Sub asediul sutelor de autocare. Şoferi, încercaţi să evitaţi zona Podu Roş – Podu de Piatră (IMAGINI)

vineri, 10 octombrie 2014, 09:33
5 MIN
 Sub asediul sutelor de autocare. Şoferi, încercaţi să evitaţi zona Podu Roş – Podu de Piatră (IMAGINI)

Numai din Voluntari şi Bucureşti se aşteaptă în jur de 150 de autocare.

UPDATE

Sute de autocare au fost parcate pe malul Bahluiului, între Podu Roş şi Podu de Piatră. Şoferii care au drum prin această zonă au la dispoziţie un culoar strâmt pentru a traversa zona. Miile de pelerini sosiţi noaptea trecută din Bucureşti şi diferite judeţe au şi format deja un cordon uman.

GALERIE FOTO

…..

Text apărut în paginile Ziarului de Iaşi, 10 octombrie 2014.

Iaşul va fi invadat de un şarpe de 2 km de autocare. La Iaşi sunt aşteptate începând din această dimineaţă aproximativ 150 de autocare cu pelerini din Voluntari şi Bucureşti. Până ieri-seară fusese confirmată deplasarea spre Iaşi a 107 autocare din Voluntari şi 25 din sectorul 3 al Bucureştiului, dar jandarmii se aşteaptă ca numărul lor să crească. „Autocarele vor veni eşalonat, cum se întâmplă în fiecare an. Ne aşteptăm şi la sosiri de autocare din restul Moldovei, dar nu în grupuri organizate atât de mari, ci constituite la nivel de parohie. Se vor stabili pe măsură ce apar, locurile unde vor fi parcate, în zona străzilor restricţionate circulaţiei“, a declarat lt-col. Marius Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Tot pentru transportul pelerinilor, CFR Călători a anunţat suplimentarea cu vagoane a mai multor trenuri pe relaţiile Cluj-Napoca, Timişoara, Vaslui, Bucureşti şi Constanţa, ca şi înfiinţarea de noi trenuri. Astfel, pe 11 şi 12 octombrie va circula suplimentar trenul IR 12660 pe relaţia Paşcani – Iaşi cu plecarea la ora 3.50 şi sosirea la 4.53 şi trenul IR 12664 cu plecarea din Paşcani la 5.50 şi sosirea la 6.53. Pe 11 şi 12 octombrie va circula suplimentar trenul IR 12663 pe relaţia Iaşi – Paşcani, cu plecarea la 12.15 şi sosirea la 13.18.

Circulaţia rutieră va fi restricţionată în municipiu pe bulevardul Ştefan cel Mare, străzile Colonel Langa, Mitropoliei, Cloşca, Petru Movilă, Alexandru Ipsilanti, Sf. Andrei, Iancu Bacalu şi Splai Bahlui Mal Stâng, între Podu Roş şi Podul de Piatră. Culoarul unic de acces pentru pelerini va fi realizat pe traseul curtea Mitropoliei – curtea Institutului de Teologie – str. Cloşca – str. Petru Movilă – str. Uzinei – str. Morilor – str. Ipsilanti – str. Sf. Andrei – str. Iancu Bacalu – Splai Bahlui. Pentru îndrumarea pelerinilor, vor fi organizate două puncte de informare, la Gară şi pe bulevardul Ştefan cel Mare, în zona intersecţiei cu strada Colonel Langa. În zona Mitropoliei va fi amenajat un punct medical avansat, cu medic şi asistent, pentru a completa asistenţa medicală asigurată de ambulanţe.

Ordinea urmează să fie asigurată de 500 de jandarmi din Bacău şi Constanţa, fiind luată în calcul şi suplimentarea cu alţi 200 de jandarmi din celelalte judeţe ale Moldovei, dacă va fi necesar. De asemenea, jandarmii vor avea la dispoziţie un elicopter care va survola zona centrală a municipiului şi intrările în oraş, pentru coordonarea circulaţiei rutiere.

Manifestările religioase vor include în acest an şi două sfinţiri de biserici, respectiv Ioan Botezătorul, de pe strada I.C. Brătianu şi Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, pe aleea Rozelor. Sfinţirile vor avea loc pe 12, respectiv 13 cotombrie. Spre deosebire de anul trecut, scena pe care va avea loc slujba religioasă pe 14 octombrie va fi instalată în interiorul curţii Mitropoliei, nu pe bulevard. „Se câştigă un spaţiu preţios pentru credincioşi, iar vizibilitatea va fi şi mult mai bună“, a explicat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Constantin Sturzu.

Cu ocazia hramului Cuvioasei Parascheva, vor fi aduse la Iaşi moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu. Acestea ar urma să fie expuse publicului pe 13 octombrie, ca şi racla cu moaşte care se află în mod obişnuit în Catedrala Mitropolitană, lângă racla Cuvioasei Parascheva. „Toţi cei implicaţi în organizarea acestui eveniment deosebit de complex şi-au făcut treaba şi sperăm ca totul să decurgă normal. S-au pregătit dumnezeieşte, dacă pot spune aşa“, a spus prefectul Dan Cârlan.

Imagini de la târgul care se construieşte puteţi vedea în GALERIILE FOTO de mai jos sau în videoclipuri

GALERIE FOTO I 

GALERIE FOTO II

Târgurile vor debuta vineri, 10 octombrie, la ora 10, şi vor ţine până pe 15 octombrie. Acestea vor fi organizate pe strada Palat, unde se vor comercializa produse alimentare şi de artizanat, în spate la Hala Centrală, pentru articolele de blană, piele şi încălţăminte şi parcul de distracţii de pe strada Sarmisegetuza. Conducerea Primăriei va anunţa zilele acestea şi trupele care vor concerta în faţa Palatului Culturii. Pentru Seara Valorilor şi celelalte evenimente, conducerea Primăriei a trimis deja peste 900 de invitaţii către toţi membrii Guvernului, parlamentari, primari din toată ţara, ambasadori, directori generali din cadrul autorităţilor naţionale, oameni de afaceri şi oameni de cultură. (Alex ZĂNOAGĂ)

––

65.000 de sarmale pentru masa pelerinilor

Primăria pregăteşte peste 65.000 de sarmale pentru pelerinii care ajung în Iaşi de Sfânta Parascheva. Tradiţioanala Masă a Pelerinilor va fi oferită şi în acest an de municipalitate, după slujba de Liturghie de pe 14 octombrie. Persoanele care vin să se închine la moaşte, precum şi toţi ieşenii vor primi de la Primărie câte o porţie de sarmale, alături de vin sau bere, sucuri şi apă.

Masa Pelerinilor va avea loc marţi, în jurul orei 14, la Cantina de Ajutor Social. Peste 65.000 de sarmale vor fi puse la dispoziţia pelerinilor, aproximativ 20.000 fiind gătite la cantină. Restul bucatelor sunt pregătite de căminele din subordinea Primăriei, restaurante din Iaşi sau alţi sponsori. (Gabriela TOMA)

Comentarii