N

Regii ţigărilor fără timbru din Iaşi, detronaţi de DIICOT. Peste 40 de percheziţii fulger

N

sâmbătă, 24 mai 2014, 01:50
3 MIN
 Regii ţigărilor fără timbru din Iaşi, detronaţi de DIICOT. Peste 40 de percheziţii fulger

\N

32 de persoane au fost puse sub acuzare de DIICOT Iaşi de contrabandă de ţigări în urma destructurării a două reţele de crimă organizată. Procurorii spun că grupările alimentau pieţele din Iaşi cu tutun adus din Republica Moldova şi Ucraina.

Acţiune de amploare desfăşurată de procurorii Direcţiei de Inves­ti­gare a Infracţiunilor de Crimă Or­ga­nizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi şi poliţiştii de frontieră. Două grupări infracţionale care alimentau cu ţigări de contrabandă pieţele din Iaşi au fost destructurate, în urma efectuării a 45 de percheziţii domici­liare, 42 dintre acestea în judeţul Iaşi, iar 3 în judeţele Suceava şi Vaslui. Potrivit reprezentanţilor DIICOT Iaşi, cele două reţele erau alcătuite din 32 de persoane, avân­du-i ca lideri pe ieşenii Dumitru Ra­du Sacu (32 de ani) şi Petru Pu­iu (40 de ani). Cei doi, alături de alte trei persoane, a fost reţinuţi şi erau prezentaţi ieri, înainte de închi­derea ediţiei noastre, la Judecătoria Iaşi cu propunere de arestare preventivă.

Ţigări, aur şi valută, confiscate

Potrivit unor informaţii prezentate de procurori şi poliţiştii de frontieră, cele două grupări infracţionale ar fi fost puse pe picioare în luna august a anului trecut. Ele ar fi fost alcătuite din trei paliere: primul pro­cura ţigaretele din Republica Mol­dova sau Ucraina, al doilea le distribuia persoanelor interesate, iar cel de-al treilea vindea cu amănuntul în zonele publice din municipiul Iaşi. „Din probatoriul administrat re­zul­tă că în perioada august 2013 – mai 2014 membrii grupării infrac­ţionale au introdus, preluat, achizi­ţionat şi recomercializat prin intermediul unor societăţi sau prin intermediul unor persoane cunoscute în mediul celor care se ocupă cu traficul de ţigări ca «pieţari» (aşa zisul trafic stradal) cantitatea de cel puţin 26.775 pachete de ţi­gări de provenienţă Republica Mol­dova şi Ucraina, ţigări care au fost introduse fie pe frontiera «ver­de», fie prin diferite puncte de fron­tieră de către membrii gru­pării“, au precizat procurorii DIICOT Iaşi. Aceştia mai spun că membrii celor două grupări acţionau prudent, pentru a nu fi prinşi, achi­ziţionând cantităţi relativ mici de ţigări şi distribuindu-le rapid pe pia­ţa neagră din Iaşi.

Anchetatorii au confiscat diferite sume, dar şi bunuri, în urma per­cheziţiilor. Printre acestea, şi o instalaţie artizanală de confecţionat ţigări. De asemenea, au mai fost ridicate: 1.729 de pachete de ţigări de diferite mărci de provenienţă Republica Moldova şi Ucraina, în valoare totală de 15.242 lei; cantitatea de 555,5 litri alcool, în valoare de 6.182,72 lei; 1,5 kg de tutun; un pistol calibru 6 mm marca CZ 75; articole pirotehnice (un pachet cu artificii marca Mars JW07 cu 16 focuri, calibru 20 mm, un pachet cu 60 de bucăţi artificii marca CORSAIR-clasa I, o petardă marca Flash-clasa I); 119 telefoane mo­bile; 86 SIM-uri; 8 laptop-uri; 4 car­­duri memorie; 12 unităţi PC; 4 apa­rate foto; 2 camere video; un re­portofon; 4 tablete; alte o­biec­te/îns­crisuri utile cauzei. „De asemenea, au fost ridicate de la membrii gru­pării şi indisponibilizate, în ve­derea continuării cercetărilor, su­mele de 25.782 lei, 38.080 euro, 34 lei MD, 110 grame bijuterii din aur în valoare de 14.740 lei şi s-a procedat la indisponibilizarea a patru autoturisme în valoare totală de 65.450 lei. Prejudiciul creat bugetului de stat se ridică la suma de 320.719 lei“, au încheiat anchetatorii.

Comentarii