Monica Macovei, amendată pentru donaţiile din campania electorală

vineri, 30 ianuarie 2015, 22:58
3 MIN
 Monica Macovei, amendată pentru donaţiile din campania electorală

Asociaţia M10, condusă de Monica Macovei, precizează că va contesta în instanţă raportul AEP, în urma amenzii aplicate în legătură cu finanţarea campaniei prezidenţiale de anul trecut, o problemă fiind legată de identitatea donatorilor pentru plăţile primite prin Paypal.

"Autoritatea Electorală Permanentă ne-a amendat. În campania prezidenţială, noi am mutat finanţarea electorală de la baroni la cetăţeni", se arată în comunicatul transmis vineri de asociaţie.

Potrivit sursei citate, principala problemă pentru care s-a decis amenda este că nu s-ar fi putut «demonstra» identitatea donatorilor pentru plăţile primite prin Paypal.

Asociaţia M10 menţionează că Paypal este un instrument de plată online folosit în toată lumea, care garantează securitatea şi legalitatea tranzacţiilor şi că identitatea donatorilor a fost verificată în timpul campaniei prin contactarea oamenilor care au făcut plăţile prin paypal şi rugându-i să trimită copii scanate după CI sau alte documente de identitate sau, cel puţin, CNP-ul lor. "Datele au fost prezentate în timpul controlului, fiind însoţite de fişe de donaţie asumate de noi pentru fiecare din aceste sume. Oricând AEP poate verifica identitatea oamenilor şi întreba dacă ei au fost donatori", adaugă asociaţia.

"Cu toate acestea, Autoritatea Electorală Permanentă ne-a amendat pentru că în opinia lor nu putem dovedi că aceste persoane care au donat câte 50 -100 de lei sunt cetăţeni români. AEP consideră că legea ne-ar obliga să chemăm la Bucureşti câteva mii de donatori prin paypal (foarte mulţi cu domiciliul în afara ţării) şi să le cerem, cu cartea de identitate în mână, să semneze fişa de donaţie. AEP susţine, între altele, că «Procesarea donaţiilor s-a făcut de către compania PayPal Inc, companie lider în tranzacţiile online şi procesare de plăţi. Donatorul este direcţionat către un site securizat, iar datele transmise sunt criptate pentru a preveni orice scurgere de informaţii confidenţiale». În continuare, AEP susţine că «se impune interzicerea acestei surse de finanţare din lipsa transparenţei provenienţei sumelor încasate ..»", se mai arată în comunicat.

Potrivit asociaţiei M10, la alegerile prezidenţiale, "echipa de campanie a schimbat complet modul în care se poate face finanţarea electorală".

"Am cerut cetăţenilor să îşi susţină financiar candidaţii în care cred şi să nu îi lase pradă intereselor oculte ale marilor finanţatori, care apoi vor ceva în schimb şi aşa devin «clientela politică». Acesta este şi primul pas spre reforma atât de necesară a sistemului actual de finanţare a campaniilor şi partidelor politice care se practică în toate ţările cu democraţii solide. Actuala lege este gândită pentru donatori puţini şi mari. Am cerut în campania electorală susţinătorilor noştri să ne doneze câte 50 de lei, ca să putem finanţa campania. Reacţia a fost fabuloasă: am primit mii de donaţii mici. Suntem printre primii care au făcut efectiv ceva pentru reforma electorală, folosind metode de finanţare moderne, din secolul 21, şi vom continua să luptăm pentru schimbarea legilor anchilozate", menţionează asociaţia.

gandul.info

 

Comentarii