Strai de sărbătoare cu miros de naftalină

marți, 04 octombrie 2016, 07:35
3 MIN

* Peste vreo trei zile încep Sărbătorile Iaşului, care se vor isprăvi după jumătatea lunii, ca de obicei, într-o feerie de sunete şi lumini, artificii şi efecte fumigene de la grătare, gâlgâit de pahare umplute la Sărbătoarea Vinului şi parfum de oaie de la târgul de pielărie. Prin multe zone, luna octombrie e marcată de evenimente asemănătoare, fiindcă 1) e toamnă, sezon plicticos; 2) e vin nou, mult şi ieftin; 3) e an electoral şi trebuie ca alegătorii să vadă măcar tulburel şi pastramă, dacă de alte realizări nu-i cazul. Într-unele zone au început deja sărbătorile (se vor isprăvi după Sfântul Ioan 2017 sau când se termină vinul):

* Istoricii nu s-au pus de acord care act reprezintă prima atestare documentară a localităţii Consumatori; ca să nu iasă scandal, sătenii au decis să le sărbătorească pe toate. Tocmai s-au terminat manifestările "Consumatori ’47" şi au început cele cu titlul "Consumatori – 38 de ani de existenţă". Primarul declară că mai sunt două sertare cu acte oficiale, tot atâtea motive de sărbătoare, plus că şi sfinţii patroni ai comunei sunt mai mulţi, la cererea localnicilor, care au dorit măcar un sfânt pe zi, să-i protejeze şi în cinstea căruia să închine.

* Şi comuna Hămesiţi a îmbrăcat straie de sărbătoare; profitând de ziua însorită şi călduţă, primarul Tâlharnicu şi consilierii colegi de partid au pregătit un grătar cât pentru o sută de meseni, lângă foişorul din curtea edilului. Pe tăpşanul alăturat, folosit de obicei la 1) păscut; 2) târguri şi iarmaroace; 3) meciuri din campionatul comunal, s-au pus mese şi bănci pentru săteni, care au primit tacâmuri de unică folosinţă (rămase de la o cumătrie, dar spălate), pâine, scobitori şi muştar. Până seara, aceştia s-au delectat mâncând pâine cu muştar şi trăgând pe nas fumul de mici şi fleici la grătar adus de vânt din curtea primarului.

* Un mic incident a ştirbit atmosfera sărbătorească din Datornici: câţiva localnici au fost văzuţi la mesele amenajate de Ziua Recoltei pe când consumau produse aduse de ei la pachet (vin, rachiu, bere la pet şi pate de ficat de porc la cutie), de acasă. Organizatorii le-au bătut obrazul, cum că nu se face aşa ceva; respectivii le-au răspuns că nici la Târgul de Pielărie nu vin cumpărătorii în pielea goală sau în maieu şi că toţi au câte o haină pe ei, adusă de acasă.

* Sărbătorile au şi o componentă spirituală, religioasă, vedetele lor fiind deseori, moaştele, la care fac cozi mii de pelerini. Un mic întreprinzător a conceput o trusă specială pentru aceştia; ea conţine, printre altele, un "produs asigurare confort termic" (adică o sticlă cu tărie) şi un "sistem special asigurare prioritate", despre care întreprinzătorul zice că îl scapă pe pelerin de înghesuială, ajutându-l să ajungă repede mai în faţă, lângă moaşte, ca Tăriceanu la permise; am căutat în trusă şi am descoperit că sistemul e un set de pocnitori, rămase de la Revelion. 

Comentarii