De Business

Punem punctul pe știi

Afacerile egiptenilor in Iasi abia respira

Subtitlu

luni, 31 ianuarie 2011, 21:05
7 MIN
 Afacerile egiptenilor in Iasi abia respira

Egiptenii care si-au deschis firme in Iasi, in ultimii ani, nu au excelat in afaceri. Din cele 11 firme care apar in scriptele Oficiului Registrului Comertului (ORC) cu asociati de origine egipteana, cea mai mare parte au dat faliment, s-au inchis temporar ori sint in insolventa. Doar doua mai apar ca fiind functionale, iar dintre acestea una a fost lasata balta de asociati. Reporterii "Ziarului de Iasi" au reusit sa stea de vorba cu unul dintre asociatii acesteia, un egiptean stabilit in urma cu citiva ani in Iasi.

Isi suna familia din doua in doua ore

Ahmad Al Deiri, patronul de la Siraj si reprezentant al Ligii Islamice si Culturale din Romania

Rimoun Nabil Tawfik Botros s-a stabilit in Iasi in urma cu sase ani si locuieste impreuna cu sotia, de origine romana, si cei doi copii intr-o casa situata in zona Bucium. Acesta spune ca deruleaza afaceri in Romania prin intermediul a doua firme. "Una se cheama Metatrom Com SRL si cealalta Caraz Limited SRL. Printre obiectele de activitate al primei firme se numara si comercializarea pieselor auto si a autovehiculelor. Firma este in Buzau", a spus el. Cea de-a doua firma a egipteanului este Caraz Limited si a inregistrat-o la finele anului 2010. "A fost inregistrata fix pe data de 31 decembrie 2010. Pe aceasta o detin impreuna cu asociatul meu, tot de origine egipteana", a adaugat Rimoun Nabil Tawfik Botros. Potrivit datelor ORC, numele asociatului este Fawzi Samaan Abdel Messih Samaan. Tinarul egiptean spune ca in ultimile zile nu-i mai sta capul la firmele sale si suna incontinuu acasa, ingrijorat de evenimentele din tara natala. "Familia mea traieste in regiunea Ilminia, fiind vorba de tatal si sora mea. Ii sun din doua in doua ore sa vad ce fac. Cu ei vorbesc numai pe telefonul fix, deoarece retelele de mobil si Internetul sint oprite. Nu functioneaza de citeva zile. Toti vecinii mei stau in casa de frica tilharilor si a puscariasilor, care au fost lasati intentionat sa evadeze. Asa ca fiecare familie sta in casa cu armele linga ei si asteapta sa vada ce se intimpla. Politistii nu mai sint in strada si au lasat cale libera hotilor", a afirmat ingrijorat Rimoun Nabil Tawfik Botros. Acesta a mai spus ca ultima oara a vizitat Egiptul in urma cu aproximativ trei luni. "Toate erau normale atunci si nimic nu prevestea ceea ce avea sa fie. Revolutia a fost o surpriza pentru noi. Probabil ca toti s-au luat dupa populatia din Tunisia", a conchis egipteanul.

"Intrebati degeaba de ei, ca nu-i gasiti"

Potrivit ORC, din cele 11 firme, care apar in registre ca apartinind unor asociati de origine egipteana, cinci sint in lichidare, trei si-au intrerupt temporar activitatea si una se afla in insolventa. Doar doua apar ca fiind in stadiu de functionare, una fiind Caraz Limited. La Alfa Turism SRL reprezentantii au precizat ca asociatii nu mai au treaba cu firma de citiva ani. "Asociatii nu mai au treaba cu aceasta firma de trei ani. Intrebati degeaba de ei, ca nu-i gasiti", ne-a raspuns o persoana la telefon, care nu a vrut sa-si dea numele. In baza de date a ORC la aceasta firma apar ca asociati Hussein Mohamed Ramzy Ezzel si Khaled Saad Mohamed Khalil.

Tinerii stau in strada si pazesc

Un alt egiptean, stabilit in Iasi de mai multa vreme, practica medicina, fiind in prezent medic la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Cuza Voda. Mohamed Daoud spune ca este plecat de mult timp din Egipt, dar merge frecvent sa-si viziteze tara natala. "Eu sint in Iasi de prin anii ’89 si merg acasa in fiecare an. Este bine ceea ce se intimpla la mine in tara, ba chiar a fost un eveniment asteptat de multa lume", a spus Mohamed Daoud. Acesta a subliniat ca sustine activitatea revolutionarilor din tara natala, dar este ingrijorat pentru familia sa, care a ramas acolo. "Am vorbit cu familia, chiar daca este foarte greu sa iau legatura cu acestia. Am noroc de niste frati, care au cetatenie americana, si au acces mai usor la telefonie. Cei de acasa mi-au spus ca parintii si copiii stau in locuinte, iar tinerii stau in strada si pazesc, de frica celor care fura. Este haos, iar la televiziunea publica nu se spune ca este revolutie, ci doar o actiune a unor tilhari si puscariasi care au evadat din inchisori. Nu vor decit sa dezinformeze populatia", a rabufnit Daoud. Egipteanul sustine ca revolutia a pornit de la un grup restrins de protestatari. "Toata revolutia a plecat de la un grup de persoane, care socializau prin intermediul Facebook. Unul dintre acestia a fost ucis si a pornit revolta. Chiar Guvrernul a specificat in primele zile ale protestului ca nu este decit o mica actiune a unor internauti", a conchis medicul.

