De Business

Punem punctul pe știi

N

Străinii nu s-au înghesuit să pună mâna pe terenurile agricole din Iaşi

N

sâmbătă, 05 aprilie 2014, 01:50
5 MIN
 Străinii nu s-au înghesuit să pună mâna pe terenurile agricole din Iaşi

\N

Preţul terenurilor agricole se situează undeva între 2.000 şi 5.000 de lei, fiind destul de redus faţă de zona de vest a ţării sau în comparaţie cu alte ţări din Europa.

Tranzacţionarea terenurilor agricole a rămas “fata morgana” a pieţei imobiliare ieşene. Liberalizarea pieţei funciare la data de 1 ianuarie 2014, dată de la care şi cetăţenii străini pot cumpăra teren agricol în România, s-a dovedit un veritabil “foc de paie” în judeţ. “De la începutul acestui an, preţurile au crescut foarte puţin faţă de cât ne aşteptam, mai ales că se vorbea de un interes mare din partea străinilor”, spun puţinii agenţi imobiliare din judeţ care se ocupă şi cu tranzacţionarea terenurilor agricole.

 
 
Grila notarilor bate piaţa
 
 
Consultaţi de “Ziarul de Iaşi”, notarii din judeţ au răspuns la unison că piaţa nu a evoluat deloc faţă de anul trecut, ci din “2008 încoace a scăzut continuu”, după cum ne-a relatat Remus Dorinel Crucianu, notar public în oraşul Târgu Frumos. Şeful notarilor din Iaşi, Andi Cheptine, confirmă spusele colegului său. “Sunt foarte puţine. Piaţa este moartă, la minimul de subzistenţă. În unele comune, un hectar de teren agricol costă şi 1.000 lei, sub valoarea minimă la care se calculează taxele”, spune preşedintele Camerei Notarilor Publici Iaşi. Valoarea unui metru pătrat de teren agricol în majoritatea comunelor din judeţul Iaşi oscilează între 0,006 şi 0,3 euro, potrivit grilei notariale. Conform discuţiei telefonice purtate cu notarul Remus Dorinel Crucianu, în comunele din zona oraşului Târgu Frumos un hectar de teren agricol se comercializează, în medie, cu 5.000-6.000 lei. “Piaţa nu a evoluat. În medie, un hectar de teren agricol se vinde cu 5-6 mii lei în cazul comunelor situate mai la şosea. Grila, valoarea minimă la care se calculează impozitele aferente tranzacţiilor, este în cazul comunelor Bălţaţi ori Strunga de 2.000 de euro pe hectar agricol. În cazul comunelor «mai slabe», grila este cuprinsă între 1.000-1.500 de euro pe hectar”, a precizat Crucianu. Acesta a mai spus că notarii ieşeni au insistat pentru ca valoarea grilei să fie coborâtă în scopul stimulării tranzacţionărilor cu terenurilor agricole. Totuşi, iniţiativa a fost fără succes, iar Crucianu, unul din cei mai “activi” notari din zonă după cum îl descriu şi colegii, se “laudă” cu 10 tranzacţii lunare cu terenuri agricole. La un alt birou notarial din Târgu Frumos, al lui Leonard Robert Urziceanu, numărul tranzacţiilor este “irelevant, le numărăm pe degete”, a declarat secretarul biroului notarial. “Preţul terenului extravilan este supraevaluat în expertizele noastre, iar preţul real ar fi la jumătate din ce spun oamenii. Ei sunt sinceri. Vă pot spune că la numărul de tranzacţii suntem la jumătate faţă de biroul domnului Cruceanu”, a mai spus reprezentantul biroului notarial al lui L.R. Urziceanu.
 
