Vreţi să ajungeţi la catedră din toamnă? Se caută sute de învăţători, dar şi profesori

marți, 28 aprilie 2015, 01:58
1 MIN
 Vreţi să ajungeţi la catedră din toamnă? Se caută sute de învăţători, dar şi profesori

Săptămâna trecută, Inspectoratul Şco­lar Judeţean a afişat lista actualizată cu numărul de posturi rămase fără cadre didactice titulare pe anul şcolar 2015-2016. Este vorba de un număr de 1.523 de posturi, cele mai multe fiind în mediul rural, peste 800, restul de 700 în mediul urban.

Cele mai multe posturi vacante sunt de învăţători, 275 la număr, apoi cele de educatori, unde sunt înregistrate 214, urmate de 55 de posturi pentru profesorii de limba română şi 48 de posturi pentru matematică. În ordinea descrescătoare sunt disciplinele de limba engleză şi limba franceză, educaţie fizică, muzică, biologie, chimie, fizică, alimentaţie publică şi turism şi religie. Motivul principal pentru care dascălii fug de şcolile de la ţară este naveta.

„Chiar dacă pe termen scurt poate părea o situaţie avantajoasă, pe termen lung este o opţiune proastă. Statutul de titular îţi oferă siguranţa postului, ca suplinitor nu ai această si­guranţă. Motivele pentru care dascălii renunţă la posturile de titulari de la ţară sunt condiţiile proaste de transport şi de aceea optează pentru locurile din oraşe. Un alt motiv ar fi salariul foarte mic coroborat cu neplata navetei. În unele perioade s-a decontat naveta în aceste localităţi, în alte perioade nu“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii