O propunere surpriză: Nichita vrea un alt amplasament pentru Spitalul Regional de Urgenţă

miercuri, 04 februarie 2015, 02:54
2 MIN
 O propunere surpriză: Nichita vrea un alt amplasament pentru Spitalul Regional de Urgenţă

Ieri, cu ocazia vizitei ministrului Sănătăţii la Iaşi, au fost reluate discuţiile privind Spitalul Regional de Urgenţă (SRU). Nicolae Bănicioiu împreună cu reprezentanţii municipalităţii şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ au discutat proiectul şi termenul în care acesta va fi implementat.

Teoretic, după calculele mele, ar însemna ca în toamna aceasta să înceapă procedurile pentru licitaţia de proiect tehnic şi lucrări. Este necesar pentru a demara cât mai repede studiile de fezabilitate. Dacă nu începe acuma, să ştiţi că alte guverne nu cred că o să vi-l facă“, a explicat Nicolae Bănicioiu.

Surpriza a apărut însă când a venit vorba de locul unde va fi amplasat spitalul.
Deşi fusese stabilit ca acesta să fie ridicat în comuna Miroslava, în spate fabricii de medicamente – Antibiotice, cei de la Primărie par să se fi răzgândit.
 
Ei vor dezbate şi supune la vot în această săptămână, ca SRU să fie realizat în apropierea Complexului Comercial ERA Park.
Este vorba de terenul pe care îl avem noi în zona ERA, de vreo 16-18 hectare. Iar asta este practic propunerea noastră, a Primariei Municipiului Iaşi“, a declarat primarul Iaşului, Gheorghe Nichita.

Durata de finalizare a proiectului se doreşte a fi de trei-patru ani, iar totul va fi realizat cu fonduri europene

Pe lângă Iaşi, spitale regionale de urgenţă vor fi făcute la Cluj şi Craiova. „Finanţarea este pe fonduri europene, din POR (Program Operaţional Regional – n.r.), iar banii vor fi alocaţi în funcţie de cele trei proiecte. Este un buget în jur de 100 de milioane de euro. Tot ce nu va putea fi acoperit, pe partea de echipamente mă refer, va putea fi acoperit din fondurile Ministerului Sănătăţii sau prin programe cum este cel cu Banca Mondială“, a adăugat Bănicioiu.

De investiţii în acest proiect este interesat şi UMF-ul, care intenţionează dotarea unităţii cu aparatură, de care să beneficieze studenţii, rezidenţii şi cadrele didactice.
Noi ne desfăşuram activitatea în spaţii spitaliceşti, cu cât există spaţiu mai mult şi mai modern cu atât avem studenţi mai mulţi şi mai bine pregătiţi. Avantajul este reciproc: dacă punem acolo un aparat, acolo lucrează studenţii, rezidenţii şi cadrele noastre didactice şi beneficiază pacienţii. O să fie şi contribuţia UMF-ului când ajungem la dotare, deocamdată să îl începem. Dacă lucrurile merg cum trebuie, până în 2017, clădirea e ridicată“, a explicat Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi.

Povestea spitalelor regionale de urgenţă a început în urmă cu opt, iar de atunci totul a rămas la nivel de discuţii. O astfel de unitate medicală va avea 1.200 de paturi şi va deservi toată regiunea Moldovei.

 

Comentarii