De Sănătate

Punem punctul pe știi

Un efect al creşterilor recente de salarii din domeniu?

S-a înjumătăţit numărul asistenţilor medicali din Iaşi care vor să plece din ţară

luni, 14 august 2017, 01:50
3 MIN
 S-a înjumătăţit numărul asistenţilor medicali din Iaşi care vor să plece din ţară

Dacă în prima jumătate a anului trecut solicitaseră acte de plecare 144 de asistenţi, anul acesta, doar 70 au făcut acelaşi lucru. Ce explicaţii are conducerea Ordinului Asistenţilor Medicali?

 

Anul acesta, numărul asistenţilor medicali ieşeni care au solicitat actele necesare pentru a pleca în străinătate să lucreze s-a înjumătăţit de faţă anul trecut, conform unor date oferite de filiala Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR). Dacă în anul 2016 207 asistenţi medicali din Iaşi au solicitat actele necesare pentru a pleca în străinătate, până în momentul de faţă doar 70 de asistenţi şi-au exprimat dorinţa de a pleca. Comparativ, în 2016, până la sfârşitul lunii iulie, 144 de asistenţi intenţionau să plece din ţară. „Unul dintre motivele acestei scăderi ar fi faptul că, în ultima perioadă, a mai crescut salariul unui asistent, şi chiar dacă în altă ţară salariul este mult mai mare, dacă luăm în considerare că trebuie să plătească chiria şi restul cheltuielilor, nu rămân cu foarte mulţi bani. Un alt motiv ar fi că nu mai este aceeaşi lipsă de personal ca în anii anteriori, între timp, toate spitalele au mai făcut angajări.

De asemenea, foarte mulţi aleg să se întoarcă, şi au numeroase motive care îi aduce înapoi în ţară“, a explicat Liliana Pintilie, preşedintele OAMGMAMR Iaşi. Reprezentanţii OAMGMAMR Iaşi spun însă că acest număr este unul aproximativ, şi nu reflectă neapărat numărul exact al plecărilor deoarece, înainte de a pleca să lucreze în altă ţară, aceştia trebuie să solicite certificatul de status profesional curent şi o adevereinţă de onorabilitate. Mulţi dintre aceştia însă se răzgândesc între timp şi nu folosesc aceste acte. „Cei care pleacă trebuie mai întâi să solicite nişte acte, cum ar fi certificatul de status profesional curent şi o adeverinţă de onorabilitate care arată că asistenul medical respectiv nu are abateri de vreun fel. E ca o garanţie a organizaţiei profesionale pentru alte state că nu are condamnări.

Adică, dacă solicită acele acte 70 de persoane, nu înseamnă că pleacă la fel de mulţi. Cam 20-30 pleacă, într-adevăr. Mulţi se răzgândesc, din diverse motive, fie pentru că durează foarte mult până îşi găsesc de muncă, şi între timp rămân în ţară şi se angajează în alte locuri, iar alţii nu sunt sunt convinşi de oferta primită“, a completat preşedintele OAMGMAMR Iaşi.  De asemenea, s-a schimbat şi destinaţia preferată de asistenţii medicali ieşeni, dacă în anii trecuţi aceasta era Marea Britanie, în ultima perioadă aceştia s-au îndreptat către Irlanda, deoarece nu este o cerinţă obligatorie verificarea şi certificarea nivelului limbii engleze. 

 

 

Comentarii