Unde e înghesuială mare la Politehnică

Situația înscrierilor la TUIAȘI! Două treimi din dosare sunt la Automatică şi Calculatoare

vineri, 14 iulie 2017, 01:59
2 MIN
 Situația înscrierilor la TUIAȘI! Două treimi din dosare sunt la Automatică şi Calculatoare

În cea de-a patra zi de înscrieri la Uni­versitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi s-au înscris mai mulţi candidaţi decât în primele trei zile cumulat, Facultatea de Automatică şi Calculatoare (AC) fiind în mod evident, cea mai dorită specializare. Astfel, din cele 643 de dosare depuse pentru locurile la buget şi cele 32 la taxă, 397 dintre candidaţi au optat pentru AC la locurile bugetate, iar 20 pentru cele la taxă. 

Astfel, putem vedea că aproximativ două treimi dintre candidaţi urmăresc un loc la această facultate, fiind disponibile doar 262 de locuri la buget, 67 de locuri la taxă, 10 locuri pentru candidaţii din Republica Moldova şi unul pentru românii de pretutindeni, pentru cele două specia­lizări, Calculatoare şi tehnologia informaţiei şi Ingineria sistemelor. Cifra este surprinzătoare, având în vedere că se susţine examen de admitere la AC. Singura facultate la care se mai susţine exa­men de admitere din cadrul TUIAŞI este Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino“, înscrierile urmând să înceapă de astăzi şi durează doar trei zile, până pe 17 iulie.

„Numărul în creştere al solicitărilor de absolvenţi de studii inginereşti din Romania din ultimii doi – trei ani indică începutul unei evo­luţii fireşti a societăţii româneşti. Primul val a fost – şi încă este – cel al specialiştilor în IT. Însă, de prea multe ori, companiile nu au răbdare ca studenţii să finalizeze licenţa, iar studenţii, atraşi de mirajul unor câştiguri neobişnuite pentru vârsta lor, uită că, fără expertiza oferită de diplomă, se vor stinge rapid într-o rutină care nu va aduce satisfacţii nici lor, nici angajatorului“, menţiona rectorul TUIAŞI, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval înainte de începere admiterii.

Pe locul al II-lea în ordinea preferinţelor în cazul candidaţilor care au depus dosare pentru concursul de admitere de la TUIAŞI este Fa­cultatea de Mecanică. Chiar dacă numărul de candidaţi este simţitor mai mic, 57 de absolvenţi de liceu optând pentru locurile la buget şi 3 la cele la taxă, în ultimii ani s-a observat o cerere pentru acest domeniu.

„Un concurent serios pentru detronarea IT-ului de pe primul loc al solicitărilor de ingineri devine domeniul mecanic, cu toate valenţele sale. Trena celor două domenii mari este ţinută de ingineria electrică şi electronică, ingineria civilă şi cea hidrotehnică. De asemenea, începe să revină în forţă ingineria chimică, regina altor vremuri, iar specific Moldovei, ingineria alimentară. Şi, susţinută de cele peste 1.500 de firme din Moldova, ingineria textilă, unul dintre domeniile smart ale viitorului“, a mai specificat rectorul TUIAŞI.

În topul preferinţelor, în primele zile de înscriere la concursul de admitere, este şi Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, unde au fost depuse 49 de dosare, toate opţiunile fiind pentru locurile bugetate. La Inginerie electrică au fost depuse 33 de dosare, la Construcţii de maşini 31, la Hidrotehnică 24, iar la Construcţii şi Instalaţii 27.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii