START la reciclare în Tudor. A fost pornit aparatul care se „hrăneşte” cu hârtie, PET-uri, sau chiar frigidere

marți, 06 octombrie 2015, 01:56
2 MIN
 START la reciclare în Tudor. A fost pornit aparatul care se „hrăneşte” cu hârtie, PET-uri, sau chiar frigidere

Aparatul care înghite hârtie, PET-uri de bere sau frigidere şi dă bonuri valorice din Campusul „Tudor Vladimirescu“ a fost adus la viaţă în această toamnă. Deşi el este instalat de mai multe luni în campus, studenţii pot abia din această toamnă să îşi recicleze aproape orice: frigiderele vechi, dozele de bere sau suc şi orice formă de PET, inclusiv cele pentru lapte.  

În schimbul acestora, studenţii primesc diferite sume de bani sub forma unor bonuri valorice. Conform informaţiilor prezente pe pagina de Internet a firmei care distribuie astfel de dispozitive, costurile realizării depăşesc 50.000 – 60.000 de euro, iar procesul este automatizat integral, produsele ce urmează a fi reciclate fiind depuse în aparat prin nişte fante special realizate.
 
Conform informaţiilor de pe dispozitiv, pentru un kilogram de hârtie sau carton, cei care îl depun urmează să primească 0.15 lei, pentru un recipient de sticlă 0.01 lei, pentru unul de plastic 0.05 lei, iar pentru o doză de aluminiu 0.03 de lei. „Din punctul meu de vedere, şi cred că vorbesc în numele colegilor mei reprezentanţi ai studenţilor, maşinăria este extrem de utilă, pentru că stimulează ideea de reciclare, dat fiind faptul că ea funcţionează pe principiul că primeşti un bon valoric, indiferent de valoarea acestuia, promovându-se reciclarea selectivă“, a declarat Andrei Gazea, reprezentantul studenţilor în Consiliul de Administraţie al UTI.
 
Pe site-ul companiei se precizează că din materialele reciclate se pot obţine materiale feroase, neferoase, fibre sintetice sau bandă izoler. „Aparatul le poate oferi acestora o educaţie a reciclării după modelele din ţările occidentale. Din păcate, să fim realişti, în România şi în Iaşi, reciclarea este o glumă, se face doar cu oamenii fără adăpost, iar populaţia nu are cultul acesta «eco»“, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul Direcţiei pentru Servicii Studenţeşti a UTI.
 
În ceea ce priveşte electrocasnicele, studenţii care doresc să recicleze pot primi 0,8 lei pe kilogram dacă duc un frigider, o maşină de spălat, un aragaz sau aparate de aer condiţionat, 10 lei pe kilogram pentru telefoane, 0,5 lei pentru televizioare cu tub CRT sau echipamente de iluminat cum ar fi veiozele.
 
Însă se mai pot recicla şi cântare, pentru care se pot primi 0,6 lei pe kilogram, imprimante, 0,7 lei, laptopuri, 1,5 lei, sau calculatoare întregi, pentru 1,2 lei pe kilogram. Aparatul este disponibil şi ieşenilor, nu doar celor din campus.
 

Comentarii