De Business

Punem punctul pe știi

Timişoara bate Iaşul la scor în topul închirierii de birouri

joi, 26 ianuarie 2017, 02:50
4 MIN
 Timişoara bate Iaşul la scor în topul închirierii de birouri

Anul trecut, în Timişoara au fost închiriate mai multe spaţii de birouri decât în Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Arad şi Piteşti la un loc.

Timişoara ocupă primul loc în topul închirierii de birouri în afara Capitalei în 2016, cu un volum total de 35.795 metri pătraţi, devansând Iaşul şi Cluj-Napoca, alte două oraşe care au atras atenţia corporaţiilor anul trecut. Anul trecut, companiile au închiriat 71.560 de metri pătraţi de spaţii de birouri în afara Capitalei, în creştere cu 53% faţă de 2015, potrivit unei analize a companiei de consultanţă Esop, citată de News.ro. Aproape jumătate din această suprafaţă s-a închiriat în oraşul de pe Bega, cât toate tranzacţiile încheiate la un loc în Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Arad şi Piteşti. „Marile centre universitare din România atrag ca un magnet companiile aflate în căutarea de tinere talente în special pentru domeniile IT&C, share services, call center, cercetare-dezvoltare, iar interesul companiilor pentru aceste oraşe este în creştere, ceea ce va conduce la o efervecenţă pe piaţa de birouri din aceste zone pentru următorii cinci ani. În 2017, estimăm că focusul companiilor va fi să se dezvolte în principalele oraşe unde pot fi găsiţi tineri studenţi sau absolvenţi cu abilităţi multilingvistice şi tehnice, cum ar fi Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Sibiu şi unde piaţa de birouri este mai dezvoltată, iar în anii următori expansiunea va continua într-un ritm mai accelerat şi în alte oraşe universitare cum ar fi Craiova, Constanţa, Piteşti, Arad, Oradea sau Galaţi”, a declarat managerul Esop, Alexandru Petrescu, citat de News.ro.

 
Afacerile anului
 
Potrivit analizei Esop, la Iaşi, anul trecut, cinci mari companii au ales să închieze spaţii în clădirile de birouri ale ansamblului Palas: Amazon, Accenture, Bitdefender, Softvision. Cea mai mare tranzacţie pe segmentul clădirilor de birouri moderne din Iaşi a fost închirierea aproape în totalitate a clădirii de birouri United Business Center 5, în suprafaţă de 13.000 de metri pătraţi, de către gigantul american Amazon. Cu prilejul inaugurării noului Centru de Dezvoltate şi Tehnologie din Iaşi în octombrie 2016, şefii companiei spuneau că vor crea 400 noi locuri de muncă permanente, care se adaugă celor 600 pe care Amazon le avea deja în România la acea dată. Tot în luna octombrie a anului trecut, Iulius Group mai dădea o lovitură de imagine prin parteneriatul semnat cu producătorul de soluţii de securitate IT Bitdefender. Compania controlată de antreprenorii Florin şi Măriuca Talpeş a închiriat 2.300 de metri pătraţi în clădirea de birouri clasa A United Business Center 1. La începutul anului trecut, şefii Iulius Group băteau palma cu Accenture, unul dintre liderii mondiali în consultanţă în management, servicii tehnologice şi outsourcing, compania mutându-şi operaţiunile într-un spaţiu de 1.000 de metri pătraţi din clădirea United Business Center 3 din ansamblul Palas. În 2016, pe piaţa IT şi Outsourcing din Iaşi au mai intrat şi companiile Webhelp, CRF Health, Fortech sau ISSCO, spune Dan Zaharia, senior consultant la Extind.
 
„Nu au loc suficient de creştere”
 

În 2017, stocul de clădiri de birouri moderne în Iaşi va depăşi „pragul” de 200.000 de metri pătraţi, a adăugat Zaharia. „În 2016 am asistat la intrarea de noi companii IT & Outsourcing în Iaşi, spre exemplu Webhelp, CRF Health, Fortech sau ISSCO, lucru care va continua şi în 2017 cu noi jucători internaţionali. Un fenomen ce va lua amploare în perioada 2017-2018 va fi creşterea suprafeţelor de birouri închiriate pentru companiile IT & Outsourcing existente, fie în aceleaşi clădiri, fie prin extinderi ori relocări în clădiri din alte locaţii. Deja există companii cu două-trei locaţii de birouri în Iaşi şi numărul acestora va creşte, în condiţiile în care sunt deja mai mult de zece companii cu peste 500 de angajaţi care nu au loc suficient de creştere în clădirile actuale. Acestea companii, precum şi noii intraţi, vor privi cu interes spre noile livrări de birouri din perioada 2018-2020, mai ales dacă aceste dezvoltări vor fi în parcuri de birouri verzi cu mai multe clădiri identice de dimensiuni medii (5-10 etaje şi suprafeţe de 5.000-10.000 metri pătraţi),  în zone semicentrale, şi nu dezvoltari de tipul o singură clădire înaltă de15-25 de etaje, în zone centrale cu posibilităţi reduse de parcare şi aglomeraţii la ore de vârf. Astfel, va exista o trecere naturală spre reconsolidarea companiilor de IT & Outsourcing într-o locaţie unică, care să le asigure scalabilitatea operaţiunilor pe termen mediu”, a explicat oficialul Extind.  

 

 

Comentarii