Studenţii cer stagii de formare profesională la locul de muncă

Ei propun în acest sens o serie de modificări legislative în aşa fel încât stagiile de practică să le folosească în carieră.

miercuri, 12 iunie 2013, 01:50
2 MIN
 Studenţii cer stagii de formare profesională la locul de muncă

Studenţii ieşeni, prin reprezentanţii lor din Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, au propus îmbunătăţiri pentru proiectul Ministerului Muncii prin care se doreşte introducerea stagiilor pentru absolvenţii de învăţământ superior.

 

Astfel, pentru a reduce rata şomajului în rândul tinerilor, Ministerul vrea ca absolvenţii să efectueze şase luni de formare didactică şi profesională direct la locul de muncă, imediat după angajare, sub supravegherea unui îndrumător. Astfel, tinerii vor reuşi să îşi dezvolte competenţele şi abilităţile, vor câştiga experienţă şi vechime în muncă, pentru a reuşi să se adapteze mai repede dinamicii pieţei muncii. Studenţii, în schimb, solicită ca aceste stagii să fie recunoscute într-un mod relevant, reglementarea unor standarde şi norme de calitate a stagiilor şi asigurarea protecţiei sociale. „Având în vedere posibilitatea de realizare a stagiului o singură dată după fiecare formă de învăţământ superior absolvită, considerăm ca modul de evaluare şi recunoaştere a stagiului prin forma propusă de Ministerului poate duce la abuzuri majore din partea angajatorului, afectând evoluţia profesională ulterioară a stagiarului”, a detaliat Brînduşa Lungu, vicepreşedinte PR la ANOSR şi studentă la UMF Iaşi. Tinerii vor eliberarea unui certificat care să precizeze durata, conţinutul didactic al stagiului, sarcinile îndeplinite, cunoştinţele, abilităţile şi competenţele dobândite. De asemenea, în propunerile înaintate Ministerului Muncii, se cere elaborarea unui act adiţional privind normele de calitate a stagiilor, prin consultarea angajatorilor şi universităţilor. În acest fel studenţii ar fi protejaţi de stagiile de o calitate îndoielnică, în condiţiile în care tinerii nu pot renunţa la un stagiu deja început fără a plăti cheltuielile angajatorului până în momentul respectiv. ”Chiar dacă salutăm eforturile MMFPSPV pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor prin reglementarea stagiilor, considerăm că fără o preocupare constantă asupra calităţii acestora şi fără o recunoaştere relevantă pe piaţa muncii a stagiilor, nu va exista un impact vizibil în sensul îmbunătăţirii inserţiei tinerilor absolvenţi pe piaţa muncii”, a subliniat Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Comentarii