De Business

Punem punctul pe știi

65% din firmele iesene risca sa fie radiate

marți, 09 martie 2004, 00:00
2 MIN
 65% din firmele iesene risca sa fie radiate

Aproape 65% din firmele iesene inregistrate la Oficiul Registrului Comertului (ORC) Iasi sint amenintate cu disparitia. La sfirsitul anului trecut ORC a initiat o campaniei de identificare a firmelor iesene care au probleme in actele de inregistrare: ori nu le au ori nu sint complete. La sfirsitul saptaminii trecute Registrul Comertului a publicat pe site-ul propriu, www.onrc.ro, lista cu societatile pasibile de a fi dizolvate din cauza ca nu au toatele actele in ordine.
Astfel, din totalul de 25.000 de firme iesene inregistrate la ORC, un numar de 16.104 au diverse probleme cu actele si din aceasta cauza risca sa fie radiate. La nivel central aproximativ 680.000 de firme inmatriculate sint pasibile de a fi divolvate. In cazul acestor societati Registrul Comertului poate solicita Tribunalului dizolvarea societatilor, procedura care, odata incheiata, ii priveaza pe patroni de dreptul de a mai face acte de comert. „Dupa raminerea irevocabila a hoatririi de dizolvare, se poate trece la etapa lichidarii, care conduce spre radierea din Registrul Comertului”, a precizat Anca Balaciu, directorul Oficiului National a Registrului Comertului.
Lista firmelor publicata pe internet cuprinde si problemele sesizate de catre Registru in cazul fiecareia. Site-ul va fi actualizat in fiecare saptamina, in ziua de marti, pina in data de 30 iunie 2004, data limita pentru preschimbarea certificatelor de inmatriculare. Dupa aceasta data firmele care nu isi pun toatele actele in ordine risca sa piarda dreptul de functionare, in cazul in care acest termen nu va fi prelungit.
Principalele probleme constate in rindul firmelor iesene:
– durata valabilitatii titlului legal privind sediul social;
– durata mandatului cenzorilor;
– durata mandatului administratorilor;
– depunerea situatiilor financiare anuale;
– durata societatii;
– marimea capitalului social subscris;
– preschimbarea certificatului de inmatriculare si a certificatului de inregistrare fiscala cu codul unic de inregistrare.
Ce trebuie facut ?
Daca problemele apar la durata de valabilitate a titlului privind sediul social, mandatul administratorilor sau cel al cenzorilor, atunci trebuie intocmit un act modificator care in termen de 15 zile trebuie depus la Oficiul Registrului Comertului. Daca nu au fost depuse situatiile financiare anuale atunci trebuie sa va prezentati la ORC cu actele respective si sa le depuneti. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii