De Business

Punem punctul pe știi

N

Somerii ieşeni au plecat „plouaţi” de la târgul locurilor de muncă

N

vineri, 11 aprilie 2014, 22:50
3 MIN
 Somerii ieşeni au plecat „plouaţi” de la târgul locurilor de muncă

\N

Locuri de muncă multe, interes puţin din partea ieşenilor. Doar unul din opt şomeri din judeţ a participat la Bursa Generală a Locurilor de Muncă. Din cei 2.420 de participanţi, s-au angajat pe loc doar 54.

Valul de precipitaţii care a năvălit peste judeţ a dat mari bătăi de cap organizatorilor Bursei Locurilor de Muncă ce s-a derulat vineri, 11 aprilie, la Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) din Iaşi. Totuşi, şi în aceste condiţii vitrege, numeroşi ieşeni aflaţi în căutarea unui loc de muncă au ignorat ploaia, s-au înarmat cu umbrele şi pelerine impermeabile, şi s-au încolonat dis-de-dimineaţă în faţa CCS. Potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), organizatorul evenimentului, în total 2.420 de persoane au vizitat standurile agenţilor economici la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, desfăşurată simultan în Iaşi şi la Paşcani. Cu toate acestea, în evidenţele judeţene sunt consemnaţi 16.111 şomeri.
 

Tinerii, supăraţi că angajatorii cer experienţă

 
Tineri absolvenţi, persoane în vârstă în căutarea unei noi şanse în plan profesional, simpli curioşi şi şomeri s-au adunat în Sala Foaier a CCS din Iaşi pentru a-şi juca şansa la loteria locurilor de muncă. 122 agenţi economici au scos la concurs 1.339 posturi vacante cu ocazia bursei organizate la Iaşi şi Paşcani. Peste 87% dintre acestea erau destinate ieşenilor cu studii medii şi persoanelor necalificate. “În ultima perioadă, în municipiul Iaşi, au avut loc foarte multe târguri de locuri de muncă, dedicate exclusiv persoanelor cu studii superioare. Este foarte bine. Totuşi, AJOFM Iaşi şi-a propus în fiecare an prin evenimentele de gen organizate să acopere cu predilecţie categoriile marginalizate indirect de restul târgurilor de locuri de muncă. Potrivit datelor noastre, peste 1.100 din cele 1.300 de locuri de muncă scoase acum la concurs se adresează persoanelor cu studii medii şi celor necalificaţi”, a declarat “Ziarului de Iaşi” Ciprian Necula, directorul executiv adjunct al AJOFM Iaşi. Chiar dacă posturile scoase la concurs au fost numeroase şi au inclus o gamă largă de profesii şi meserii, mare parte a ieşenilor participanţi au plecat nemulţumiţi. Tinerii absolvenţi de studii universitare se văicăreau de faptul că angajatorii cer “la unison” experienţă, iar ieşenii trecuţi de prima tinereţe (dar cu experienţă în profesie) se plângeau că agenţii economici se uită mai întâi la “părul sur şi la vârsta din buletin” şi, mai apoi, la cunoştinţele acumulate pe parcursul unor decenii de muncă. “Posturi sunt dar unii angajatori ţin morţiş la experienţa în domeniu. În facultate nu avem de unde să acumulăm un minimum de experienţă. Cursuri, seminarii, teme şi cam atât. Nu se implică nici profesorii noştri sau conducerea Universităţii să putem face un stagiu de practică, un internship în domeniul pe care ne specializăm. Mergem înainte, ce să facem?”, au spus doi tineri, absolvenţi de studii universitare în domeniulTextile Pielărie.
 

54 de contracte de muncă încheiate pe loc

 

Din cei 2.420 de participanţi, mai bine de 70% dintre aceştia au fost selectaţi în vederea angajării, susţin oficialii AJOFM Iaşi. “Din cele 2.420 de persoane care au vizitat standurile agenţilor economici, 1.763 au fost selecţionate în vederea angajării, iar 54 de solicitanţi au încheiat un contract de muncă corespunzător pregătirii profesionale, din care trei cu studii superioare. Acest eveniment a venit în egală măsură atât în spijinul persoanelor interesate de a dobândi un loc de muncă cât şi angajatorilor care, în acest an, au pus la dispoziţie oferte foarte diversificate şi care au acoperit toate domeniile de activitate”, a arătat la finalul zilei Gabriela Vasilache, directorul executiv al AJOFM Iaşi. În luna aprilie 2013, la precedenta Bursă Generală a Locurilor de Muncă organizată de AJOFM, 2.790 de ieşeni au participat la eveniment, iar 60 dintre ieşeni au avut norocul de a fi angajaţi pe loc.

Comentarii