentul mai marchează o premieră, aceasta fiind prima oară când moaştele vor părăsi pentru mai mult de o zi Mănăstirea Simonos Petra şi întâia oară când vor fi luate de la Muntele Athos. Acestea vor fi aduse cu avionul la Iaşi unde vor ajunge pe 9 octombrie, în jurul orei 23.00, iar de aici vor fi trimise înapoi la Athos pe 16 octombrie dimineaţă.

Alături de aceste moaşte vor fi aduse într-o raclă şi o părticică din lemnul Sfintei Cruci, cât şi din piciorul Sfântului Mucenic Chiric. „Este pentru prima oară când moaştele acestea vor părăsi Muntele Athos. Ele nu au mai fost duse nicăieri, iar Înaltpreasfinţitul Teofan a dorit foarte mult şi s-a gândit că ar fi bine să le aducă. A făcut legături cu mănăstirea, s-a primit aprobarea şi binecuvântarea, iar acestea vor ajunge pe 9 octombrie“, a declarat Dosoftei Şcheiul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane.

În momentul în care sfintele moaşte vor ajunge la Iaşi, ele vor fi întâmpinate de un sobor de preot la aeroport şi se va face o slujbă specială la Mitropolie, urmând a fi puse apoi direct la închinare. „Vor fi scoase la închinare chiar din acea seară şi vor sta pe toate zilele hramului pentru credincioşii care vor veni din toată ţara“, a adăugat Dosoftei Şcheiul. Moaştele, reprezentate de o mână a Sfintei Muceniţe, vor pleca la rândul lor în pelerinajul Calea Sfinţilor, purtat pe străzile din faţa Mitropoliei în perioada prăznuirii Sfintei Parascheva. Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena este pomenită în calendarul ortodox pe 25 iulie. Femeile mironosiţe, care au stat lângă Mântuitor în timpul Sfintelor Patimi, sunt prăznuite de Biserică în a treia duminică după Învierea Domnului.

 

Comentarii