Se simte aer de Europa

joi, 31 martie 2016, 01:43
5 MIN
 Se simte aer de Europa

 

 Concordia Chiajna – CSMS Iaşi 1-1 (1-1), în etapa a IV-a a play-out-ului Ligii I de fotbal. Gazdele au deschis scorul în minutul 14, dintr-un penalty inventat, fază în care Frăsinescu a fost eliminat, însă Cristea a egalat peste patru minute. In repriza a doua, echilibrul numeric s-a restabilit, iar Iaşul a fost privat cel puţin de un penalty. CSMS ocupă primul loc în play-out, calificant în Europa League
 
 
Concordia: Bălgrădean – Tincu, Odibe, Niassé – Obodo – Feussi, Giurgiu (’77 –  Cristescu), Purece (‘90^2 – Serediuc), Bucurică – Pena, Cr. Garcia (’56 â  Milevski). Antrenor: Adrian Falub.
CSMS: Grahovac – Mihalache, Ciucă, Frăsinescu – Mitic – Voicu, Böle, V. Gheorghe (‘90^2 – Enescu), Ţigănaşu – Golubovic, Cristea (’88 – Llullaku). Antrenor: Nicolo Napoli.
Cartonaşe galbene: Feussi (‘8), Pena (’30), Bucurică (’40).
Eliminaţi: Frăsinescu (’13) – Milevski (’59).
Arbitri: Marcel Bîrsan; Aurel Oniţă, Sebastian Stoianov.
 
1-0, min. 14: Frăsinescu îl faultează pe Garcia în afara careului, arbitrul acordă un penalty pe care Obodo l-a transformat deşi Grahovac a fost aproape de a para şutul nigerianului;
1-1, min. 18: Cristea s-a demarcat la 6 metri, şi a marcat după ce a şters balonul cu capul după centrarea lui Böle de pe dreapta.
 
Sătui, probabil, de letargia startului, arbitrii Bîrsan şi Oniţă s-au gândit să dinamizeze partida de aseară în minutul 13. Au scos din joben un penalty şi l-au eliminat pe Frăsinescu, punând astfel Concordia pe un culoar extrem de favorabil: 1-0 şi om în plus într-un meci pe teren propriu. Iaşul nu s-a clătinat însă şi a replicat imediat: Andrei Cristea a egalat în minutul 18, iar Golubovic a ratat incredibil din poziţie de unu la unu cu portarul, în minutul 22 şi a trimis pe lângă poartă, de la 16 metri, două minute mai târziu. Speriaţi, ilfovenii au uitat apoi că au superioritate numerică şi au jucat prudent, doar Pena (’43 – şut peste, de la 12 metri) încercând poarta lui Grahovac.
Paradoxurile disputei din Ilfov au continuat şi în actul doi, când portarul oaspeţilor a avut ceva de lucru doar după ce echilibrul numeric s-a restabilit, prin eliminarea lui Milevski: Grahovac a deviat în corner şutul lui Purece (’68) şi a prins “capul” lui Pena (’71).
CSMS, care a fost privată de cel puţin un penalty după odihnă, a înţeles că poate mai mult abia pe final, când ieşenii au fost mai proaspeţi, mai incisivi. Voicu (’78) a şutat pe lângă, Mitic (’79) – “peste”, din poziţie bună, Bălgrădean a prins mingea după lovitura de cap a lui Golubovic (’80), iar Cristea a fost la un pas de a semna o dublă, ieşeanul trimiţând puţin pe lângă poartă, de la 6 metri. Când ieşenii se pregăteau să spună că sunt dezavantajaţi de rezultat, Cristescu a şutat în “transversală”, de la 17 metri, în ultimul minut al meciului, punând astfel eticheta “echitabil” peste rezultatului meciului. Bineînţeles, asta dacă luăm de bune deciziile arbitrilor!
 
Probleme mari de arbitraj
 
^ Brigada de arbitri a avut mai multe faze importante de judecat, unele decizii fiind discutabile, multe altele – greşite. Penaltiul din care s-a deschis scorul a fost greşit acordat. Frăsinescu l-a faultat pe Garcia la 17 metri, iar argentinianul a căzut în careu. După ce s-a uitat spre asistentul Oniţă, Bîrsan a dat lovitură de la 11 metri şi l-a eliminat pe Frăsinescu. Decizia a fost contestată şi de Napoli la final: “Nu a fost penalty, nu a fost eliminare”. A doua eliminare, a lui Milevski, a fost acordată după ce ucraineanul, fără să-l vadă pe Mitic, care era în spatele lui, l-a lovit cu palma pe sârb, la o fază derulată într-o zonă neutră. Momentul a fost contestat de Falub: “Milevski nu a avut intenţia de a-l lovi, era cu spatele la jucătorul Iaşului. Arbitrul de rezervă a spus «nimic, nimic» prima dată, apoi a spus «Dă-i roşu!». Ce să mai înţelegem?”. În repriza a doua, Iaşul a avut două faze în care putea primi penalty, una extrem de clară. În minutul 47, Gheorghe a fost jenat de Niassé, iar peste 20 de minute faultul comis de senegalez asupra lui Böle a fost indiscutabil. O altă fază controversată s-a derulat în minutul 50, când Cristea l-a călcat pe spate pe Odibe, care era căzut, ieşeanul scăpând de eliminare. ^ Fostul căpitan de echipă al CSMS, Răzvan Tincu, a fost titular la gazde. Format de Politehnica, Adrian Cristea a stat pe banca de rezerve a Concordiei. ^ Napoli a făcut iarăşi doar două schimbări şi acelea târziu. Rezerve neutilizate la oaspeţi au fost Caparco, Onduku, Creţu, Piccioni şi Viveiros. ^ Andrei Cristea are o linie impresionantă de când a venit la Iaşi. În şapte meciuri a marcat trei goluri, a dat trei pase decisive şi a obţinut un penalty! * Alte rezultate ale etapei, play-out: Poli – Timişoara – Petrolul 0-1 (0-1)!; Astafei (’24); FC Voluntari – CFR Cluj 1-0 (0-0). Rus (’48); play-off: Pandurii Târgu Jiu – Steaua 0-1 (0-0). Stanciu (’89 – penalty). Eliminat: Mrzljak, Pandurii (’48)
 
 
Declaraţiile tehnicienilor
Adrian Falub: “N-am ştiut să gestionăm momentul golului şi eliminarea lui Frăsinescu. Am fost prea euforici şi imaturi când trebuia să fim deştepţi. Chiar dacă am jucat sub ultimele partide şi nu am făcut un meci bun, trebuia să fim pragmatici şi să câştigăm. Am luat un gol stupid şi jocul s-a echilibrat apoi. Cred că rezultatul este echitabil în condiţiile în care meciul a fost echilibrat”.
Nicolo Napoli: “Ţinând cont de faptul că am jucat în zece oameni mult timp, un punct este bun. E bine că am reuşit să egalăm imediat după deciziile greşite ale arbitrului din minutul 14, penalty şi eliminare. În repriza a doua am încercat să câştigăm, am mai avut două-trei ocazii, însă nu am reuşit să concretizăm. S-a simţit oboseala, mai ales că şi terenul a fost foarte dificil”.
 
 

Comentarii