De Business

Punem punctul pe știi

Exporturile Iasului, dublate in doi ani

marți, 01 mai 2012, 17:36
3 MIN
 Exporturile Iasului, dublate in doi ani

 Iasul a exportat anul trecut produse de peste jumatate de miliard de euro. Judetul este fruntas in Regiunea de Nord-Est atit la exporturi cit si la importuri. Produsele fabricate in Iasi au fost vindute in tari ca Franta, Germania, Suedia si Belgia. Masinile, echipamentele si aparatele pentru masini au reprezentat 59,3% din masa totala de export, in timp metalele comune si articolele fabricate din acestea au fost 15,5%. Produsele din industria usoara reprezinta 12,3% din exporturile totale, iar cea din industria chimica 3,9%. Reprezentantii agentilor economici din judet caracterizeaza trendul ca imbucurator si spun ca totul se datoreaza doar mediului de afaceri local si in nici un caz al autoritatilor locale. „Daca se apucau ei sa ne ajute, mai mult ne puneau bete in roate“, a aratat Neculai Vitelaru, presedintele Patronatului Judetean al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PJIMM) Iasi. In 2009 Iasul a exportat produse de 226,65 milioane de euro, iar in 2010 cifra a fost de 380,9 milioane euro.

Europa este baza

Regiunea de Nord-Est a exportat anul trecut produse si alimente in valoare totala de 1,96 miliarde euro. Cele mai multe produse care au luat drumul Europei si a tarilor de pe celelalte continente au plecat din Iasi. In 2011 exportul la nivelul judetului Iasi a inregistrat o valoare de 533 milioane euro din care 451,2 milioane euro au ajuns in Europa, iar diferenta vine din comertul realizat cu tari precum Coreea de Sud, China, SUA, Egipt, Brazilia, Japonia, Azerbaijan, Australia si alte citeva tari. Potrivit datelor furnizate de catre Directia Judeteana de Statistica (DJS) Iasi anul trecut cele mai exportate produse au fost masinile, aparatele si echipamentele electrice (310,3 milioane euro), produse din metale comune si articole din acestea (82,66 milioane euro), materiale textile (59,06 milioane euro), produse din industria chimica (16,16 milioane euro), marfuri si produse diverse (15,86 milioane euro) si produse alimentare, bauturi alcoolice si tutun (11,18 milione de euro). Unul dintre cei mai mari exportatori din judet este compania Delphi, care fabrica la Iasi sisteme de injectie pentru motoarele diesel.

“Sa ne lase in pace”

La acelasi capitol Neamtul se situeaza pe locul doi cu 412,70 milioane de euro in timp ce Bacaul se situeaza pe locul trei cu exporturi la nivelul anului trecut in valoare de 346,41 milioane euro. „Este un lucru pozitiv. Ma bucur ca sintem primii la export si ca se mai intimpla lucruri bune si in cea mai saraca zona din Moldova. Cei care exporta sint atit companii mari cit si companii mici care sint specializate numai pe export. Ca si domenii, exportam cel mai bine confectii, mobila, tricotaje, medicamente si echipamente pentru masini. Aici putem mentiona fabrica de mobila  sculptata Romus, Fabrica de Confectii, Delphi, Antibiotice sau Tex Ro Prod din Pascani care fabrica scaune auto pentru copii. Mai este o fabrica care produce numai camasi pentru export si o fabrica de tricotaje la Pascani a caror produse ajung in Franta si Anglia. Din pacate imi scapa numele lor acum“, a detaliat Vitelaru. Intrebat daca autoritatile locale au avut un rol in cresterea activitatii de export, presedintele PJIMM Iasi a raspuns promt „Ne-am lamurit noi cu autoritatile. Sa nu ne ajute. Cum incep sa ne ajute cum ne pun bete in roate. Am vazut ce au facut cu taxa minimala. Acum au inceput cu plata facturilor la farmacii. Sa ne lase in pace ca ne descurcam“, a concluzionat Vitelaru.

Importuri de 665 milioane euro

Judetul Iasi este fruntas si la capitolul importuri. Daca in 2009 importam de 348 milioane de euro, in 2010 suma a ajuns la 491 de milioane de euro pentru ca anul trecut acestea sa atinga valoarea de 665,31 milioane euro. Cele mai mari importuri au fost realizate din Franta, Germania, Italia, Spania, dar si din China, India, Vietnam si Africa de Sud. Masinile, aparatele, echipamente si produsele textile au fost cele mai cautate anul trecut, precum si produsele din metale comune si articole dintre acestea. „Trebuie sa si importam. Mai ales in domeniul textil unde se lucreaza din ce in ce mai mult in sistem lohn. Rotim putini bani pentru ca aducem materialele din afara, le prelucram aici si apoi le exportam“, a adaugat Vitelaru. Anul trecut Bacau a importat de 402,84 milioane de euro, in timp ce Neamtul de 352,94 milioane euro.

Comentarii