Rectorii se întâlnesc cu şeful CJ să pună la cale consorţiul universitar

Ideea, sprijinită şi de Ministerul Educaţiei, ar urma să fie finanţată prin fonduri de la Uniunea Europeană.

miercuri, 26 iunie 2013, 01:50
2 MIN
 Rectorii se întâlnesc cu şeful CJ să pună la cale consorţiul universitar

Rectorii celor cinci universităţi ieşene de stat se vor întâlni în cursul acestei dimineţi cu Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean, pentru a discuta asupra proiectului educaţional InterUniversitas, care presupune crearea a unui consorţiu universitar.

 

 Ideea, sprijinită şi de Ministerul Educaţiei, ar urma să fie finanţată prin fonduri de la Uniunea Europeană, aşa încât toţi studenţii să poată folosi în comun resurse educaţionale, de cercetare şi de business.

Implementarea proiectului va conduce la dezvoltarea unui nou campus universitar, pe un teren disponibil în Copou, cuprinzând spaţii separate de învăţământ şi cercetare, cămine noi, cantină, sală de sport şi o clădire principală în folosinţă comună. Rectorii ieşeni se declară încântaţi de idee şi susţin demersurile CJ-ului, dar susţin că este nevoie de un plan bine pus la punct pentru a obţine finanţare. „Trebuie să determinăm pe ce axă prioritară va fi depus, pentru că altfel nu putem finanţă un astfel de proiect. Ideea este foarte bună, oferă o infrastructură modernă pentru cercetarea fundamentală şi aplicată. Totuşi, de la idee până la concretizare mai e un pas”, a menţionat Vasile Işan, rectorul Universităţii „Al. I. Cuza”. Ion Giurma, rectorul Universităţii Tehnice, consideră că terenul pe care CJ-ul îl va pune la dispoziţia universităţilor este foarte bine amplasat, ceea ce va aduce avantaje instituţiilor ieşene. „Avem şi noi o facultate în Copou, aşa că spaţiile ne vor fi foarte utile”, a mai specificat Giurma. Conform primelor discuţii, proiectul mai presupune dezvoltarea unor centre de cercetare şi transfer tehnologic în domeniile IT, medical şi inginerie, dar şi atragerea marilor companii pentru a pune bazele un parteneriat academic – business. „Noi oricum aveam un consorţiu cu Universitatea «Al. I. Cuza» şi am militat tot timpul pentru a se realiza nu numai un consorţiu, ci şi o fuziune. Din păcate, mândria asta locală opreşte marele proiect. Din partea noastră va exista toată susţinerea, pentru că vom putea crea un pol de putere universitară competitiv şi pe piaţa internaţională, nu numai internă”, a punctat Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie. Acelaşi punct de vedere este susţinut şi conducerea Universităţii de Ştiinţe Agricole. Vasile Vîntu a subliniat faptul că InterUniversitas este un câştig nu doar pentru cei din sistemul educaţional, ci pentru întregul oraş.

 

Comentarii