SUMMIT NATO Rasmussen: România şi-a exprimat dorinţa de a găzdui un centru de comandă NATO

vineri, 05 septembrie 2014, 15:44
2 MIN
 SUMMIT NATO Rasmussen: România şi-a exprimat dorinţa de a găzdui un centru de comandă NATO

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat vineri că nu a fost încă luată o decizie privind locul unde vor fi amplasate instalaţiile de recepţie în estul Europei, notând că statele baltice, Polonia şi România şi-au exprimat intenţia de a găzdui astfel de facilităţi, relatează AFP.

Statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice au decis vineri să creeze o forţă "foarte reactivă" care va putea fi mobilizată în câteva zile, ca răspuns la o situaţie de criză, şi să menţină o "prezenţă continuă" în estul Europei, a anunţat Rasmussen.

Aceste decizii, prezentate ca răspuns la atitudinea Rusiei faţă de Ucraina, au fost adoptate de liderii celor 28 de state aliate, la Consiliul Nord-Atlantic, în cadrul summitului de la Newport, din Ţara Galilor.

Ei au adoptat un Plan de răspuns rapid, care prevede mobilizarea de trupe în câteva zile, în condiţiile în care în prezent Forţa de reacţie a NATO (NRF) are nevoie de câteva săptămâni pentru a se desfăşura. "Este o demonstraţie a solidarităţii noastre şi a determinării", a subliniat Rasmussen.

"Unul dintre rezultatele acestui plan de răspuns rapid va fi că NATO va avea o prezenţă mai vizibilă în est. Cred că acest lucru trimite un mesaj clar Moscovei", a afirmat el."

"Am convenit astăzi să menţinem o prezenţă şi o activitate continue aeriene, terestre și navale în partea estică a Alianței, pe bază de rotaţii", a explicat secretarul general.

Organizarea militară a acestei noi forţe nu va fi finalizată înainte de sfârşitul acestui an. "Trebuie văzut unde anume vor fi localizate instalaţiile de recepţie. Dar până în prezent, am notat că statele baltice, Polonia şi România au indicat că vor să găzduiască astfel de instalaţii", a precizat Rasmussen, evitând cuvântul "baze", care riscă să provoace furia Rusiei.

NATO şi Rusia au semnat în 1997 un "Act fondator" în care Aliaţii promit să nu instaleze baze permanente în fostele membre ale Pactului de la Varşovia.

"Vârful de lance" operaţional al NATO este menit să le permită Aliaţilor să se apere şi în faţa altor crize din lume, în special pe flancul sud-estic, odată cu avansarea islamiştilor din gruparea Statul Islamic în Irak şi Siria sau în sudul Mediteranei.

Pe de altă parte, Polonia va găzdui următorul summit al şefilor de stat ai Alianţei la Varşovia, peste doi ani. Acesta este de asemenea "un semnal foarte puternic" şi o confirmare a "prezenţei mai vizibile a NATO în est", a afirmat Rasmussen.  (Mediafax)

Comentarii