Pericolul muşcăturilor de viperă nu mai este mortal la Iaşi: au venit 10 doze de ser antiviperin

joi, 20 august 2015, 01:56
2 MIN
 Pericolul muşcăturilor de viperă nu mai este mortal la Iaşi: au venit 10 doze de ser antiviperin

Ultima doză care era pe stoc a fost folosită luna trecută.

Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon“ a primit ieri dozele de ser antiviperin pentru care făcuse solicitare de mai multe luni la Compania Naţională Unifarm. Aceasta a distribuit la nivel naţional 150 de doze, în jur de 10 ajung şi în principala UPU din Iaşi.

Unitatea rămăsese fără ser de mai bine de o lună, atunci când ultima doză a fost folosită pentru un pacient din Târgu Neamţ. Criza de ser antiviperin a afectat toate unităţile de primire urgenţe din ţară, Mi­nis­terul Sănătăţii anunţând încă de la începutul lunii august că procedura de achiziţie pentru noi rezerve de ser a fost demarată de Unifarm.

„Ultima doză pe care o aveam noi a fost administrată unui pacient din Neamţ. În cazul în care am fi avut alţi pacienţi muşcaţi, am fi colaborat cu colegii noştri din alte judeţe. Serul antiviperin este foarte scump, şi nu poate fi procurat de pacienţi din farmacii. Acesta se găseşte doar în UPU sau în spitalele de boli infecţioase“, a arătat dr. Gabriel Perianu, medic primar UPU.

Ultima doză de vaccin antiviperin din UPU a fost folosită pentru un bărbat de 35 de ani. Pacientul dezvoltase local, la mâna stângă, o reacţie alergică. Viperele, singurele specii de şerpi veninoşi de pe teritoriul României, trăiesc cu precădere în Dobrogea şi Banat, însă apar şi în alte zone geografice.

La Iaşi, în rezervaţia Valea lui David, vizavi de Metro, este întâlnită vipera ursini moldavica. Muş­cătura de viperă poate fi fatală doar în cazul în care în corpul victimei intră veninul şarpelui. Altfel, în funcţie de vârsta şi starea de sănătate a victimei, aceasta poate face alergie sau simţi dureri. Pacientul poate resimţi o stare gene­rală alterată, transpiraţii abundente, gust me­talic în gură, greţuri, vărsături şi chiar convulsii. Potrivit medicilor, indiferent de situaţie, victima trebuie să ajungă de urgenţă la spital. 

Comentarii