De Business

Punem punctul pe știi

BNR are ca obiectiv atingerea unei rezerve valutare de 3 miliarde de dolari pina la sfirsitul anului

marți, 28 iulie 1998, 23:00
3 MIN
 BNR are ca obiectiv atingerea unei rezerve valutare de 3 miliarde de dolari pina la sfirsitul anului

Proiectul de Ordonanta privind abilitarea Ministerului Transporturilor de a executa silit societatile comerciale care nu au virat contributiile la Fondul Special al Drumurilor Publice (FSDP) va fi inaintat Guvernului in vederea aprobarii in cadrul sedintei de saptamina viitoare, a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX Traian Basescu, ministrul Transporturilor.
Emiterea respectivei reglementari este urmare a interpretarilor diferite date de ministerele Finantelor si Transporturilor unor prevederi ale Ordonantei 11/1996 privind executarea silita a creantelor bugetare.
Ministerul Transporturilor sustine ca Ordonanta 11 obliga Finantele la executarea silita a creantelor la Fondul Special al Drumurilor. Replica Ministerul Finantelor, prezentata recent prin intermediul secretarului de stat Iosefina Morosanu, a fost ca recuperarea respectivelor creante de catre organele specializate aflate in subordinea sa ar transforma aceste sume in venituri bugetare, fapt care ar impiedica recuperarea lor de catre Ministerul Transporturilor. Totodata, Ministerul Finantelor recomanda Transporturilor sa realizeze executarea silita prin imputerniciti proprii.
"Adoptarea Ordonantei este o solutie disperata, luata pe fondul pozitiei pe care o are doamna secretar de stat Morosanu. Refuzul doamnei secretar de stat contravine prevederilor articolului 26 din Ordonanta 11", a afirmat Basescu.
Ministrul Transporturilor a aratat ca, in trimestrul al doilea al acestui an, media incasarilor la FSDP a fost de 75 miliarde lei, pentru ca, in luna iulie, dupa depunerea plingerilor la Parchet impotriva managerilor societatilor datornice, sa fie incasati 137 miliarde lei. Basescu spune ca Ministerul Transporturilor mai are de recuperat 380 miliarde lei, iar "campionii datoriilor sint rafinariile din SNP". "Vreau sa cred ca acesta nu e un semn ca rafinariile sint in mare dificultate, desi SNP de abia s-a infiintat", a continuat ministrul.
Ministrul Transporturilor a aratat ca, urmare a dificultatilor de incasare a sumelor la FSDP, din cele 52 miliarde lei alocate prin hotarire de guvern pentru refacerea infrastructurii rutiere din judetele afectate in urma inundatiilor, au fost alocate doar 27 miliarde lei.
Basescu apreciaza drept "hazardata" solutia avansata, recent, de managerii societatilor constructoare de autovehicule, conform careia plata datoriilor la FSDP sa poata fi realizata prin livrarea de autovehicule. "Mi se pare hazardata o asemenea solutie, dar o analizam. Am putea gasi solutii de a comercializa autovehiculele, pentru ca trebuie sa recuperam banii pe care cetatenii deja i-au dat", a comentat Traian Basescu.
Valoarea sumelor colectate, de la inceputul anului si pina in prezent, in contul FSDP se ridica la 1069 miliarde lei. Potrivit ministrului Basescu, acest nivel al incasarilor este insuficient pentru asigurarea intretinerii drumurilor nationale. Pina la sfirsitul anului in curs, valoarea totala a sumelor incasate la FSDP va trebui sa fie de circa 2.500 miliarde lei. "Cu executarea silita a rafinariilor datornice vom realiza in mod cert acest venit", a apreciat Basescu.
"in momentul de fata, raportat la necesitati, FSDP asigura circa 50% din necesarul de finantare pentru intretinerea drumurilor nationale", a precizat ministrul. El a afirmat ca, deocamdata, nivelul taxei anuale platite de posesorii de autovehicule este mic, dar ca ministerul are in vedere cresterea treptata a acestuia, pe masura progreselor din economie, astfel incit sumele care vor fi colectate la FSDP sa acopere in integralitate necesarul de finantare pentru intretinerea drumurilor.
Ministerul Transporturilor a depus, la 13 iulie, la Parchetul de pe linga Curtea Suprema de Justitie, plingere penala impotriva managerilor a noua societati comerciale, in vederea cercetarii sub aspectul savirsirii infractiunii de deturnare de fonduri. in aceeasi zi, Ministerul Transporturilor a depus la Ministerul Finantelor dosarele privind executia silita a creantelor bugetare pentru societatile care nu au virat contributiile la Fondul Special al Drumurilor Publice.
Cele noua societati sint: rafinaria Petrobrazi; rafinaria Arpechim; Rafo SA Onesti; Petromidia SA Navodari; Roman SA Brasov; Aro SA Cimpulung; Benzoil SRL Oradea. De asemenea, SC Automobile Dacia SA Pitesti si SC Petrotel SA Ploiesti, desi au achitat contributia la FSDP la zi, au de platit majorari de intirziere (penalitati). Suma totala de la plata carora s-au sustras managerii respectivelor societati se ridica la 328,4 miliarde lei, iar impreuna cu penalitatile de intirziere – 452,3 miliarde lei.

Comentarii