De Business

Punem punctul pe știi

Cum poti ramine si fara slujba si fara ajutor de somaj

duminică, 29 martie 2009, 16:47
3 MIN
 Cum poti ramine si fara slujba si fara ajutor de somaj

Legea somajului ofera sprijin doar pe hirtie, in realitate categorii largi de persoane se pot trezi fara ajutor cu toate ca au muncit si au platit asigurarile la stat.

Reporterii "Ziarului de Iasi" au identificat doua astfel de categorii: angajatii care au fost concediati in actualul context al crizi economice, dar din diverse motive patronii nu le-au intocmit acte de disponibilizare colectiva, si tinerii care s-au angajat imediat dupa terminarea studiilor in vara anului trecut, iar acum si-au pierdut slujbele. Cazurile descrise mai sus vor fi ilustrate prin intermediul a doua exemple care sint mai mult decit concludente. 

Constantin T. a ramas fara locul de munca in mijlocul lunii decembrie a anului trecut. Pentru ca firma la care lucra a dat faliment si trebuia sa-i plateasca trei salarii restante, patronul a conditionat plata datoriilor de intreruperea contractului de munca prin acordul partilor. "Ne-au dat pe toti afara si ne-au pus sa semnam ca plecam de buna voie. Aveam nevoie de bani si am semnat ca-mi dau demisia. Nici nu mi-au dat toti banii invocind ca am nu stiu ce pierderi de munca iar cind m-am dus la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Iasi, mi-au spus ca nu pot beneficia de somaj pentru ca a fost alegerea mea sa plec din firma conform datelor din cartea de munca. Am ramas fara servici pina in ziua de azi", ne-a declarat Constantin T.

Contactata telefonic directorul AJOFM Iasi a explicat care sint pasii pe care o persoana trebuie sa ii urmeze pentru a nu pati acelasi lucru. "Daca un angajat pleaca de buna voie nu beneficiaza de somaj. In schimb, daca este dat afara, postul i s-a restructurat sau firma la care lucra intra in faliment atunci nu trebuie sa semneze nici un act prin care se specifica incetarea contractului de munca cu acordul ambelor parti. De indata ce au fost anuntati ca vor fi disponibilizati acestia trebuie sa vina la noi sau la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi pentru a primi toate informatiile necesare si de a se face demersurile pentru a putea beneficia de somaj", sustine Gabriela Vasilache, director executiv AJOFM Iasi.

Si Madalina B. a avut mari probleme din momentul in care si-a pierdut locul de munca. Imediat dupa terminarea facultatii aceasta a fost angajata cu carte de munca la o firma de consultanta. Dupa sapte luni, postul i-a fost restructurat, iar tinara de 24 de ani nu a putut beneficia de indemnizatia de somaj pentru ca nu avea stagiul complet de cotizare si nici nu a anuntat institutiile statului ca este in cautarea unui loc de munca. "Colegii mei care au iesit de pe bancile facultatii odata cu mine stau bine mersi acasa si iau somaj, iar eu care am si muncit 7 luni nu primesc nimic. Nu mi se pare corect", ne-a declarat Madalina.

"Trebuie sa aiba 12 luni muncite in ultimii 2 ani pentru a primii somaj. Daca se mai poate angaja si sa adune 12 luni muncite atunci poate veni sa primeasca indemnizatie de somaj. Iar in cazul studentilor acestia trebuie sa faca dovada ca in termen de 60 de zile de la terminarea cursurilor si-au cautat activ de munca. Activ insemnind ca au apelat la institutiile abilitate, adica la noi sau firme de recrutare, unde primesc un numar de inregistrare la cererea depusa de ei. Daca dupa 60 de zile nu au fost angajati pe nici un post atunci primesc indemnizatia de somaj", a explicat Vasilache.

Absurditatea legii si a recomandarilor reprezentantilor agentiilor statului este cu atit mai mare daca ne gindim ca in prezent gasirea unui loc de munca este foarte dificila. Iar, in plus, in cazul fericit in care s-ar gasi un loc de munca si ar completa stagiul de cotizare cum este cazul Madalinei B. este de presupus ca angajatul va face orice sa il pastreze si nu sa renunte la el pentru a primi somaj.

Comentarii