Trei sferturi dintre absolvenţii de liceu sunt experţi la comunicare în limba română

Numai 300 de absolvenţi dintre cei 4.739 prezenţi la probă au fost declaraţi utilizatori de nivel mediu în folosirea propriei limbi.

vineri, 14 iunie 2013, 01:50
1 MIN
 Trei sferturi dintre absolvenţii de liceu sunt experţi la comunicare în limba română

Aproape trei sferturi dintre absolvenţii care au susţinut luni şi marţi proba de evaluare a competenţelor de comunicare orală în română au fost declaraţi utilizatori experimentaţi ai propriei limbi. 3.424 de tineri dintre cei 4.739 prezenţi la probă au reuşit să demonstreze profesorilor de comisie că sunt capabili să se exprime corect şi coerent, dar şi să formuleze un punct de vedere argumentat pe teme de interes.

 

Alţi 1.014 vor primi certificate de utilizatori avansaţi ai limbii române, în timp ce 300 au dovedit că au competenţe de nivel mediu în folosirea propriei limbi. „Numărul mare de candidaţi care au obţinut calificativul de utilizator experimentat al limbii române ne bucură. Procentul acestora este de peste 70%. Pe de altă parte, procentul candidaţilor care au obţinut calificativul de utilizator mediu al limbii române este de sub 7%. Considerăm că este un început bun pentru examenul de bacalaureat, şi le dorim succes candidaţilor la probele care urmează”, a precizat Sabina Manea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar. 130 dintre absolvenţii care s-au înscris pentru a susţine această probă au absentat, iar un candidat de la Colegiul „Emil Racoviţă” a fost eliminat din examen marţi, din cauza tentaţiei de a folosi telefonul mobil în timpul evaluării. „Recomandăm candidaţilor să acorde atenţie deosebită modului în care abordează examenul de bacalaureat, să respecte cu stricteţe prevederile în vigoare şi să nu îşi asume niciun risc", a semnalat Sabina Manea.

 

 

Comentarii