De Business

Punem punctul pe știi

Veste neaşteptată pentru clienţii din Iaşi cu împrumuturi în franci elveţieni

sâmbătă, 11 iulie 2015, 01:50
3 MIN
 Veste neaşteptată pentru clienţii din Iaşi cu împrumuturi în franci elveţieni

O familie din Iaşi a reuşit să câştige în instanţă fixarea cursului de schimb leu/franc elveţian la nivelul din momentul contractării creditului. Este prima sentinţă de acest fel din Iaşi. La nivel naţional mai sunt 22 de cauze prin care clienţii au învins banca.

Ieşenii care au contractate de credite în franci elveţieni şi au avut de suferit din cauza modificărilor cursului valutar au primit o veste bună din partea magistraţilor Judecătoriei Iaşi. Cazul unei familii nemulţumite că a ajuns să plătească o rată dublă din cauza clauzelor contractuale impuse de o unitate bancară ar putea constitui un precedent pentru stabilirea modalităţii de calcul a ratelor. Concret, zilele trecute s-a obţinut la Iaşi prima hotărâre prin care instanţa stabilizează cursul CHF – LEU la un curs cu cel existent la momentul încheierii contractului de credit şi achitarea ratelor pe tot parcusrul derulării contractului la acest curs.

 
Banca urca dobânda după bunul plac
 
Doi soţi din Iaşi au încheiat în anul 2007 un contract de credit cu ipotecă imobiliară, cu Pireus Bank, prin care au împrumutat suma de 40.000 de CHF. „Pe parcursul derulării contractului, din cauza modificării dobânzii în mod unilateral de către Bancă şi din cauza creşterii exagerate a cursului CHF-LEU, au ajuns să achite o rată aproape dublă faţă de cea l-a care s-au angajat iniţial. Împovăraţi de achitarea unor sume exagerate, au chemat în judecată Banca şi au supus analizei instanţei de judecată caracterul abuziv al unor clauze din contract”, a declarat Mara Ioniţă, avocatul care i-a reprezentat pe cei doi soţi. Potrivit sentinţei, instanţa a considerat că o serie de clauze sunt abuzive, printre ele numărându-se şi clauza care prevede rambursarea creditului în franci elveţieni, indiferent de modificările de curs valutar. Drept urmare, instituţia bancară a fost obligată să stabilizeze cursul CHF – LEU pe tot parcursul derulării contractului la un curs de 2,27 lei, cel existent în momentul încheierii lui şi restituirea către persoanele împrumutate a sumei de 24.984 lei, achitată cu titlu de diferenţă de curs. „Pe lângă acest aspect, s-a constatat caracterul abuziv al clauzei privind comisionul de acordare şi cea privind posibilitatea Băncii de a modifica unilateral dobânda, dispunându-se restituirea sumelor încasate în baza acestora”, a mai precizat avocata Mara Ioniţă.
 
Două cauze sunt definitive
 
Decizia Judecătoriei Iaşi nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Tribunalul Iaşi de către reprezentanţii Pireus Bank. Totuşi, cazul de la Iaşi nu este singular în ţară, două instanţe de judecată, din Gorj şi Ilfov, dând chiar sentinţe definitive în speţe similare, care pot fi atacate doar pe căi excepţionale. În cazul de Gorj, familia care contractaseră tot de la Pireus Bank în 2008, a solicitat îngheţarea cursului CHF – LEU la valoarea din 2008, de 2,2 lei, după ce în ianuarie 2015 se apropia de valoarea de 5 lei. „În ţară sunt 22 de sentinţe pe speţe similare care au dat câştig de cauză clienţilor băncilor, două dintre acestea fiind definitive. Din Iaşi, aceasta este prima sentinţă şi poate consituit un precedent, ea putând fi invocată de alţi clienţi în procesele lor. Chiar dacă nu este definitivă, ea constituie un precedent, dar nu are caracter obligatoriu şi în alte procese, instanţa apreciind care este soluţia în fiecare caz în parte, indiferent de instituţia bancară acţionată în instanţă”, a explicat avocatul.
 
 
 

 

 

Comentarii