Pasajul Octav Băncilă, din ce în ce mai „valoros“. Rampele de acces, reproiectate

marți, 14 octombrie 2014, 02:01
2 MIN
 Pasajul Octav Băncilă, din ce în ce mai „valoros“. Rampele de acces, reproiectate

Lucrările la pasajul Octav Băncilă s-au scum­pit. Deşi proiectul european este departe de a fi încheiat, Primăria urmează să majoreze valoarea lucrărilor contractate iniţial. În plus faţă de suma iniţială ar fi aproximativ 9 milioane de lei, va­loare care a reieşit după reproiectarea lucrărilor.

Noua documentaţie a schimbat soluţia tehnică pentru construcţia rampelor de acces pe pasaj, dar a scos la iveală şi intervenţii care nu au fost cu­prinse în proiectul iniţial realizat de firma Expert Proiect 2002. Toate lucrările suplimentare au fost evaluate la 12 milioane de lei şi vor fi scoase la licitaţie şi contractate unui nou constructor. Acesta va prelua şi o parte din lucrările prinse în actualul contract de lucrări, suma care urmează a fost compensată, fiind 3,6 milioane de lei.

„Proiectul tehnic este finalizat, valoarea lui este de 12 milioane de lei. Valoarea lucrărilor mai mult decât ne-am aşteptat este de circa 9 mi­lioane de lei pentru că 3,6 milioane de lei ar trebui Conestul să renunţe la acea parte din contract, iar noul contract se va face printr-o procedură de achiziţie publică. Este posibil să apară şi doi constructori acolo, motiv pentru care reproiectarea făcută în momentul de faţă des­parte foarte tranşant ce face actualul constructor şi ce ar trebui să facă prin noul contract“, a explicat viceprimarul Mihai Chirica.

Noul contract va viza atât construcţia rampelor de acces dinspre Zimbru şi Păcurari, precum şi lucrări la bretelele pasajului. „Sunt lucrări mai multe în varianta reproiectată, am prins cam tot ce lipseşte, mai sunt elemente de canalizaţii şi altele care nu existau în proiect şi care au fost reproiectate“, a mai spus Chirica.

Noul proiect tehnic din care au reieşit lucrările reabordate tehnic a fost întocmit de municipalitate după ce constructorii au descoperit în zona lucrărilor reţele de utilităţi care nu figurau în documentaţia iniţială. Astfel, pe traseul pe care urma să fie construită rampa de acces a fost descoperită o reţea de canalizare şi, drept consecinţă, modul de ur­care pe pasaj a fost reproiectat. Conform municipalităţii, aceste modificări nu schimbă indicatorii din proiect, precum lungimea, lăţimea pasajului, şi nici termenul de execuţie. Pasajul Octav Băncilă ar urma să fie terminat abia în toamna anului viitor. Actualul contract de lucrări prin care se construieşte pasajul are o valoare de 54,8 mi­lioane de lei.
 

Comentarii