De Business

Punem punctul pe știi

Un ieşean din trei apelează la agenţii pentru tranzacţii imobiliare

marți, 07 aprilie 2015, 01:50
4 MIN
 Un ieşean din trei apelează la agenţii pentru tranzacţii imobiliare

O treime dintre ieşeni apelează la agenţii imobiliare când fac o tranzacţie. Locuitorii judeţului Iaşi au realizat peste 103.400 de tranzacţii imobiliare în ultimii cinci ani. Aşa reiese dintr-o analiză recentă realizată de RE/MAX, unul din jucătorii importanţi pe plan mondial în sectorul de real-estate. Totuşi, agenţiile de profil sunt mult mai vizibile pe segmentul de office decât pe cel rezidenţial, afirmă Dan Zaharia, Senior Leasing Consultant la Extind Management.

Ieşenii sunt mult mai educaţi în ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare, comparativ cu media ţării, afirmă reprezentanţii companiei. Astfel, peste 30% dintre intermedierile imobiliare din judeţul Iaşi sunt realizate de către o agenţie specializată. „Dacă la nivel naţional doar un sfert din tranzacţiile imobiliare sunt intermediate de către agenţi, Iaşi se evidenţiază ca fiind singurul oraş din România în care numărul de colaborări cu agenţiile specializate depăşeşte media ţării. Peste 30% dintre cei care au în plan tranzacţii imobiliare în judeţul Iaşi apelează la agenţii imobiliare”, a precizat Răzvan Cuc, director regional RE/MAX România.

Republica Moldova şi IT-ul, magnet pentru investiţii imobiliare

Oficialul companiei a mai indicat faptul că tranzacţiile imobiliare din judeţul Iaşi se află într-o continuă creştere, iar acest aspect se materializează printr-un interes tot mai mare al investitorilor în real-estate. Potrivit unei analize realizate de companie, pe baza datelor publicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în ultimii cinci ani, pe piaţa imobiliară din judeţul Iaşi au fost realizate peste 103.400 de tranzacţii, iar evoluţia acestora este într-o continuă creştere. Astfel, dacă în 2010, numărul de tranzacţii a fost de 18.664, la distanţa de patru ani se observă o majorare cu circa 25% a acestora. Conform aceleiaşi analize, piaţa de profil din Iaşi este caracterizată printr-un dinamism puternic atât în zona rezidenţială, cât şi în cea comercială. Din punct de vedere al volumului de tranzacţii cât şi a asemănării în ceea ce priveşte preţurile, Iaşul se aliniază marilor poli de dezvoltare ai ţării precum Cluj, Timişoara şi Bucureşti, au punctat oficialii RE/MAX. Dezvoltarea centrului universitar şi expansiunea companiilor din domeniul IT sunt cei mai importanţi factori care fac din Iaşi o ţintă atractivă pentru investitori, a mai subliniat directorul companiei. Nu în ultimul rând, RE/MAX remarcă în zonă şi un import de investiţii din Republica Moldova, favorizat de proximitatea celor două zone. „Este important de menţionat faptul că dincolo de tranzacţiile rezidenţiale, ofertele din segmentul office ocupă o pondere semnificativă în Iaşi, evervescenţa pieţei datorându-se, în mare parte, dezvoltării industriei de IT, fenomen care s-a putut observa şi în Cluj-Napoca”, a precizat Răzvan Cuc.

Circa 500 de birouri imobiliare în Iaşi

Agenţiile de profil sunt însă mult mai vizibile pe segmentul de office decât pe cel rezidenţial, subliniază Dan Zaharia, Senior Leasing Consultant la Extind Management. “Pe piaţa de închirieri birouri, unde majoritatea tranzacţiilor au loc între persoane juridice, rolul agenţiilor specializate este mult mai evident decât pe piaţa rezidenţială, de exemplu. Mai mult, există agenţii care reprezintă proprietarul şi altele care reprezintă exclusiv chiriasul; pe această piata e nevoie mai mult decât o simplă negociere a ofertelor comerciale”, a declarat Zaharia.
Potrivit analizei RE/MAX, dezvoltarea oraşului a determinat şi creşterea numărului de agenţii specializate, astfel încât, la momentul actual, compania susţine că în Iaşi activează aproape 500 de birouri imobiliare, în timp ce, în 2008, numărul acestora era de trei ori mai mic. Însă, potrivit unei analize publicate anul trecut de “Ziarul de Iaşi, bazată pe datele Admnistraţiei Judeţene de Finanţe Publice, numărul agenţiilor imobiliare a scăzut în 2013 cu 11% faţă de 2012: de la 127 agenţii, câte funcţionau în urmă cu trei ani, potrivit ultimelor date disponibile, numărul companiilor s-a redus la 113. De asemenea, cifra de afaceri cumulată de la toate agenţiile imobiliare ieşene a scăzut cu circa 20%, de la 14,8 milioane lei până la circa 11,9 milioane lei la finele lui 2013. La realizarea acestor calcule au fost luate în calcul doar firmele care au ca domeniu principal de activitate codul CAEN 6831 – „Agenţii imobiliare” în anii 2012 şi 2013, chiar dacă există firme care desfăşoară astfel de activităţi printr-un subcod CAEN.
Conducerea RE/MAX susţine că Iaşul se află pe lista planurilor de dezvoltare ale companiei, aflându-se în discuţii cu posibili parteneri pentru deschiderea primei francize până la finalul acestui an. Pe termen lung însă, Răzvan Cuc mizează pe înfiinţarea a cinci birouri, cu minimum 50 de agenţi. Compania-mamă este unul din liderii mondiali în real-estate, fiind franciza numărul unu la nivel global pe acest segment. Înfiinţată în 1973 în Denver, compania deţine peste 6.300 de birouri şi peste 100.000 de agenţi afiliaţi în 95 de ţări din întreaga lume.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii