De Business

Punem punctul pe știi

Un ieşean care îşi ridica casă va fi dat pe mâna procurorilor din cauza muncitorilor fără contract

Un caz care te pune pe gânduri. Ce a păţit un ieşean care îşi construia casă

ITM a descoperit că un bărbat care lucra la propria casă în Dorobanţ avea şase angajaţi fără acte. Pe numele lui va fi întocmită propunere de urmărire penală, iar muncitorii au fost sancţionaţi fieca

miercuri, 28 august 2013, 01:50
2 MIN
 Un caz care te pune pe gânduri. Ce a păţit un ieşean care îşi construia casă

 Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) au depistat o situaţie inedită, în cadrul unei campanii la nivel naţional în ceea ce priveşte domeniul construcţiilor. Un bărbat care îşi ridica o casă în comuna Dorobanţi va avea de acum o propunere de începere a urmăririi penale pe numele său întrucât a fost găsit că lucra cu o echipă de şase oameni ce nu aveau contracte de muncă. Este vorba de Cătălin Grigoraş.

 

Cei şase angajaţi care lucrau fără contract au fost şi ei amendaţi cu câte 500 de lei.  În perioada 21-22 august s-a desfăşurat o campanie la nivel naţional în domeniul Relaţiilor de Muncă. Astfel, au fost verificaţi 19 angajatori. În urma controalelor s-a depistat că trei angajatori lucrau în total cu douăsprezece persoane fără contracte de muncă”, a declarat George Tanasievici, purtător de cuvânt al ITM. Acesta a continuat, precizând cu câţi salariaţi la negru a fost găsită fiecare instituţie în neconformitate. Pentru şase din cele 12 persoane fără forme legale de muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 60.000 de lei, adică 10.000 de lei pentru fiecare angajat. Mai apoi, şase persoane au fost găsite lucrând în neconformitate la o persoană fizică ce îşi ridica o casă în apropiere de Dorobanţi. Pentru această persoană s-a propus începerea urmăririi penale, iar procurorul va stabili exact ce se va întâmpla în continuare”, a mai spus George Tanasievici. Până la închiderea ediţiei Cătălin Grigoraş nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere pe această temă.De aproximativ un an de când s-a modificat codul muncii, am dat mai mult avertismente celor care au fost găsiţi lucrând fără forme legale de muncă la persoane fizice. Acum am început să dăm şi amenzi. Pe lângă cei 3000 de lei, bani reprezentând amenzi către cei şase angajaţi care lucrau la casa din Dorobanţi, încă un bărbat a primit o amendă de 500 de lei pentru că a refuzat să coopereze cu inspectorii ITM”, a conchis Tanasievici. De asemenea, campania s-a desfăşurat şi pe partea de Securitate şi Sănătate în Muncă. În acest domeniu au fost verificate paisprezece unităţi şi s-au descoperit 25 de deficienţe care s-au soldat cu avertismente. Majoritatea au vizat neacordarea sau nepurtarea echipamentelor de protecţie, dar şi neacordarea timpului de odihnă necesar angajaţilor.

 

Comentarii