De Sănătate

Punem punctul pe știi

O echipă de medici austrieci a făcut o protezare de gleznă în premieră pentru Iaşi

sâmbătă, 25 iunie 2016, 01:53
1 MIN
 O echipă de medici austrieci a făcut o protezare de gleznă în premieră pentru Iaşi

Clinica de Ortopedie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ a marcat ieri un moment istoric pentru ortopedia din Iaşi prin implantarea unei proteze de gleznă la o pacientă care a suferit o fractură acum câţiva ani. Intervenţia chirurgicală a fost realizată de profesorul austriac Ernst Orthner – unul dintre cei mai apreciaţi ortopezi din lume – la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Potrivit specialiştilor, intervenţia chirurgicală a presupus înlocuirea astragalului (n.r. – talus) şi a tibiei cu o proteză metalică.

„Profesorul Orthner şi dr. Dorothea Balczo sunt în sala de operaţie şi pun o proteză de gleznă la o pacientă de 48 de ani care a avut acum câţiva ani o fractură bimaleolară şi care a evoluat spre artroză, în prezent fiind necesară o astfel de protezare. Acum, pacienţii care ajung la ortopedie cu această afecţiune sunt trataţi, în general, conservator. Pacienţii rămân într-un deficit în absenţa unei astfel de proteze. Nici această proteză nu este indicată chiar la toată lumea, dar 10-20 de pacienţi pe an, probabil că ar putea beneficia de ea“, a explicat dr. Ovidiu Alexa, şeful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

Operaţia de două ore a fost urmărită live de peste 80 de medici ortopezi din ţară care au participat în intervalul 24-25 iunie la „Cursul de chirurgia gleznei şi piciorului“ organizat la Iaşi de Clinica de Ortopedie a celui mai mare spital din Moldova, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ şi cu Asociaţia Ortopezilor şi Traumotologilor din Moldova. În cadrul acestui curs, trei ortopezi austrieci din diferite centre medicale – Ernst Orthner, Dorothea Balczo şi Florin Ramadani – au ţinut seminarii şi prelegeri despre chirurgia gleznei şi piciorului în sala Mozart de la Palas. (I.C.)

Comentarii