De Business

Punem punctul pe știi

Cum ne va merge in 2011

Subtitlu

duminică, 02 ianuarie 2011, 20:05
10 MIN
 Cum ne va merge in 2011

Anul care tocmai s-a incheiat a fost unul din cei mai tulburi din istoria recenta a tarii. Taierile de salarii din mediul privat si de la stat, somajul ridicat si miile de firme care au tras obloanele sint doar citeva dintre elementele care au caracterizat 2010. Toate acestea au venit pe fondul scaderii economice si care persista de mai bine de doi ani. Cum va fi 2011? Toti speram, ca din punct de vedere economic, sa fie mai bun. Un raspuns exact este insa greu de oferit. De aceea „Ziarul de Iasi" a consultat mai multi economisti, oameni de afaceri si profesori si pe baza analizelor acestora a incercat sa creioneze peisajul care va caracteriza situatia economica. Trebuie subliniat ca 2011 va fi unul tulbure, drumul nu va fi drept, ci sinuos. Vom avea parte atit de suisuri, cit si de coborisuri, ceea ce face ca previziunile sa fie foarte greu de prins in niste tuse clare. Cert este ca persoanele care isi vor asuma riscuri, si mai ales cele care le vor calcula foarte bine, vor reusi sa cistige. In rindurile care urmeaza dam citeva raspunsuri in ceea ce priveste principalele domenii care privesc activitatea de zi cu zi: in ce domenii este mai bine sa va plasati banii, cit sa mai asteptam pina cind sa achizitionam o casa sau un teren si in ce moneda si cind este mai bine sa ne imprumutam.

 Piata muncii nu se va dezgheta complet in prima parte a anului

Un studiu al companiei Manpower arata ca in prima parte a anului sansele de angajare vor fi foarte reduse pentru persoanele din Zona de Nord-Est a tarii. Domeniile in care va exista o cerere pentru forta de munca sint IT-ul, vinzarile si productia industriala

Piata muncii se scalda inca in ape tulburi. Desi, comparativ cu anul 2009 si chiar inceputul acestui an, lucrurile incep sa se mai aseze, situatia nu este deloc clara in ceea ce priveste perspectivele de angajare. Ultimul raport prezentat de catre Manpower, companie ce se ocupa cu recrutarea de personal, arata ca pentru pentru primul trimestru al anului viitor, in zona Moldovei, sansele de angajare sint foarte reduse. „Persoanele aflate in cautarea unui loc de munca vor intimpina perspective destul de reduse privind angajarile pentru trimestrul I –  2011, dupa cum sustin angajatorii din Regiunea de Nord-Est, acestia raportind o previziune neta de angajare (n.r. – diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in firma lor) de -12%. Previziunea a scazut cu 7 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, dar este cu 7 puncte procentuale mai puternica fata de aceeasi perioada a anului trecut", se arata in studiul Manpower. Cu alte cuvinte, sansele de angajare sint minime. Domeniile unde totusi se preconizeaza ca se vor efectua angajari pot fi numarate pe degetele de la o mina. „La nivelul judetului Iasi se cauta multi specialisti in domeniu IT, de la ingineri pina la middle manager cu experienta in domeniu. De asemenea call-center-ele cauta oameni care sa cunoasca 2-3 limbi straine. Oferte in vinzari, servicii si productie industriala", a precizat Camelia Birzanu, manager general, Brainer Consulting Iasi. Si reprezentantii companiei de recrutare Trenkwalder Sobis sustin ca firmele din domeniul IT-ului vor fi printre cele mai active in angajari. In ceea ce priveste salarizarea, reprezentantii firmelor de recrutare afirma ca lefurile vor ramine aproximativ la fel ca si in 2009-2010. „In cel mai fericit caz, salariul ramine la nivelul celui din 2010. Sa speram ca nu va scadea, desi ne asteptam si la acest lucru", a adaugat Birzanu. Domeniul IT este de departe cel mai atractiv sector de activitate atit din punctul de vedere al angajatorului, cit si al angajatului.

Cit pot cistiga specialistii in IT

La Iasi companiile private gasesc forta de munca specializata de care au nevoie, iar angajatii beneficiaza de un salariu peste media pietei. „Salariile pornesc undeva de la 400-500 de euro pentru un programator sau consultant debutant. Cei cu o experienta medie de 3-4 ani, cu proiecte realizate, ajung undeva la 1.200-1.500 de euro pe luna, iar un consultant senior, project manager cu minimum cinci ani experienta si proiecte la activ, ajunge si la 2.500-3.500 de euro pe luna. In principiu media salariile se respecta atit la specialistii in Java, C^^ cit si toate celelalte programe informatice", a detaliat omul de afaceri Gabriel Mardarasevici, fost manager general Ness Tehnologies, in prezent proprietarul Grupului de firme Radix. Nici la nivel national situatia nu pare mai clara. Studiul Manpower arata ca angajatorii din doar doua regiuni din cele opt se asteapta la o crestere a numarului de angajari. „Angajatorii romani previzioneaza un climat instabil privind angajarile pentru trimestrul I – 2011. In timp ce 15% dintre angajatori se asteapta sa creasca volumul angajarilor in trimestrul urmator, 17% dintre ei anticipeaza o scadere a activitatii de angajare si 62% nu anticipeaza nicio schimbare, rezultind o previziune neta de angajare cu o valoare de -2%. Fata de trimestrul anterior, perspectivele de angajare prezinta o usoara scadere de 2 puncte procentuale, in schimb, fata de aceeasi perioada a anului trecut, prezinta o crestere considerabila de 9 puncte procentuale", a adaugat Eliza Nechifor, coordonator marketing & comunicare al Manpower Romania.