Si reprezentantii Ligii Islamice si Culturale din Romania au luat atitudine fata de situatia din Egipt. "In ultimii ani, in Egipt s-au facut favoruri pentru anumite persoane in devafoarea populatiei majoritare. Multi politicieni si-au facut afaceri in industrie prin aranjamente politice, in timp ce oamenii nu au ce minca. De asemenea, in ultimii ani s-a inmultit foarte mult numarul celor cu studii superioare, care lucreaza ca taximetristi sau sint vinzatori de haine", a comentat situatia Ahmad Al Deiri, patronul de la Siraj si reprezentant al Ligii Islamice si Culturale din Romania. In prezent, in Iasi, sint citeva persoane de origine egipteana, iar la nivel national sint aproximativ 200. Cea mai numeroasa comunitate egipteana din Romania se afla in Bucuresti.

S-a pus la curent cu situatia din Egipt de pe site-ul Al Jazeera

Este student in Iasi, desi acum ar putea fi in mijlocul revoltelor din Egipt. Cu greu mai tine legatura cu familia sa, care locuieste in Ismailia, la doar 100 de kilometri de Cairo, unde zilnic mor zeci de oameni. A povestit ca acesta este poate cel mai important moment din istoria Egiptului si care va ramine in carti sub numele de "revolutia camilelor". Hussein Gad Elkarem Sabra (foto), originar din Egipt, este student in anul IV la Facultatea de Stomatologie a Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa". Se numara printre cei trei egipteni stabiliti in Iasi, dupa cum spune el, dar care in aceasta perioada sint cu gindul la evenimentele tragice care se petrec in tara lor. "Egiptenii sint patrioti adevarati, cu greu parasesc tara. Si eu imi iubesc tara, nu-mi imaginez sa traiesc departe de ea, insa acolo nu mai exista viata si nici viitor" a marturisit Hussein. A ales UMF din Iasi pentru ca a auzit ca aici studiaza tineri de toate culturile si nationalitatile. "Iasul este un oras international, la fel si Universitatea, asta din punct de vedere al cetatenilor straini care-si fac studiile aici. Mai mult, in Egipt medicii sint platiti cu salarii de nimic, stomatologii cistiga nu mai mult de 50 de euro pe luna", a declarat tinarul egiptean. De citeva zile nu a mai vorbit cu familia sa, care locuieste in Ismailia, unde revoltele au cuprins tot orasul si au distrus toata infrastructura. Comunicatiile de telefonie si internet au fost intrerupte. Hussein a povestit ca din ora in ora intra pe site-ul Al Jazeera pentru a afla ultimele noutati despre protestele care au loc in Egipt. "Ieri, mama mi-a trimis un mesaj prin fax, in care mi-a spus ca tata a trebuit sa-si inchida magazinul. Ei nu au mai dormit de citeva zile de frica gangsterilor care profita de aceste revolte si fura tot. Au fost inchise toate magazinele, toate bancile. Lumea nu mai poate dormi de frica sa nu li se fure tot ce le-a mai ramas, pentru ca in oras nu mai este politie", a marturisit cu tristete tinarul, care a marturisit ca nu stie inca cu ce bani isi va achita chiria pe luna aceasta si taxa pentru studii. A subliniat ca haosul care domina tara a fost creat in mare parte de catre politisti "Mubarak dog’s" (n.r. – derivat de la numele presedintelui), asa cum au fost numiti, care au distrus totul in calea lor si care au omorit in bataie zeci de cetateni. "Lucrurile s-au inversat. Tata mi-a povestit ca a prins mai multi politisti care dadeau foc la fabrici si la magazine. In aceasta perioada civilii, oamenii de rind s-au mobilizat pentru a-i prinde pe politisti si a-i da pe mina armatei", a relatat Hussein.

Tinarul a mai spus ca nu doreste sa se intoarca in tara pentru ca este la virsta la care trebuie sa fie inrolat in armata. Iar daca se intimpla acest lucru el va trebui sa respecte ordinele si sa  lupte impotriva familiei sale si a tuturor cetatenilor care protesteaza pentru un viitor mai bun. "Din totdeauna noi am avut o relatie intima cu armata egipteana, care este si cea mai mare din Africa. Comandantul lor se supune presedintelui Mubarak, insa soldatii sint ca si noi. Vom vedea cui vor lua partea" a precizat Hussein. Tinarul a marturisit ca aceste proteste incep sa capete numele de "revolutia camilelor" si asta pentru ca egiptenii au indurat timp de 30 de ani regimul totalitar al presedintelui Mubarak. "Camila este un animal specific continentului nostru. Pe linga aceasta este, poate, cel mai rabdator animal. La fel ca si camila, noi am indurat 30 de ani un regim care ne-a distrus. Si la fel cum camila isi aduna in cocoasa rezerve mari de apa si mincare, tot asa am acumulat noi in suflet, timp de 30 de ani, ura si nemultumirile fata de Mubarak" a povestit Hussein. Ultima data a fost acasa in vara anului 2009. Crede ca aceasta revolutie era necesara, mai ales pentru viitorul tinerilor, care au inceput sa plece in numar tot mai mare din tara. "La noi, drogurile au ajuns mai ieftine decit mincarea. De la 14 ani copiii fumeaza hasis. De educatie nici nu mai poate fi vorba. Sint unii care termina universitatea si nu stiu sa-si scrie numele" a marturisit Hussein. Tinarul este sigur ca americanii si marile puteri ale lumii nu vor interveni pentru demiterea presedintelui Mubarak. Insa la fel de sigur este si de faptul ca egiptenii nu se vor opri curind, caci si camila poate ajunge la capatul rabdarii. 

Comentarii