De Business

Punem punctul pe știi

Cel mai mare actionar al FP vrea ca Fondul sa vanda din active si sa distribuie banii actionarilor

joi, 16 februarie 2012, 10:27
3 MIN
 Cel mai mare actionar al FP vrea ca Fondul sa vanda din active si sa distribuie banii actionarilor

Fondul Proprietatea a primit miercuri de la Elliott o solicitare de convocare AGA in care sa se discute despre revizuirea comisionului de administrare pe care Franklin Templeton il incaseaza, de 0,479% pe an din capitalizarea Fondului.

Fondul american de hedging Elliott Associates este cel mai mare actionar al FP, detinand indirect 12,57% din actiuni (12,91% din capitalul subscris si varsat), prin companiile Manchester Securities si Beresford.

Elliott propune, prin firma Manchester Securities, ca pentru a incuraja administratorul sa inceapa vanda din participatii, Franklin Templeton sa primeasca un comision suplimentar de 1,5% din banii obtinuti din vanzarea de active ale FP si distribuiti ulterior actionarilor, pentru perioada 2012 – 2013, iar in 2014 acesta sa scada la 1%.

"Structura revizuita a onorariului supusa aprobarii actionarilor urmareste sa motiveze administratorul sa vanda detinerile de portofoliu si sa distribuie numerar catre actionari sub forma de distributii suplimentare, remunerand in acelasi timp si SAI pentru reducerea onorariilor viitoare datorata scaderii dimensiunii Fondului", se arata intr-un raport transmis, joi, de FP Bursei de Valori Bucuresti.

Elliott considera ca actuala formula de stabilire a comisionului de administrare incasat de Franklin Templeton nu incurajeaza administratorul sa vanda din active si sa distribuie banii actionarilor, ci sa investeasca banii pentru a maximiza valoarea activelor administrate.

"Este discutabil daca reinvestirea veniturilor din vanzari in detineri noi de portofoliu va reusi sa reduca in mod substantial discountul, avand in vedere numarul redus de companii mari admise la tranzactionare pe bursa de valori din Romania ale caror actiuni se tranzactioneaza intr-un volum considerabil. In practica, societatea de administrare poate fi constransa, acolo unde este permis, sa se orienteze catre alte piete regionale pentru investitii noi, dar exista limitari in legislatia cu privire la Fond, care limiteaza posibilitatea de a investi in active din afara Romaniei", se arata in solicitarea inaintata de Manchester Securities.

Politica de dividende a FP prevede distribuirea integrala catre actionari a profitului obtinut din dividende si dobanzi, in timp ce restul incasarilor pot fi reinvestite.

Astfel, administratorul Franklin Templeton a propus ca actionarii sa primeasca in acest an dividende in valoare totala bruta de 523,5 milioane lei (120,4 milioane euro), suma reprezentand aproximativ 96% din profitul net de anul trecut.

La inceputul anului trecut, Fondul Proprietatea avea in conturi peste 1 miliard de lei, bani pe care i-a folosit pentru rascumparari de actiuni (120 milioane lei) si pentru investitii in actiuni Erste Bank si Raiffeisen Bank listate la Bursa de Valori din Viena (350 milioane lei in primul semestru), dar si in titluri ale companiilor din Romania, precum Alro, Azomures, BRD, Banca Transilvania si Conpet. Actiunile la companile din Romania au cea mai mare pondere in activele FP, reprezentand la finalul anului trecut aproape 99% din portofoliu.

Elliott spune, in solicitarea transmisa, ca unul dintre cele mai bune mijloace de a reduce discountul in cazul fondurilor inchise listate este vanzarea unora din activele din portofoliu si distribuierea banilor catre actionari.

Actiunile Fondului Proprietatea se tranzactioneaza in prezent la un discount de peste 50% fata de valoarea activului net.

Reprezentantii Elliott mentioneaza ca pe masura ce activele sunt vandute si banii sunt distribuiti actionarilor valoarea activelor din portofoliu se va diminua si, totodata, ar fi recomandabila renuntarea la actualul comision de administrare, de 0,479% pe an.

Franklin Templeton a incasat anul trecut comisioane de 32,1 milioane lei (7,5 milioane euro) pentru gestionarea investitiilor si de administrare a FP.

Distribuirea suplimentara este considerata acordarea de dividende speciale, rascumpararea propriilor actiuni, diminuari de capital prin reducerea valorii nominale si pentru alte acordari.

Fondul Proprietatea mentioneaza in comunicatul transmis Bursei ca va convoca AGA, aceasta urmand sa aiba loc pana pe 8 aprilie, pe ordinea de zi fiind prezentate solicitarile transmise saptamana trecuta de alti trei actionari pentru aprobarea listarii secundare a FP pe bursa de la Varsovia si pentru revocarea membrilor Comitetului Reprezentantilor.

Actiunile FP au inchis sesiunea de tranzactionare de miercuri la un pret de 0,524 lei, in scadere cu 0,47%. La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 7,21 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro). (Mediafax)

Comentarii