De Business

Punem punctul pe știi

Autorizatie pentru halucinogene

marți, 02 februarie 2010, 20:11
3 MIN
 Autorizatie pentru halucinogene

Angajatii Directiei Agricole au trebuit sa rezolve saptamina trecuta o solicitare foarte neobisnuita. Un iesean le-a cerut aprobarea cultivarii unor plante halucinogene pentru consum propriu.

Contactat de reporterii "Ziarului de Iasi", barbatul a sustinut ca vroia sa planteze plantele pentru hrana animalelor si nu pentru consum personal. Reprezentantii Directiei Agricole pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi sustin ca nu au auzit in viata lor ca pasarile sa fie hranite astfel.

Cazul pas cu pas

Ion Zaharia a depus saptamina trecuta o cerere tipizata la DADR Iasi pentru infiintarea unei culturi de cinepa motivind in cerere ca doreste realizarea acestei culturi pentru consum propriu. Planta urma sa fie insamintata pe o suprafata de 400 de metri patrati in localitatea Comarna unde Zaharia sustine ca are o gospodarie. "Cererea i-a fost refuzata din start pe motiv ca nu are contract de valorificare a productiei. Noi aprobam astfel de cereri doar in cazul in care productia este pentru procesare sau pentru cercetare. In nici un caz pentru consum propriu. Am rugat sa se sesize Politia cu privire la acest caz", a explicat Eugen Ticau, director coordonator DADR Iasi.

Contactat, Ion Zaharia, proprietarul salii de sport Pro Olimpic si a lantului de magazine Fest ce comercializeza bijuterii din argint a prezentat o cu totul alta varianta. "Am fost si am depus cererea pentru a produce seminte ca sa le folosesc in hrana animalelor pentru ca am o gospodarie cu pasari si animale acolo unde am cerut sa cultiv cinepa. Au cereri tipizate si nu aveau rubrica pentru producerea de seminte in folosul animalelor. Aveau doar pentru comercializare sau consum propriu", sustine Zaharia.

Acesta mai spune ca atunci cind a completat cererea i-a explicat inginerului care l-a consiliat pentru ce doreste acea cultura. "Mi-a spus sa semnez la rubrica pentru consum propriu ca nu se intelege altceva pentru ca stie el despre ce e vorba", a  mentionat ieseanul.

Supararea cea mai mare a lui Zaharia este ca institutia i-a respins cererea fara macar sa analizeze cazul. "Daca domnul director de la DADR trateaza cu atit usurinta orice cerere, atunci inseamna ca este un om foarte competent. Putea macar sa dea un telefon si sa se intereseze de caz. Eu am cerut autorizatie pentru a face furaje la pasari, iar ei au inteles ca vreau sa trag pe nas. Este jenant", a adaugat Zaharia.

Ce spun reprezentantii Directiei Agricole

Atit inginerul care s-a ocupat de cererea proprietarul Pro Olimpic, cit si seful de birou neaga cu vehementa afirmatiile lui Zaharia. "In primul rind ca nu a pomenit de nici o gospodarie sau de animale. A sustinut ca vrea sa produca seminte pentru consum propriu. Nici macar nu a mentionat ce fel de cinepa doreste sa cultive, iar inginerul care s-a ocupat de cerere nu si-ar fi permis niciodata sa-i spuna ceea ce a sustinut acesta. Cred ca acest domn confunda cinepa cu meiul. Nu am auzit in viata mea sa dai seminte de cinepa la animale sau la pasari. Cred ca gainile alea ori vor adormi ori o vor lua la fuga", a sustinut Neculai Olariu, sef birou DADR Iasi.

Gainile vesele

Reporterii Ziarului de Iasi i-au contactat si pe specialistii din domeniul agriculturii din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Ion Ionescu de la Brad Iasi pentru a vedea daca animalele pot fi hranite si in cantitati mici cu seminte de cinepa. "Nu am auzit niciodata de asa ceva. Nu cred ca se poate hrani un animal cu seminte de cinepa", a fost pozitia profesorului Constantin Leonte, decanul Facultatii de Agricultura.

Nici Benone Pasarin, decanul Facultatii de Zootehnie, nu a auzit de o astfel de "reteta" pentru hrana animalelor. "Nu am auzit de asa ceva. Este posibil daca ai pasari exotice in colivie si sint aduse dintr-un mediu in care au fost hranite cu asa ceva. Dar la pasarile si animalele de ferma de la noi din Romania nu exista asa ceva", a explicat Pasarin.

La intrebarea ce s-ar intimpla daca gainile ar primi o astfel de hrana, profesorul a izbucnit in ris. "Probabil ca acele gaini ar fi mult mai vesele. Ar cinta mai mult, dar productia nu va fi mai mare", a adaugat decanul Facultatii de Zootehnie.

Comentarii