Tabăra anti-Bodea a scos săbiile din teacă. Dangă şi Tomaşeschi cer alegeri interne

marți, 05 iulie 2016, 01:57
3 MIN
 Tabăra anti-Bodea a scos săbiile din teacă. Dangă şi Tomaşeschi cer alegeri interne

200 de liberali au trimis o scrisoare lui Vasile Blaga în care cer capul lui Marius Bodea considerat a fi vinovat pentru scorul obţinut de PNL la alegerile pe municipiu.

Scandalul din PNL Iaşi a ajuns pe masa liderilor de la centru. Un grup de liberali ieşeni a pornit o ofensivă împotriva preşedintelului organizaţiei municipale Marius Bodea, în contextul eşecului înregistrat de PNL la alegerile locale. Ei îl acuză pe Bodea că şi-ar fi instituit propriile reguli în filială şi nu ar fi ţinut cont de regulamentele partidului, aceasta fiind una dintre principalele cauze pentru eşecul din 5 iunie. În prima linie de atac s-au plasat foştii preşedinţi ai organizaţiei municipale, Marius Dangă şi Dragomir Tomaşeschi.

Ultimul dintre aceştia a înmânat ieri co-preşedintelui PNL Vasile Blaga o scrisoare semnată de 200 de liberali cu diverse funcţii în structurile interne ale organizaţiei municipale. Cei doi spun că principalul scop al demersului lor constă în organizarea de alegeri pentru desemnarea unei noi conduceri. Marius Bodea nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri pentru a-şi exprima un punct de vedere. Alţi liberali apropiaţi acestuia au refuzat să comenteze demersul celor doi foşti co-preşedinţi.

„Liderii PNL sunt şocaţi de scorul obţinut la Iaşi”

Fostul co-preşedinte al organizaţiei municipale a participat ieri la şedinţa Biroului Permanent Naţional al liberalilor, în care s-a decis renunţarea la conducerile bicefale în cadrul a 13 organizaţii PNL din ţară. Deocamdată, conducerea centrală nu a luat o astfel de hotărâre şi în cazul Iaşului. „Cei de la Bucureşti sunt şocaţi de scorul foarte mic pe municipiu. Vor să mai analizeze ce trebuie îmbunătăţit. Scrisoarea i-am înmânat-o domnului Blaga, a rămas că vom discuta. Noi vrem alegeri la organizaţia municipală”, a spus Tomaşeschi. La rândul lui, Dangă a admis ieri că există tensiuni în filială după eşecul din alegeri. „Există două curente de opinie: unul care spune că rezultatele au fost bune şi că partidul trebuie să renască cu această bază, iar altul că a fost un eşec major în această campanie şi tot managementul trebuie să răspundă. Finalitatea demersului nostru constă în organizarea de alegeri pentru a avea o conducere legitimă”, a precizat Dangă.

Ce invocă semnatarii în scrisoarea trimisă conducerii centrale

Un prim punct atins în scrisoare constă în modul în care a fost stabilită lista de candidaţi ai PNL Iaşi la Consiliul Local. Semnatarii sunt de părere că numirea lui Bodea la şefia organizaţiei municipale „a creat falii în interiorul organizaţiei” şi a instituit „criterii şi măsuri discreţionare” cu scopul de a favoriza apropiaţi ai săi pentru nominalizarea pe un loc eligibil. Ei invocă erori politice şi strategice în modul în care a fost abordată campania electorală, precum şi nerespectarea regulamentelor interne în stabilirea structurilor de conducere (numirea unui secretar general, desfiinţarea nestatutară a biroului local de conducere).

„Acest eşec trebuie asumat de cel care a schimbat radical regulile aprobate de întreaga organizaţie, a forţat cadrul statutar, a ameninţat şi a dus organizaţia la pierdere. Domnul Marius Bodea, luând, prin vot deschis, doar 19 voturi din 40, şi-a pierdut şi încrederea Biroului creat după regulile domniei sale”, se arată în scrisoare. Bodea a fost numit în fruntea PNL Iaşi în februarie 2016, în contextul unei decizii luate la nivel central prin care toţi candidaţii la primăriile reşedinţă de judeţ au preluat şefia organizaţiilor municipale. „Eu sunt interesat de proiectele Iaşului, avem săptămânal întâlniri în cadrul grupului de consilieri locali. Referitor la demersul de care spuneţi, nu vreau să comentez”, a spus Eduard Boz, secretar general al organizaţiei municipale şi unul dintre principalii susţinători ai lui Bodea.

Comentarii