Teste gratuite pentru depistarea cancerelor de sân, col uterin, prostată şi colon la IRO

miercuri, 11 februarie 2015, 02:58
2 MIN
 Teste gratuite pentru depistarea cancerelor de sân, col uterin, prostată şi colon la IRO

„Deschide ochii! Cancerul poate fi vindecat“: acesta este mesajul pe care Institutul Regional de Oncologie (IRO) îl va promova împreună cu Agenţia de publicitate Absolute Media – Out of Home Agency timp de şase săptămâni, pentru a atrage atenţia asupra screeningului gratuit care se poate face în institut pentru cancerul de sân, col uterin, prostată şi colon.

Cei doi parteneri îşi propun să aducă la cunoştinţa publicului larg că la IRO au posibilitatea să-şi facă analize şi investigaţii gratuite, prin intermediul cărora pot afla în termen de câteva zile dacă suferă de o anumită formă de cancer.

„După o experienţă de trei ani a institutului, ne-am decis să iniţiem o astfel de campanie pentru că cel mai important aspect în ceea ce priveşte evoluţia unui pacient oncologic este momentul în care îi este depistată tumora. Din datele noastre, foarte mulţi pacienţi ajung la specialist într-un stadiu avansat al acesteia. Prin urmare, ne-am propus să promovăm într-o primă etapă screeningul de care pot beneficia toţi asiguraţii pentru cele patru forme de cancer la care institutul a înregistrat cele mai multe cazuri noi în anul precedent“, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.

Conducerea unităţii medicale a precizat că, dacă la nivel naţional există finanţare de la bugetul de stat doar pentru cancerul de col uterin, institutul poate asigura analize gratuite şi pentru celelalte trei forme de cancer în baza contractului încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru serviciile medicale din ambulatoriu. Astfel, asiguraţii interesaţi să verifice dacă au tumori localizate în zona sânilor, pe col, la prostată sau pe colon trebuie să se prezinte la IRO cu un bilet de trimitere de la medicul de familie, după ce anterior şi-au făcut o programare online sau telefonică la institut.

„Ce o să vedeţi la această campanie va fi un mix de comunicare al cărui scop final este o schimbare socială pozitivă, în cazul de faţă creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului. De asemenea, conştientizarea nevoii şi beneficiilor date de programele de screening derulate la IRO“, a menţionat Daniel Talpă, reprezentantul Absolut Media.

În mod normal, tarifele pentru analizele prin care este diagnosticat unul dintre cele trei cancere pentru care statul nu asigură screening gratuit variază între 200 şi 300 de lei. În 2014, la IRO au fost diagnosticate cu cancer de col-uterin 109 de paciente, din totalul de 1.165 de femei aflate în evidenţa unităţii medicale cu această afecţine. Diagnosticul de cancer de prostată l-au primit 178 de pacienţi, IRO având înregistraţi în total 866 de bolnavi afectaţi de această tumoră. În plus, 316 femei au aflat anul trecut că au cancer la sân, IRO monitorizând pentru acest tip de cancer 2.534 de paciente. Alţi 392 de bolnavi au descoperit în 2014 că suferă de cancer de colon, în evidenţa institutului aflându-se în total 2.058 de astfel de cazuri.

Comentarii