De Sănătate

Punem punctul pe știi

Spital din Iaşi, centru pilot regional pentru monitorizarea germenilor din corpul uman rezistenţi la toate antibioticele

vineri, 03 martie 2017, 02:50
2 MIN
 Spital din Iaşi, centru pilot regional pentru monitorizarea germenilor din corpul uman rezistenţi la toate antibioticele

Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi este centru pilot în zona Moldovei pentru monitorizarea germenilor multirezistenţi. Astfel, în 2016, spitalul a recoltat 800 de probe de sânge, respectiv lichid cefalorahidian, de la pacienţi care au fost internaţi în diferite unităţi medicale. 

„În 50 de cazuri, rezultatele au fost pozitive, adică acei pacienţi au fost descoperiţi cu germeni multirezistenţi. Toţi aceşti bolnavi au fost internaţi în stare gravă pentru mai multe zile“, a subliniat profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Predominant a fost identificat stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA), o bacterie care se regăseşte în mod normal pe pielea şi în cavitatea nazală a omului. Stafilococul produce o infecţie atunci când pătrunde în organism printr-o tăietură sau orice alt tip de rană. Principala problemă ridicată de infecţia cu MRSA este reprezentată de dificultatea în găsirea unui tratament antibiotic.

„Toate bacteriile identificate sunt bacterii gram negative, cu potenţial deosebit de ridicat de rezistenţă la tratamentul antibiotic indicat în astfel de situaţii“, a mai completat medicul. Spitalul de Boli Infecţioase este centru pilot pentru monitorizarea germenilor multirezistenţi şi desfăşoară acest program prin Ministerul Sănătăţii, cu colaborarea Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş„. Spitalul ieşean mai derulează prin Ministerul Sănătăţii şi programul HIV/SIDA care anul trecut s-a desfăşurat fără nicio întrerupere. Unitatea medicală a primit în acest sens peste nouă milioane de lei în 2016, bani care au asigurat tratamentul continuu pentru 1.476 pacienţi din Moldova. „Îmbucurător pe programul de HIV/SIDA este că am înregistrat 43 de naşteri la mame cu HIV pozitiv şi toţi copiii au fost nedetectabili în acest sens la naştere. Totuşi, evaluarea finală se poate face la vârsta de un an jumătate. Neîmbucurător în acest program este faptul că în 2016 au fost luate în evidenţă 91 de cazuri noi în Moldova, cu aproape 20 mai multe decât în 2015“, a mai precizat profesorul Dorobăţ.

Comentarii