Pentru cine este saracie? Aflati ce salarii se dau la Salubris, RATP şi Citadin

luni, 29 aprilie 2013, 01:50
5 MIN
 Pentru cine este saracie? Aflati ce salarii se dau la Salubris, RATP şi Citadin

RATP – un dezastru

Regia Autonomă de Transport Public dispune de cel mai mare buget dintre unităţile subordonate Primăriei. Veniturile au fost estimate la valoare de 76 de milioane de lei. Prestarea serviciului de transport public local aduce RATP venituri de 43,2 milioane de lei. În schimb, regia cheltuieşte peste 88,8 milioane lei, din care majoritatea sumelor sunt alocate susţinerii activităţii – 42 milioane lei, şi plăţii angajaţilor – 28,2 milioane lei. Deşi bugetul a fost estimat cu o pierdere din start de aproape 13 milioane lei, şefii regiei spun că vor avea mai multe venituri. De exemplu, scumpirea tarifelor vor aduce suplimentar la buget o sumă de aproape 5 milioane de lei.

Reprezentanţii instituţiei au realizat şi un raport al gestiunii pentru anul trecut care nu face altceva decât să demonstreze dezastrul financiar de la RATP. Regia înregistra la finele anului trecut o datorie de aproximativ 199 milioane lei. Cele mai multe sunt datorii la bugetul de stat, în valoare de 144,6 milioane lei. Raportul gestiunii arată că volumul datoriilor a crescut într-un singur an cu 20 milioane de lei. Aceasta se regăseşte în majorările şi penalităţile pentru neplata taxelor, dar şi în acordarea unui număr mare de gratuităţi şi acoperirea lor doar parţială cu fonduri de la buget. Plus că şefii regiei au cheltuit mult mai mult decât au prevăzut în buget. „La capitolul Cheltuieli cu personalul s-a prevăzut suma de 36.904.000 lei şi s-a realizat un volum de cheltuieli de 40.304.764 lei. Depăşirea volumului preliminat de cheltuieli se datorează renunţării la tichetele de masă  în anul 2012 şi includerii în salariu a sumei de 100 lei, urmare a negocierilor dintre sindicate şi Consiliul de Administraţie“, este unul din exemplele menţionate în raport. La acestea se adaugă numărul mare de ore suplimentare decontate de RATP, precum şi numărul mare de zile de incapacitate temporară de muncă. Dezastrul financiar de la RATP se explică şi prin chletuielile mari cu combustibilul şi piese de schimb, precum şi cererea redusă din partea ieşenilor.

Salubris duduie

Dacă transportul public nu mai este demult profitabil, colectarea gunoiului pare o afacere reuşită. Bugetul societăţii Salubris va fi de aproape 47 de milioane lei, cu 3,7 milioane lei mai mare faţă de anul trecut. Operatorul îşi propune şi o creştere în cifra de afaceri care se doreşte a fi de aproape 45 de milioane lei. Aşa cum era de aşteptat, cele mai multe venituri sunt din salubrizarea stradală şi din colectarea gunoiului, peste 42,8 milioane lei fiind adunaţi din aceste activităţi. Majoritatea banilor sunt cheltuiţi pe salariile şi asigurările de stat pentru angajaţi, care însumează 24,5 milioane de lei. Salubris dispune de cea mai generoasă listă de investiţii din rândul societăţilor subordonate. Peste 10,6 milioane lei au fost alocaţi pentru utilaje şi maşini. Operatorul de salubritate va cumpăra un autoturism şi un vehicul utilitar, ambele de 66.000 de lei în total, o autogunoieră de 3 milioane de lei, un aerator brazdă de 1,5 milioane de lei, precum şi alte utilaje, lucrări de renovare şi modernizare.

Şi Citadin face investiţii

Societatea Citadin, care se ocupă cu întreţinerea străzilor din oraş, şi-a planificat pentru acest an un buget de 33,5 milioane lei. Bugetul este în creştere faţă de cel de anul trecut, atunci când societatea a realizat 30,7 milioane lei. Cele mai mari sume provin din lucrările decontate de Primărie, cele privind întreţinerea străzilor, plombarea, asfaltare, refacererea trotuarelor, precum şi deszăpezirea şi lucrările de la noul bazar. Toate acestea aduc venituri de 21,9 milioane de lei. Cheltuielile acoperă salariile şi activitatea proprie, însă un fond de 4 milioane de lei este destinat investiţiilor. Citadin va cumpăra 16 utilaje în valoare totală de 3 milioane de lei. Dintre acestea enumerăm un buldoexcavator, tractor, un autocamion cu lamă, o maşină de marcaj, un pikamer şi un cilindru vibrocompactor şi, cea mai scumpă, o Volă de 670.000 de lei. „Societatea şi-a propus un buget de venituri şi cheltuieli realist, riguros fundamentat, a cărui execuţie să fie urmărită şi analizată în permanenţă, pentru a se putea lua măsurile corective în timp util. Întregul efort al societăţii se impune a fi concentrat pe dezvoltarea obiectivului principal de activitate, în scopul obţinerii de profit, pentru a răspunde scopului pentru care a fost înfiinţată această societate“, au declarat reprezentanţii Citadin.

Spaţii verzi

Întreţinerea spaţiilor verzi şi a cimitirelor nu aduc atât de multe venituri ca gunoiul. Societatea Servicii Publice va avea un buget de 30,2 milioane lei, cu aproape 7% mai mare faţă de anul precedent. La fel ca celelate sucietăţi subordonate, cea mai mare parte a veniturile provin din bugetul local. Peste 52%, mai exact 15,7 milioane lei, provin din întreţienerea spaţiilor verzi. Cimitirele abia aduc venituri de 3,7 milioane lei. Societatea cheltuie 14,2 milioane lei pentru salarii şi asigurări sociale, dar şi 9,8 milioane de lei pe investiţii. Servicii Publice va investi într-o bază de producţie şi o clădire adminitrativă de 6,2 milioane lei, o clădire în cimitirul Eternitatea de 91.000 lei şi va cumpăra maşini de 2,9 milioane lei.

EcoPiaţa

Societatea are cel mai mic buget din societăţile subordonate. Aceasta se va descurca cu venituri de 6,17 milioane lei. Nici reprezentanţii acestei firme nu fac notă discordantă şi au întocmit o listă de investiţii generoasă. Din suma totală de 770.000 de lei, prevăzută în acest scop, edilii vor cheltui 50.000 de lei pentru a cumpăra un nou autoturism, precum şi 500.000 de lei pentru reabilitarea clădirii administrative de la Centru Hipic. În rest, se vor cumpăra un calculator de 10.000 de lei, un laptop de 2.000 de lei, licenţe şi WC-uri ecologice de 18.000 de lei.

Salariile medii din societăţile subordonate municipalităţii:

RATP – 1.420 salariaţi – 1.672 lei salariul mediu

EcoPiaţa – 115 salariaţi – 1.643 lei salariul mediu

Citadin – 270 angajaţi – 1.654 lei salariul mediu

Salubris – 715 salariaţi – 2.230 lei salariul mediu

Spaţii verzi – 480 salariaţi – 1.900 lei salariul mediu

Comentarii