De Business

Punem punctul pe știi

Modernizarea sistemelor de irigaţie se poate face acum şi prin AFIR

sâmbătă, 26 august 2017, 12:46
1 MIN
 Modernizarea sistemelor de irigaţie se poate face acum şi prin AFIR

Concluziile unui studiu elaborat de Ministerul Apelor şi Pădurilor arată că suprafaţa irigată a României, implicit şi cea a judeţului Iaşi, poate fi mărită fără a se înregistra un impact negativ asupra surselor de apă. 

În acest context, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) primeşte proiecte care vizează investiţii în modernizarea sistemelor care au ca rezultat o mărire netă a suprafeţei irigate. „Infrastructura de irigaţii este un element cheie în ceea ce înseamnă o agricultură sustenabilă în România, atât pentru fermieri, cât şi pentru populaţie. Chiar dacă nevoia de a iriga este mare, apa folosită pentru irigaţii trebuie să fie gospodărită cu mare grijă, impactul consumului de apă asupra mediului, chiar şi în folosul agriculturii, fiind unul major.

Fără rezultatele acestui studiu, Agenţia nu a putut finanţa până acum proiecte care să prevadă creşterea suprafeţei irigate. Analiza a fost cu atât mai necesară cu cât grija noastră în implementarea măsurilor de dezvoltare rurală este legată atât de binele agriculturii cât şi de protejarea mediului înconjurător şi a infrastructurii naturale, acestea fiind condiţii obligatorii pentru toate proiectele finanţate prin PNDR“, a declarat Adrian Ionuţ Chesnoiu, directorul general al AFIR. Sprijinul pentru investiţiile finanţate prin această submăsură este 100% nerambursabil şi nu va depăşi 1.000.000 euro/ proiect pentru sistemele de irigaţii aferente staţiilor de punere sub presiune sau 1.500.000 euro/ proiect pentru amenajarea sistemelor de irigaţii aferente staţiilor de pompare şi repompare. 

Comentarii