Ce spun statisticile oficiale

Potrivit informatiilor puse la dispozitie de catre Agentia Judeteana pentru ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Iasi, anul acesta 9.908 ieseni si-au gasit de munca. „Din baza noastra de date a rezultat ca prin intermediul nostru au fost angajati 5.341 de someri din mediul urban si alte 4.567 de persoane din mediul rural", a spus Adriana Sirghie, purtator de cuvint AJOFM Iasi. Dintre cei care au resit sa-si gaseasca un loc de munca 1.426 erau absolventi de studii superioare, iar 2.311 cu studii medii. „In ceea ce priveste virsta somerilor integrati pe piata muncii, 1.959 sint sub 25 de ani, 2.899 au intre 25 si 35 de ani, 2.837 au virsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani iar alti 2.213 au peste 45 de ani", a incheiat Sirghie. (Gabriela CURELARU)

Pretul locuintelor ramine in scadere si in 2011?

In cazul in care guvernul renunta la programul „Prima Casa", este posibil sa asistam la noi scaderi in ceea ce priveste pretul locuintelor

Iesenii care vor sa-si cumpere un apartament in 2011 nu trebuie sa se grabeasca deoarece preturile pe acest segment vor mai scadea pina la sfirsitul anului. Potrivit reprezentantilor agentiilor imobiliare iesene, scaderea nu va fi semnificativa, dar totusi se va simti la buzunare. „Daca in urma cu doi ani un apartament cu doua camere in bloc cu rism seismic zero, in zona CUG, se vindea cu 70.000 de euro, iar in acest an se gasea si la pretul de 45.000 de euro, in vara lui 2011 imobilul va putea fi achizitionat pina in 40.000 de euro. De asemenea, un apartament cu patru camere din zona Podu Ros, care se vindea in urma cu doi ani cu 90.000 de euro, in 2010 pretul acestuia a scazut la 55.000 de euro. In acest an, pretul va cobori pina in toamna la 50.000 de euro. Apartamentul este la etaj intermediar, fara risc seismic", este de parere Dan Mihoci, managerul agentiei Casa Ta. Potrivit sursei mentionate, in acest an preferintele iesenilor in materie de apartamente se vor muta spre Centru. „Daca in urma cu doi ani iesenii isi gaseau apartamente cu 70.000 de euro in cartiere situate mai la marginea orasului, in 2011, cu mai putini bani, isi vor gasi in centrul Iasului. Zonele preferate se vor mentine si in acest an, la fel ca si anul trecut, in cartierele Nicolina, Podu Ros, Centru, Tatarasi zona Dispecer. In schimb, vor fi foarte putin cautate apartamentele din Tatarasi deoarece sint vechi si mici", a explicat Mihoci. In privinta tranzactiilor, in 2011, agentii imobiliari se tem ca programul Prima Casa va fi suspendat, acesta fiind de fapt locomotiva care a antrenat cresterea tranzactiilor in anul 2010. „Pe acest fond de temeri, estimam ca anul viitor tranzactiile se vor estompa, dar nivelul se va pastra ca in 2010. Ca sa nu scada, acest lucru este conditionat de continuarea programului Prima Casa", a spus si Ciprian Iovu, managerul agentiei Inter Imobiliare.

Se pot obtine preturi bune la achizitia de terenuri

In privinta terenurilor, jucatorii de pe piata imobiliara sint de parere ca numarul tranzactiilor va fi in urcare. Potrivit proprietarului de terenuri Ioan Zapodeanu, in 2010, piata terenurilor a cunoscut un reviriment fata de anul precedent. „Fara sa fiu exagerat, apreciez ca in 2010 tranzactiile cu terenuri au crescut cu 10% si estimez ca anul viitor vor crestere cu inca 10%", a preconizat Ioan Zapodeanu. Totusi, pe fondul numarului relativ mic de tranzactii raportat la perioada 2006 – 2007, la achizitia terenurilor se pot obtine preturi mai mici decit cele cerute initial de vinzatori. „De exemplu, am un teren de 2.000 de metri patrati pe strada Ipsilanti, in spatele Primariei Iasi, unde proprietarul cere 500 de euro. Daca cel interesat are cu adevarat intentii bune, pretul poate fi scazut si la 350 de euro metrul patrat. De asemenea, pe strada Ion Creanga din Tatarasi, pentru un teren de 1.500 de metri patrati, proprietarul cere 200 de euro metru patrat, dar sigur va accepta si 150 de euro", a precizat Ciprian Iovu. Acesta spune ca si terenurile de la marginea municipiului se pot cumpara in acest an cu reduceri substantiale ale pretului. „Un teren din zona Abatorului este scos la vinzare in prezent cu 80 de euro, dar in primavara acestui an poate fi cumparat lesne cu 20, 30 de euro mai putin", este convins Iovu. Omul de afaceri Ioan Zapodeanu spune ca in 2011 va creste atractivitatea pentru terenurile de pe traseul drumului european. „Aceste terenuri au fost atractive pentru centre comerciale, reprezentante auto si altele. De asemenea, si anul acesta au fost multe achizitii de terenuri facute de mari companii. Au simtit ca este momentul sa cumpere", a adaugat Zapodeanu.

