Poetul Emil Brumaru, subiect de film astăzi la TVR. Amănunte inedite din viaţa îndrăgitului ieşean

joi, 22 ianuarie 2015, 02:50
2 MIN
 Poetul Emil Brumaru, subiect de film astăzi la TVR. Amănunte inedite din viaţa îndrăgitului ieşean

Ieşenii sunt invitaţi la sediul TVR astăzi, începând cu ora 18, unde va avea loc prezentarea filmului documentar „Zidul lui J.O“, un film dedicat poetului ieşean Emil Brumaru.

Documentarul, care durează 31 minute, este realizat de Matei Bejenaru şi reprezintă un proiect al Centrului de Fotografie Contemporană şi al Muzeului Literaturii Române Iaşi. Filmările au avut loc în vara anului 2014, la Iaşi şi Dolhasca, când Emil Brumaru a fost urmărit timp de 10 zile în ritmul vieţii cotidiene. Sunt surprinse reîntoarcearea la Dolhasca, pentru prima dată după 39 de ani, şi vizitarea casei unde poetul a locuit o perioadă şi a scris o parte însemnată a operei sale. Aceste momente sunt emoţionante şi se dovedesc un bun prilej de confesiuni literare şi rememorări autobiografice.

Proiecţia filmului va fi urmată de o discuţie moderată de criticul literar Doris Mironescu, cu participarea lui Matei Bejenaru, Emil Brumaru, Dan Lungu şi Florin Lăzărescu. Intrarea la eveniment este liberă. Puţini ştiu că Emil Brumaru este şi medic, deoarece a absolvit Facultatea de Medicină şi a practicat medicina la Dolhasca între 1963 şi 1975. A renunţat la această meserie pentru a se dedica scrisului. În prezent are rubrici în „România literară“, „Ziarul de Iaşi“ şi „Suplimentul de cultură“. A debutat cu poezii în revista „Luceafărul“, iar debutul editorial a fost în 1970 cu volumele „Versuri“ şi „Detectivul Arthur“. Are peste 24 de volume, printre ultimele numărându-se şi „Basmul Prinţesei Repede – Repede. O poveste pentru adulţi“, carte scoasă în colaborare cu Veronica Niculescu, şi „Rezervaţia de îngeri“, volum publicat la Humanitas în 2013.

Emil Brumaru a obţinut Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut în 1970, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu“, în 2001, şi Premiul de Excelenţă la cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului „George Bacovia“, în anul 2005, pentru întreaga activitate scriitoricească.

 

Comentarii