Tinerii basarabeni trebuie să aleagă Europa!

joi, 27 noiembrie 2014, 02:50
1 MIN
 Tinerii basarabeni trebuie să aleagă Europa!

Este evident că Republica Moldova se află la o răscruce importantă: aceste alegeri vor stabili orientarea externă a ţării, modelul de integrare – Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică – şi, implicit, dacă democratizarea ţării va continua.

Pe 14 noiembrie 2014, la Iaşi s-a derulat o întâlnire dintre tinerii basarabeni – elevi şi studenţi care studiază în „oraşul vechilor zidiri" – şi înalţi demnitari din Republica Moldova. Este vorba despre ministrul Educaţiei, Maia Sandu şi deputatul George Mocanu, la care s-a adăugat politologul ieşean Sorin Bocancea. Primii doi sunt şi candidaţi din partea principalei formaţiuni de orientare democratică, proeuropeană, din stânga Prutului – Partidul Liberal Democrat din Moldova, la alegerile din 30 noiembrie 2014. La eveniment, derulat sub genericul "EU YES la vot! Votez în România pentru Moldova", s-a discutat pe subiecte precum locurile de muncă pentru tinerii basarabeni absolvenţi de studii din România, posibilităţile de atragere a finanţărilor europene pe relaţia România – Republica Moldova, precum şi situaţia educaţiei din Republica Moldova. Astfel, Maia Sandu a subliniat că reforma în educaţie este la început, beneficiind de suportul specialiştilor din ministerul omolog din România. Pe de altă parte, deputatul George Mocanu le-a cerut tinerilor prezenţi să valorifice potenţialul universitar oferit de România şi să se întoarcă apoi în Republica Moldova, care are nevoie de personal calificat pentru redactarea şi administrarea de proiecte europene.

Poate cel mai important aspect adus în atenţie la dezbatere a fost subiectul implicării tinerilor basarabeni aflaţi în România în viaţa Republicii Moldova, prin participarea la vot, astfel încât reformele guvernării proeuropene să poată continua. Din acest punct de vedere, este semnificativă aserţiunea profesorului Sorin Bocancea, care a arătat tinerilor prezenţi că votul nu provoacă schimbări imediate, ci în timp se văd rezultatele acestuia şi, din acest motiv, tinerii tind să manifeste dezinteres pentru exercitarea acestui drept; totuşi, dreptul la vot, câştigat cu greu, întreţine sistemul democratic şi, de aceea, tinerii basarabeni trebuie, acum mai mult decât oricând, să asigure viabilitatea democraţiei în Republica Moldova.

Este evident că Republica Moldova se află la o răscruce importantă: aceste alegeri vor stabili orientarea externă a ţării, modelul de integrare – Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică – şi, implicit, dacă democratizarea ţării va continua. Situaţia internaţională nu este una confortabilă pentru proeuropenii de la Chişinău: Federaţia Rusă este în expansiune, iar vectorii de imagine filoruşi sunt extrem de activi. Pe de altă parte, guvernarea proeuropeană a reuşit să obţină o serie de succese care nu pot fi trecute cu vederea: semnarea Acordului de Asociere, obţinerea regimului liberalizat de vize.

Tinerii basarabeni care studiază în România au beneficiat de o bună şansă de a lua contact cu influenţa europeană, şi-au îmbogăţit bagajul de cunoştinţe, au o experienţă de viată pozitivă, iar acum pot să discearnă între modelele propuse pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Electoratul reprezentat de aceştia este, prin urmare, unul covârşitor proeuropean, şi din acest motiv el trebuie să se mobilizeze şi să participe la vot, pentru a contribui la susţinerea parcursului european al ţării. În ciuda inerentelor dezamăgiri, este vital pentru viitorul statului vecin ca tinerii să meargă la urne, să aleagă un viitor european şi, pe cât posibil, să îşi determine rudele şi apropiaţii din Republica Moldova să susţină forţele proeuropene.

O iniţiativă care urmăreşte informarea tinerilor basarabeni din Iaşi cu privire la modul în care îşi pot exercita votul, precum şi conştientizarea acestora de utilitatea acordării votului partidelor proeuropene este derulată de Asociaţia Tinerilor Români din Afara Graniţelor din Iaşi, şeful acesteia, Ion Barbărasă, asigurându-mă într-o discuţie recentă că la Iaşi activităţile ce sunt derulate în acest sens vor avea impactul scontat.

Discuţia purtată cu Ion Barbărasă m-a determinat să apelez la această modalitate pentru a vă cere, dragi tineri basarabeni din Iaşi, să mergeţi masiv la vot, să alegeţi democraţia şi parcursul european. Uniunea Europeană va investi într-o ţară care îşi va asuma valorile democratică şi europeană. Sondajele de opinie referitoare la scrutinul parlamentar din 30 noiembrie 2014 nu oferă garanţii că forţele proeuropene vor câştiga majoritatea, dar mobilizarea exemplară a voastră, inclusiv prin „Partidul Facebook”, poate da o şansă europenizării Republicii Moldova, care poate deveni un exemplu pentru Ucraina şi Georgia.

Gelu Iutiş este lector universitar doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“ 

Comentarii