Spitalul Regional de Urgente ar putea avea şi neurochirurgie

miercuri, 15 martie 2017, 02:50
3 MIN
 Spitalul Regional de Urgente ar putea avea şi neurochirurgie

Deocamdată, din structura Spitalului Regional  de Urgenţe lipsesc chirurgia toracică, neurochirurgia, nefrologia, obstetrica şi ginecologia, pediatria, oncologia medicală şi neonatologia.

Structura SRU Iaşi anexată memorandumului din noiembrie 2016 nu este definitivă. Structura pe secţii clinice, respectiv numărul de paturi pe care îl va avea SRU, conform „Memorandumului cu tema: Aprobarea demersurilor propuse în scopul identificării de soluţii de fi­nanţare pentru pregătirea proiectelor privind construcţia a trei spitale regionale în Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova“, nu reprezintă varianta finală de organizare a spitalului de la Iaşi. Ieri, directorii spitalelor judeţene din cele trei oraşe în care vor fi construite spitale regionale de urgenţă au participat la Ministerul Sănătăţii la o întâlnire legată de subiectul SRU. Potrivit prof. Ştefan Georgescu, directorul medical al Spitalului „Sfântul Spiridon“, reprezentantul Iaşului la întâlnirea menţionată, structura din anexa memorandumului este o variantă intermediară de lucru.

„Structura respectivă nu este definitivă, la fel cum nici numărul de paturi alocat SRU Iaşi nu este definitiv. Sunt nişte date intermediare, de etapă, deci nu sunt definitive“, a arătat chirurgul ieşean. Potrivit medicului, în acest moment, încă se poartă discuţii pentru structura fiecărui spital regional, fără să existe un plan final acceptat pentru fiecare unitate medicală strategică. „În mod sigur organizarea acestor spitale va ţine cont de particularităţile fiecărei regiuni în care urmează să funcţioneze o astfel de unitate medicală“, a mai subliniat medicul. Săptămâna trecută, în articolul „Spital Regional de Urgenţe fără chirurgie toracică şi fără neurochirurgie?“, reporterii „Ziarului de Iaşi“ au arătat că ultimul document oficial în legătură cu SRU precizează că spitalul din NE nu va avea mai multe specialităţi medicale. Conform memorandumului din noiembrie 2016, Iaşul avea alocate cele mai puţine paturi: 770, spre deosebire de Cluj-Napoca, unde erau alocate 908, şi spre deosebire de Craiova, unde erau alocate 1.029 de paturi.

Acelaşi document preciza că SRU Iaşi urma să fie lipsi mai multe specialităţi, precum chirurgia toracică, neurochirurgia, nefrologia, obstetrica şi ginecologia, pediatria, oncologia medicală şi neonatologia. „Un spital regional de urgenţă trebuie să aibă toate specialităţile care concură la realizarea actului medical pentru un caz de urgenţă. Chirurgia toracică, neurochirurgia, obstetrica-ginecologia, pediatria şi nefrologia sunt esenţiale. Cel mai recent realizăm legătura şi importanţa nefrologiei într-un spital regional de urgenţă, prin cazurile dese care au nevoie de dializă. Cazurile de chirugie toracică sunt zilnice. Nu există cazuri de urgenţă traumatică care să nu aibă nevoie de chirurgie toracică. Dacă nu ar exista chirurgie toracica într-un spital regional de urgenţă ar însemna că pacientul să fie plimbat printre spitale. La fel este şi în cazul neurochirurgie: nu există zi să nu fie văzuţi zeci de pacienţi în urgenţe“, a precizat prof. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Ministerul Să­nătăţii şi Banca Europeană de Investiţii au semnat pe 5 decembrie 2016 un acord de servicii de consiliere în valoare de 1,5 milioane de euro, având ca scop faci­litarea pregătirii proiectelor în vederea construirii celor trei spitale regionale. Construirea acestora este inclusă în Strategia României pentru sectorul sănătăţii şi în Programul Operaţional Regional pentru perioada 2014–2020. 

 

 

Comentarii