Simona, loser? Nici pomeneală!

luni, 09 iunie 2014, 01:50
4 MIN
 Simona, loser? Nici pomeneală!

Dintre jucătoarele de clasă în activitate, doar trei n-au luat încă bătaie de la jucătoarea din Constanţa.

Dincolo de finala pierdută la Paris, Simona Halep a făcut un serviciu imens românilor cu bun simţ şi simţ al valorilor. Valul Halep a măturat de pe canalele TV şi de pe primele pagini ale ziarelor mulţi nechemaţi: Drăguşence şi Zăvorance, Gigei şi Reghei, Cioace şi Elodii. Mai mult, din acest punct de vederem până şi înfrângerea a fost, pe undeva, benefică, fiindcă, dacă ar fi învins-o pe Maria Şarapova în finala de la Roland Garros, biata noastră Simona ar fi trebuit să facă turul palatelor, turul cabinetelor, turul studiourilor, pentru ca vitejii noştri politruci să arate lumii ce talente miraculoase nasc România lor. Într-adevăr, parcă niciodată în epoca post 1990, un alt sport decât fotbalul n-a arestat atâta spaţiu mediatic ca tenisul, în aceste zile de Open Francez. Până şi pe secţiunile de comentarii sportive ale ziarelor (inclusiv "Ziarul de Iaşi"), postările despre tenis şi Simona Halep au depăşit numeric cele dedicate aşa-zisului sport Rege. De aceea, o mediere a puzderiei de comentarii apărute în media românească poate aduce concluzii interesante. Şi prima concluzie care se trage este că… suntem români. Români euforici, români entuziaşti şi până la urmă, români văicăreţi şi plângăreţi…

În primul rând, nu trebuie să uităm că victoria Mariei Şarapova asupra Simonei este absolut meritată. O dovedesc şi statisticile, chiar şi cele care arată numărul neverosimil de greşeli neforţate ale rusoaicei. Pentru că ne putem întreba cam care ar fi fost scorul finalei dacă Maria ar fi ratat mai puţine mingi uşoare, sau dacă n-ar fi făcut 12 duble greşeli la serviciu. Experienţa şi talia Mariei, ca şi forţa loviturilor, au avut câştig de cauză, ajutată şi de gafa imensă a Simonei de a-şi dezvălui tactica de abordare a jocului în emisiunea lui Annabel Croft şi Mats Wilander de la Eurosport. "Vrei să vii la fileu să mă ataci? Stai să vezi dacă te las să pleci de pe fund", s-o fi gândit Maria.

Cu toate acestea, există destule voci care deplâng soarta Simonei. Într-adevăr, au existat trei momente în care mingea s-a jucat cu fileul şi fileul n-a fost de partea Simonei. Dar, mai ales a fost un moment în care arbitrul de scaun a luat o decizie defavorabilă jucătoarei noastre, la 4-4 în setul decisiv. Moment asupra căruia trebuie revenit, moment în care suporterii ocazionali de tenis au redevenit, suporteri de fotbal: "Ne-au furat arbitrii". Mai există o prejudecată, destul de frecventă pe toate site-urile şi secţiunile sportive. Că noi românii suntem "loseri" (adică perdanţi), că nu ştim să luptăm până la capăt, că ne înecăm ca romul la mal… O prejudecată care trebuie combătută în cazul Simonei Halep. Simona a luptat admirabil cu o adversară (încă) superioară, dar mai ales cu presiunea de aşteptare pusă de întreaga suflare româneacă, inclusiv de către ea însăşi. Nu toţi românii sunt "loseri". Gică Hagi n-a fost niciodată un loser şi nu trebuie neapărat să punem în evidenţă ceea ce leagă marea jucătoare de tenis de marele jucător de fotbal. Simona Halep şi Gică Hagi sunt ROM+NI, indiferent de litera "a" care apare ca prefix la adjectivul etnic. Şi marele talent Ianis Zicu este român cu prefix, dar asta nu înseamnă că este un "winner". Simona Halep a revenit în primul set, în cel de-al doilea, în tie-break, chiar şi în decisiv, până la acel moment de 4-4, când, pentru prima dată şi-a pierdut cumpătul şi s-a luat la harţă cu arbitrul, deşi decizia acestuia s-a dovedit corectă. De-abia atunci, Simona şi-a pierdut cumpătul, lucru care poate fi o învăţătură de minte pentru jucătoarea de 22 de ani. Iar pentru o jucătoare unsă cu toate alifiile tenisului, care ştie toate trucurile (inclusiv întârzieri la serviciu, pauze de vestimentaţie, vocalize disonante etc.), nu a fost mare lucru să întoarcă în două game-uri meciul care părea a curge în favoarea româncei. Este pentru atâta lucru, Simona Halep un loser?

Nici pomeneală. Simona este o mare învingătoare. A ajuns într-un an din neant pe locul III în lume, s-a calificat într-o finală de Grand Slam, şi-a ţinut adversara trei ore în priză, şi devine, cu zi ce trece, mai puternică. Dintre jucătoarele de clasă în activitate, doar trei n-au luat încă bătaie de la jucătoarea din Constanţa. Serena Williams, Maria Şarapova şi Viktoria Azarenka. Dacă Simona îşi continuă drumul pe care a pornit, va veni şi rândul lor!

Comentarii