 
Nu sunt bani de taxe
 
 
Acesta a observat o scădere reală a preţului la terenuri agricole de la începutul anului 2013. În zona Hârlăului, situaţia se prezintă tot în aceleaşi nuanţe de gri. Emil Berzentu, notar public cu “ştate vechi”, cu experienţă de 17 ani în domeniu după cum ne-a spus acesta, consideră că legislaţia românească deficitară poartă responsabilitatea pentru blocajul pieţei cu terenuri agricole. “80% din moşteniri sunt blocate. În principal, între 5 şi 10% din titlurile de proprietate nu sunt încă eliberate”, a spus reporterilor “Ziarului de Iaşi” Emil Berzentu. Notarul a mai precizat că circuitul civil la terenurile agricole este blocat din mai multe motive. Acesta a dat exemplul cuantumului ridicat perceput pentru taxa de timblu, precum şi a onorariilor ce trebuiesc plătite către avocaţi şi persoanelor care fac expertiza terenului. “Cine mai are terenuri? Bătrânii, doar nu aştia tineri. În medie, bătrânii au prin comunele ieşene venituri de 350 lei. De unde să plătească aceste taxe? Vin oamenii la noi, la notari, şi se roagă să îI ajutăm şi nu avem cum”, a spus Berzentu. Conform informaţiilor acestuia, un hectar de “pământ bun” se tranzacţionează în comunele din zona Hârlăului cu 5.000 lei, iar preţul minim din grilă oscilează între 2.700 şi 3.000 lei. Totuşi, Emil Berzentu spune că doar 30-40% din terenurile din regiune sunt bune pentru agricultură, restul fiind bun de “imaş, coasă ori livadă”.
 
 
Ce spun agenţii imobiliari
 
 
Dragoş Zota, agent la Antic Imobiliare, unul dintre puţinii care se mai ocupă de sectorul vânzărilor de teren agricol, spune că preţurile s-au majorat puţin faţă de anul trecut. “De la începutul acestui an, preţurile au crescut foarte puţin faţă de cât ne aşteptam, mai ales că se vorbea de un interes mare din partea străinilor”, a declarat acesta. Agentul imobiliar spune că a observat un interes pentru comasarea suprafeţelor, dar că preţul la hectar diferă foarte mult de la caz la caz. Totuşi, acesta a precizat că în comunele limitrofe se vinde un hectar de teren agricol cu 1.000-1.500 euro, la care se mai adaugă cheltuielile privind intabularea şi alte formalităţi administrative. În mediul on-line, pe site-urile de anunţuri, un hectar agricol din judeţul Iaşi este comercializat cu sume ce variază între 2.000 şi 5.000 lei, preţul fiind uşor negociabil, de regulă cu maximum cinci puncte procentuale.
 
 
Patronul de la Schalke 04, fermier de Iaşi
 
 
15 firme cu capital străin activează pe piaţa agricolă din Iaşi, potrivit datelor furnizate de Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Suprafaţa totală pentru care au depus acestea cerere pentru subvenţii este de 12.105 hectare de teren agricol. Pe primul loc se situează Orgapic SRL, firmă deţinută de omul de afaceri german Clemens Tönnies, patronul renumitului club de fotbal Schalke 04. Orgapic SRL a încasat în anul 2013 de la APIA Iaşi subvenţii de peste jumătate de milion de euro pentru cele 4.155 ha de teren agricol pe care le exploatează. A doua în top este Agrocapital SRL, societate patronată de italianul Enrico Torzi, care a încasat 503.214 euro de la APIA pentru aproximativ 4.000 ha de teren agricole. “Bronzul” a fost adjudecat de Immoagro Trade SRL aparţinând omului de afaceri austriac Bock Willibald. Firma, înregistrată în comuna Scobinţi, deţine 913 ha de teren agricol pentru care a primit subvenţii în valoare de 113.000 euro. Willibald mai are o firmă prezentă în top cinci societăţi cu capital străin, realizat în funcţie de subvenţiile primite în 2013 de la APIA Iaşi, respectiv Verenafarm SRL. La aceasta, austriacul exploatează 586 ha pentru care a primit 72.000 euro în anul precedent. Între cele două firme deţinute de Bock Willibald, pe locul patru, se clasează Elba Rom SRL, cu 729 ha, respectiv 90.000 euro primiţi de la statul român.

 

 

Comentarii