De Business

Punem punctul pe știi

Roşiile din solarele ieşenilor sunt sigure pentru consum

marți, 27 iunie 2017, 01:50
2 MIN
 Roşiile din solarele ieşenilor sunt sigure pentru consum

Roşiile cultivate de agricultorii ieşeni în solarii pot fi cumpărate cu încredere. Vorbim despre produsele care beneficiază de ajutor prin programul guvernamental ce vizează cultivarea tomatelor în spaţii protejate. 

Legumicultorii au primit recent rezultatele de la Autoritatea Naţională Fitosanitară. „Zilnic, la nivelul întregii ţări, se prelevează probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide din legume şi fructe, până la această dată fiind transmise Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale Bucureşti un număr de 325 probe de roşii de la producătorii agricoli sprijiniţi prin Programul de tomate româneşti. Rezultatul analizelor de laborator pentru probele finalizate demonstrează faptul că nici un consumator nu este expus la reziduuri de pesticide care i-ar putea pune în pericol sănătatea. Astfel, producătorii au înţeles că produsele de protecţie a plantelor trebuie să fie folosite pentru a proteja culturile de atacul bolilor sau dăunătorilor şi pentru distrugerea buruienilor pe parcursul perioadei de vegetaţie”, au precizat reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

La Iaşi, au accesat programul 103 ieşeni care au primit câte 3.000 de euro pentru două tone de roşii. O parte dintre ei au ajuns deja cu produsele pe piaţă. Măsura a fost luată în condiţiile în care România cheltuie 33 milioane de euro pentru importul de tomate. Cu toate acestea, valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă nu poate depăşi echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare. Numărul total al celor care s-au înscris în acest program este de 7.323 de beneficiari din toate judeţele ţării. Doar în intervalul 19-21 iunie, Ministerul a mai primit 906 cereri pentru decontarea cheltuielilor aferente programului de tomate cultivate în spaţii protejate.

 

 

Comentarii