De Business

Punem punctul pe știi

Aglomeratie si haos la depunerea declaratiilor pentru pensii si somaj

miercuri, 25 august 2010, 19:02
4 MIN
 Aglomeratie si haos la depunerea declaratiilor pentru pensii si somaj

Nebunia declaratiilor privind plata taxelor la pensii si somaj de catre persoanele care inregistreaza venituri de natura profesionala a continuat si ieri. Sute de ieseni au trecut pragul institutiilor unde trebuiau sa depuna documentele, iar altii au "inrosit" firele telefonice pentru a cere cit mai multe informatii.

Iesenii s-au plimbat ieri intre Casa Judeteana de Pensii (CJP), Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) si Casa de Asigurari de Sanatate (CASS) Iasi. Daca pe data de 24 august, la AJOFM Iasi, 100 de ieseni aveau depuse declaratiile, ieri alti 250 au stat la coada pentru depunerea documentelor. "Foarte multi inca nu stiu despre ce este vorba si vin doar pentru a cere informatii. S-au dat date suplimentare la sute de ieseni atit telefon cit si in persoana.  Telefonul suna continuu. Deja stim inainte sa raspundem ca la celalat capat al firului este cineva care nu stie cum trebuie completata declaratia", ne-a declarat Adriana Sirghie, purtator de cuvint AJOFM Iasi.

Pentru contributia la somaj, formularul se descarca in dublu exemplar de pe site-ul www.ajofmiasi.ro. "Dupa completarea cu datele personale, persoanele fizice vor trebui sa precizeze venitul net realizat, astfel incit sa poata fi stabilita baza de calcul a contributiei la bugetul asigurarilor de somaj, in conditiile in care cota contributiei individuale la bugetul asigurarilor de somaj este de 0,5%. Baza de calcul a contributiei se determina prin insumarea veniturilor nete realizate, dar nu mai mult decit echivalentul de 5 ori valoarea salariului mediu brut pe economie care este de 1.836 de lei", a adaugat Gabriela Vasilache, director executiv AJOFM Iasi.

Si la CJP Iasi a fost agitatie dar nu la fel de multa ca in ziua de marti. "Am dat informatii telefonic la sute de ieseni. Multi suna ca sa se intereseze. Au venit si au depus declaratia in jur de 250 de persoane, din care circa 150 azi (n.r. – ieri). Formularul poate fi descarcat de pe site-ul nostru www.cjpiasi.ro, la noi fiind suficient un singur exemplar", a precizat Adriana Grecu, director executiv CJP Iasi.

Cei cu venituri de natura profesionala trebuie sa treaca pragul celor trei institutii chiar daca nu au inregistrat venituri intr-o luna pentru a notifica acest aspect. Potrivit purtatorului de cuvint al Finantelor iesene, Maria Taran, in judet exista 150.000 de ieseni ce inregistreaza venituri de natura profesionala, din care aproximativ 3.690 au venituri obtinute din drepturi de proprietate intelectuala.

Termenul a fost prelungit ad hoc de ministrul Muncii

Aglomeratie a fost inregistrata la toate institutiile din tara. Mii de persoane au stat la cozi, ieri, la casele de pensii si la agentiile de ocupare a fortei de munca din tara pentru a depune declaratiile aferente veniturilor din drepturi de autor si PFA.

Persoanele care nu reusesc sa depuna la timp declaratiile aferente veniturilor din drepturi de autor nu vor fi penalizate, aceste documente putind fi depuse in toata aceasta saptamina, iar neconcordantele care se pot ivi pot fi refacute, a declarat, ieri, ministrul Muncii, Mihai Seitan.

"Dupa ce sistemul se va pune la punct, atunci se vor aplica penalitati, daca se va dovedi reaua-credinta. Este normal ca oamenii sa invete (ce au de facut – n.r.), sa invete si cei care lucreaza cu ei", a spus ministrul, adaugind ca este falsa toata aceasta "isterie".

Seitan a precizat ca, de zece ani, in perioada 24 – 25 a fiecarei luni, este aglomeratie mare la casele de pensii si la agentiile de somaj, doarece in aceste zile vin si reprezentantii firmelor care trebuie sa depuna documentele. De obicei, toata lumea lasa pentru ultimul moment sa faca acest lucru.

Stagiul complet de cotizare la pensii

Ministrul Muncii a mai declarat ieri ca normele de aplicare a OUG 58/2010 vor fi modificate astfel incit persoanele care platesc contributii pentru venituri de natura profesionala sa aiba stagiu complet de cotizare si doar punctajul obtinut sa fie mai mic, in functie de contributie.

Ministrul a precizat ca, in prezent, persoanelor care platesc contributii la pensii sau la somaj din venituri profesionale, inclusiv din drepturi de autor, li se acorda doar o treime din stagiul de cotizare, iar acest lucru urmeaza sa fie corectat.

"O sa fie probabil niste precizari in norme, precizarea de baza, care probabil va fi aprobata astazi (miercuri – n.r.) in sedinta de Guvern, se refera la faptul ca cei care platesc contributii la pensii sau la somaj li se considera, prin faptul ca platesc contributii individuale de 10,5 la suta, spre exemplu la pensii, li se considera, incorect, o treime din stagiul de cotizare", a declarat ministrul Muncii.

S-au contrat cu ziaristii

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, i-a atras atentia, ieri, unei ziariste acreditate la Guvern ca este "de vazut" daca este platita in mod corect prin drepturi de autor pentru profesia ei sau daca nu cumva modalitatea prin care e platita de angajator reprezinta o forma de evaziune fiscala Ministrul Finantelor a intervenit atunci cind, in urma unei intrevederi a premierului cu reprezentantii uniunilor de creatori, ziarista i-a cerut presedintelui Casei Nationale de Pensii, Doina Pircalabu, explicatii mai clare privind modalitatea de declarare a veniturilor din drepturi de autor.

Vladescu a intrebat-o in mod ironic pe ziarista daca este sculptor, scriitor sau poet, iar cind aceasta i-a raspuns ca e jurnalist, ministrul Finantelor a aratat ca e nevoie de clarificarea modalitatii de plata pentru munca prestata de aceasta.

Si ministrul Muncii, Mihai Seitan a avut o replica acida la adresa ziaristilor. "Care e problema ca nu va inteleg? Daca un sistem din asta apare in presa, vreti sa nu va mai luam contributiile astea, va e frica ca platiti bani in plus?", s-a rastit Seitan la jurnalistii prezenti la conferinta de presa.

Comentarii