Birourile s-au dat en gros

In privinta spatiilor de birouri, agentii imobiliari sustin ca pe parcursul anului viitor se va reduce substantial suprafata totala disponibila in Iasi. Acestia sint de parere ca o mare parte din cladirile de birouri au fost ocupate in 2010 si au mai ramas foarte putine libere. „Miza va fi mare pe spatiile care se construiesc in prezent si vor fi date in folosinta anul viitor. Anul trecut a fost unul destul de bun pentru proprietarii de cladiri. De exemplu, cladirea lui Sandru, din Podu de Piatra, este ocupata in proportie de 95%, la cea a lui Gabriel Surdu procentajul este acelasi, iar la Palas au inceput sa fie inchiriate suprafete mari", a declarat Iulian Ursache, patronul companiei de intermedieri imobiliare UIL Casa. Acesta este de parere ca scaderea preturilor a antrenat multe relocari ale firmelor pe suprafete mai mari. „Multe dintre firme au inchiriat suprafete mari in cladiri de birouri mai moderne. Au ramas multe spatii neocupate in cladiri mici. Un exemplu in acest sens este Endava, care s-a mutat din citeva birouri a cite 270 de metri patrati la 1.159 de metri patrati, la Palas", a adaugat Ursache. (Andrei DISCA)

Reducere timida a dobinzilor la credite

Economistii se asteapta ca BNR sa apese pedala reducerii dobinzilor, dar efectele se vor vedea mai ales in a doua parte a anului

Analistii economici prevad pentru anul acesta o stabilizare a dobinzilor la creditele si depozitele in valuta si un usor trend descedent la cele in lei. Economistul sef al BCR, Lucian Anghel preconizeaza ca Banca Nationala Romana (BNR) va micsora dobinda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale de la 6,25%, iar acest lucru va reflecta la reducerea dobinzilor la creditele si depozitele in lei. In prima faza scaderile se vor vedea la depozite si ulterior la credite. De aici se poate concluziona ca persoanele care doresc credite ar trebui sa astepte pina in partea a doua a anului.  „In opinia noastra banca centrala ar putea relua ciclul de relaxare a politicii monetare in 2011 daca presiunile inflationiste se reduc, iar Romania incheie un nou acord cu FMI. Oficialii BNR au transmis de curind mesaje cu privire la necesitatea reluarii procesului de creditare pe baze sustenabile, in special a companiilor private, un element cheie pentru cresterea economica din 2011. Cu toate ca activitatea de creditare nu se va intoarce la exuberanta specifica anilor 2007-2008, ea ar putea inregistra totusi o crestere de o singura cifra in 2011", spune Anghel. Potrivit acestuia dobinzile la creditele si depozitele in valuta vor ramine stabile insa sint multi factori care ar putea influenta evolutia acestora. Printre acestia se numara si continuarea acordului de finantate cu FMI. Conform economistului sef al BCR, Romania economiseste mai putin decit cheltuie si ar trebui sa gaseasca echilibrul intre nevoia de dezvoltare viitoare si reducerile de cheltuieli prezente. Investitorii internationali recunosc in prezent eforturile intreprinse de autoritatile romane de a consolida finantele publice si considera Romania mai putin riscanta decit tari precum Grecia, Irlanda, Portugalia sau Ungaria. „Increderea acestor investitori ar putea fi pe deplin restaurata daca Romania va face progrese in lansarea unor proiecte majore de investitii pe termen mediu si lung si va accelera absorbtia de fonduri europene", a completat Anghel. Dan Chirlesan, conferentiar doctor in cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor, considera ca evolutia dobinzilor va depinde de relansarea sau stagnarea economiei. „Dobinda este un cost care depinde de concurenta si sanatatea bancilor. In toata Europa de Vest bancile aplica dobinzi cu 0,5-1,5% peste EURIBOR. La noi marja este de 5% fiindca include rata inflatiei. Va depinde de cum va evolua economia. Bancile sint interesate sa dea credite, dar statul creaza o adevarata concurenta. Cind vine Guvernul si cere 8 miliarde de lei cu o dobinda de 8% este normal ca bancile sa nu fie interesate sa dea aceeasi suma la mii de clienti. De ce sa faca mii de dosare si verificari de acte cind pot face un singur dosar", a mentionat Chirlesan. (Gabriela CURELARU)

Comentarii